İngiltere'nin en zengini Mittal

Güncelleme Tarihi:

İngilterenin en zengini Mittal
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 12:34

İngiltere'de yayımlanan The Sunday Times gazetesinin geleneksel “İngiltere'nin En Zengin Bin İsmi” listesinde ilk sırayı ünlü Hint asıllı çelik kralı Lakshmi Mittal alırken, eski İstanbul valilerinden Lütfi Kırdar'ın yeğeni ve eski YÖK başkanı İhsan Doğramacı'nın kuzeni Nemir Kırdar 300 milyon sterlinlik (yaklaşık 710 milyon YTL) servetiyle 192. sırayı Kraliçe II. Elizabeth ile paylaştı.

Haberin Devamı

Aynı sıraları birden fazla kişinin paylaşması nedeniyle bini aşkın ismin yer aldığı listede 1012 erkek ve 77 kadın servetlerinin büyüklüğüne göre sıralanırken, zenginlerin 767'sinin servetini “miras yoluyla değil, kendi bilek ve emek gücüyle edinenler” olduğu belirtildi. 233 kişi ise “miras yoluyla zengin” olarak listeye girdi.

Listede 211 kişi emlak zengini olarak gösterilirken, 152 kişinin servetlerini bankacılık, sigortacılık ve borsacılık gibi paraya para kazandırarak edindiği, 106'sinin sanayicilik ve madencilik gibi alanlarda kazandığı, 76'sının ticaret yoluyla edindiği kaydedildi. 63 kişinin gıda ve içecek üretimi ve satışıyla servet edindiği belirtilen listede, 62 kişi otelcilik ve eğlence sektörü, 59 kişi inşaat ve taahhüt işleri, 58 kişi bilgisayar ve cep telefonu teknolojisi, 57 kişi medya, TV ve film sektöründen kazanımları yoluyla zengin olarak gösterildi.

Listeye göre, 39 kişi müzik sektöründe, 32 kişi hizmet sektöründe, 31 kişi ulaşımda, 28 kişi otomotivde ve 26 kişi parfümeri ve ilaç sanayiinde servet edindi. Kraliyet ailesinden bu yıl sadece Kraliçe Elizabeth'in 192. sırada Nemir Kırdar ile birlikte yer aldığı listede, 9'u dük, 6'sı markiz, 11'i kont, 4'ü viskont ve 22'si lord, 8'i barones ve 2'si leydi olmak üzere pek çok da aristokrat yer aldı.

Listenin ilk iki sırası Hint asıllı Lakshmi Mittal ve Rus vatandaşı Roman Abromovich olmak üzere iki yabancı tarafından paylaşılırken, Kraliçe'nin kuzeni Westminister Dükü ise emlak varlığıyla yine 3. sıraya oturmayı başardı. Mittal'ın serveti 14 milyar 881 milyon sterlin olarak açıklanırken, Roman Abromovich'in ise 10 milyar 800 milyon sterlinlik bir servete sahip olduğu açıklandı.

Pek çok Asyalının ve Uzak Doğulunun da girdiği listede, Afgan vatandaşı ve İsmaili topluluğunun lideri 69 yaşındaki Ağa Han da 1 milyar 250 milyon sterlinlik servetiyle yer aldı.

Haberin Devamı

Harry Potter serisinde yayımladığı kitaplar ve bu kitaplar temel alınarak çekilen filmlerden kazandığı 520 milyon sterlinlik servetle Joanna Rowling'in 122. olduğu listede, Semiramis Pekkan'ın eski eşi Gulu Lalvani 450 milyon sterlinlik servetiyle 146. sıraya oturdu. 192. sırada yer alan Nemir Kırdar'ın Finans sektöründe Bahreyn merkezli Investcorp adlı şirketi eliyle yaptığı yatırımlarla başarılı olduğunu hatırlatan Times, şirketin Haziran 2005 yılına kadar geçen bir yılda, gelirlerinde yüzde 22'lik net artış sağlayarak cirosunu 63 milyon sterline yükselttiğine dikkat çekti. 69 yaşındaki Kırdar'ın şirketini 1982 yılında kurduğunu hatırlatan gazete, ünlü işadamanın Londra'da yaşadığını kaydetti. Investcorp'un değerinin 1 milyar sterlin olduğuna işaret eden The Sunday Times, Kırdar'ın bu değerin yüzde 20'lik hissesine sahip olduğu tahminine yer verdi. Kırdar'ın diğer mal varlıklarıyla birlikte 300 milyona yakın bir kişisel serveti idare ettiği belirtildi.  Kırdar, 2005 yılı listesinde 200 milyon sterlinlik servetle 234. sırada yer almıştı.

Listede Madonna ve eşi Guy Ritchie 251. sıraya oturdu. Çiftin servetinin 248 milyon sterlin olduğu bildirildi. Catherina Zeta Jones ve Michael Douglas çifti de 175 milyon sterlinlik servetleriyle 332. sırada yer aldı.

Listenin 376. sırasında ise ilginç bir isim yer aldı. Times gazetesi, 4 yılda vergi kaçakçılığından 156 milyon sterlin kazandığı iddiasıyla mahkemelik olan Nasser Ahmed adlı Arap asıllı işadamının en zenginler arasında olduğunu ve 151 milyon sterlinlik bir serveti elinde tuttuğunu belirtirken, jüri tarafından suçlu bulunup 6 yıl hapse mahkum edilen ve firar eden Ahmed'in “suçla zengin olanlara örnek teşkil ettiğini” yazdı.

David ve Victoria Beckham çiftinin 87 milyon sterlinlik servetleriyle 674. sıraya oturduğu listede, ünlü aktör Sean Connery 82 milyon sterlinle 707. sıraya girebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!