İngiltere’de hem gözetleyen, hem konuşan kamera

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’de hem gözetleyen, hem konuşan kamera
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2006 00:00

İngiltere’de kapalı devre kamera sistemlerinde bir adam daha atıldı ve "konuşabilen kamera sistemi"ne geçildi. Yeni kameralar, sadece kişiyi izlemekle kalmıyor, kötü bir davranışta bulunduğunda, ekranın başındaki polisten kişiye sesli uyarıda da bulunuyor.

İNGİLTERE’de Middlesborough Belediyesi tarafından kentin 158 ayrı noktasındaki sokak lambalarına monte edilen kapalı devre kamera sistemiyle elde edilen görüntüler, kontrol merkezinde görevlilerce inceleniyor. Kameralarının çektiği görüntüleri izleyen polisler, yasadışı ya da olumsuz bir davranışa anında müdahale ederek kişileri toplum önünde hoparlörler vasıtasıyla uyarabiliyor.

İNSANLAR UTANIYOR

Middlesborough Belediyesi, kapalı devre uyarı sistemlerinin şu ana kadarki uygulamasından büyük başarı elde edildiğini açıkladı. Sesli gözetleme sistemi özellikle geceleri çok işe yarıyor. Sistemin yöneticisi Jack Bonner, "Bu, insanları yanlış davranışlardan iki sebeple uzak tutan bir sistem. Birincisi, kapalı devre sistemden izlendiğinizi biliyorsunuz, ama ikincisi ve daha önemlisi, birinin her an size herkesin önünde uyarıda bulunabileceğini biliyorsunuz. Bu da sizi yanlış davranmaktan alıkoyuyor" dedi. Yeni sesli kamera sisteminden uyarı almak, birçok insanın utanmasına neden oluyor.

BAR KAVGASINI ÖNLEDİ

Kontrol odasından yapılan uyarılar arasında, "Sen bunu yapmayı kes!.." gibi emredici hükümlere izin verilmiyor. Genelde, "Uyarı! Şu anda kameralar tarafından görüntüleniyorsunuz", "Şu anda alkol içilmeyen bölgede bulunuyorsunuz, lütfen alkol kullanmayın" gibi sözlü ikazlarda bulunuluyor. Yaptıkları uyarıların yerine getirilmesi halinde ise görevli, teşekkür ederek karşılık veriliyor.

Sistemin yararını gösteren bir örnek, bir barın önünde yaşandı. Kavga eden iki kişi, sistem aracılığıyla polis tarafından sesli olarak uyarıldıktan sonra, hemen ayrılıp farklı yönlere gittiler. Jack Bonner, "Sistemin amacı insanları terbiye etmek değil, sadece daha temiz ve güvenli bir kent yaratmak" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!