İngiliz parlamenterlerle tezkere tartışması

Güncelleme Tarihi:

İngiliz parlamenterlerle tezkere tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 15:04

İngiltere Parlamentosu Avam Kamerası Savunma Komitesi Başkanı James Arbuthnot ve beraberindeki heyetin TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleriyle görüşmesinde, sınır ötesi operasyona ilişkin tezkerenin de gündeme geldiği bildirildi.

Komisyon Başkanvekili, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Türkiye ile İngiltere'nin dost ve müttefik iki ülke olduğunu, ancak Türkiye'nin dost ve müttefik ülkelerden beklentileri bulunduğunu söyledi.

Konuk heyettekilerin, “Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde karşılaştığı zorlukların Türkiye'yi etkileyip etkilemediğini” sorması üzerine Ceylan, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde siyasi ve ekonomik kriterleri yerine getirdiğine işaret etti. Ceylan, zaman zaman bu kriterler içinde yer almayan kriterlerin ön plana çıktığını ve siyasi kriter olarak algılandığını vurguladı.

Türkiye'nin 25 yılı aşkın süredir terörle mücadele ettiğini, Türkiye'yi terör konusunda en iyi anlayacak ülkelerden birinin, IRA'dan dolayı İngiltere olduğunu anlatan Ceylan, son zamanlarda tırmanan terör olaylarının, Türk milletinin sabrını taşırdığını belirtti.

TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülecek tezkerenin oy çoğunluğuyla geçeceğini tahmin ettiğini dile getiren Ceylan, başta ABD olmak üzere, İngiltere ve uluslararası güçten, sınır ötesindeki terör örgütünün etkisiz hale getirilmesi için yardım beklediklerini vurguladı. Ceylan, tezkerenin, caydırıcı bir unsur olarak görüşüleceğini ifade etti.

İngiltere Parlamentosu Avam Kamerası Savunma Komitesi üyeleri de terörle mücadelede Türkiye'nin hassasiyetini anlayışla karşıladıklarını ve hak verdiklerini, Türkiye'nin yanında olduklarını, ancak sınır ötesi harekatın çözüm olmadığını belirttiler.

“TEZKERE, SİYASİ DURUŞ”

Toplantıda, Komisyonun Katip Üyesi, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen de bütün milletlerin, terörle mücadeleye karşı birleşmesinin önemine işaret etti.

Terör nasıl İngiltere'nin canını acıttıysa, Türkiye'nin de Güneydoğu'da aynı sorunu yaşadığını ifade eden Önen, bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülecek sınır ötesi operasyona ilişkin tezkerenin, siyasi bir duruş olduğunu belirtti. Önen, tezkerenin, “Meclisten geçer geçmez kullanılacağı” anlamına gelmediğini de vurguladı.

“SEMPATİ, ANTİPATİYE DÖNÜYOR”

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Necip Taylan da Türkiye'nin Dışişlerini ilgilendiren 3 sorunu bulunduğunu, bunların terörizm, AB ile ilişkiler ve Ermeni iddiaları olduğunu söyledi.

Bu 3 sorunu topluma anlatmakta güçlük çektiklerini dile getiren Taylan, bu durumun, toplumun batıya olan sempatisini antipatiye çevirdiğini, antipatinin düzelmesinin uzun yıllar aldığını vurguladı.

Terör konusunun, sadece bir iç sorun olmadığını bildiklerini, terörün arkasında dış destek olmaması halinde bu sorunun daha kolay çözüleceğini belirten Taylan, “Bu dış destek halkımız tarafından seziliyor, giderek antipatik durum ortaya çıkıyor” dedi.

“ABD'nin dünyadaki yerini ve gücünü siz de biz de hissediyoruz” diyen Taylan, ancak Avrupa'nın, kendilerini her yönden daha fazla ilgilendirdiğini kaydetti. Taylan, “Bu ilgi, siyasi, ekonomik, askeri, her bakımdan ABD'den daha öncelikli bir ilişkimiz olarak ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Taylan, her şeye rağmen, dış politikasını, Türkiye'nin dikkatle ve sabırla, Avrupa, NATO ile sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.

“TEZKEREYE HAYIR”

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de şiddete karşı olduklarını söyledi. Yıllardır Türklerin ve Kürtlerin dostane şekilde yaşadığını belirten Tuncel, ancak Kürt sorununun bir gerçek olduğunu, bunun çözüm yolunun şiddet olmadığını belirtti.

Demokratik açılım gerektiğini ifade eden Tuncel, bugünkü tezkereye “hayır” diyeceklerini söyledi.
Bunun üzerine bir İngiliz parlamenter de “Türkiye'nin Irak'a girmemesini temenni ederiz” diye karşılık verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!