İngiliz polisi Hürriyet'e konuştu: Assange için baskın yapmayacağız

Güncelleme Tarihi:

İngiliz polisi Hürriyete konuştu: Assange için baskın yapmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2012 00:00

İngiliz emniyeti Scotland Yard'dan üst düzey kaynaklar, Hürriyet'e yaptıkları açıklamada, Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan WikiLeaks kurucusu Julian Assange için baskın düzenlenmeyeceğini söylediler. İngiliz polisi, Assange'ın diplomatik sandık içinde elçilik binasından kaçma ihtimaline karşı da hazırlıklı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eabe6af018fbb8f893e7d6
Ekvador, Haziran ayında Londra’daki büyükelçiliğine sığınan Assange'a önceki gün siyasi sığınma hakkı tanımıştı. Cinsel tacizle suçlanan Assange'ı İsveç'e iade etmek isteyen İngiltere ise Assange'ın İngiltere’den ayrılmasına izin vermeyeceğini, gerekirse Ekvador Büyükelçiliği'ne müdahale edeceğini bildirmişti.  

YA SANDIK İÇİNDE KAÇARSA?
Hürriyet'e konuşan Scotland Yard kaynakları, “Ekvador Büyükelçiliği’ne baskın yapıp Julian Assange’ı alma gibi bir planımız yok. Böyle bir operasyon uluslararası yasalara aykırı düşeceğinden önce Avrupa Mahkemesi’ne (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi veya Avrupa Adalet Divanı) başvurup karar çıkartacağız" ifadesini kullandı. Aynı kaynaklar, “Assange’ın kaçması için tüm yolları kestiniz. Onun için tek yol, içine hava giren bir diplomatik sandık içinde kaçmak. Bu ihtimali değerlendirdiniz mi?” sorumuza, “Bunu saptarsak onu uçaktayken, havada bile alırız. İngiltere’den kaçması olanaksız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

DİPLOMATİK İSTİŞARE
Amerika ülkelerinin dışişleri bakanları, elçiliğin küçük bir odasında mahsur kalan Assange yüzünden İngiltere ile Ekvador arasında çıkan krizi ele alacak. BBC'nin haberine göre, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) 23 üyesi gelecek Cuma günü Washington'da toplanmak için oylama yaptı, oylamada ABD, Kanada ve Trinidad ve Tobago'dan itiraz geldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!