Independent'e yakışmayan bir terbiyesiz adam

Güncelleme Tarihi:

Independente yakışmayan bir terbiyesiz adam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin etkin gazetelerinden The Independent'in Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, dünkü yorumunda Türk ordusunu deprem karşısında aciz kalmakla suçladı. Fisk yazısında şu eleştirileri yöneltti:

‘‘Hiçkimse kritik soruyu sormadı: Türk halkının güvendiği, Mustafa Kemal'in yaratttığı, ulusun savunmasına, Türk ordusuna ne oldu? Bu felaketin uzun vadeli dersinden söz edilmedi. Türk halkının savunucusu onları savunmadı. Bir noktaya kadar denediler. Türk komando birlikleri, Avcılar ve İzmit'te enkazı elleriyle kazdılar. Yalova'ya iki gün geç ulaştılar. Gölcük'te amirallerle birlikte 250'yi aşkın askerini yitiren ordu da mağdur durumda. Ancak uzmanlıkları yok. Eğitimsiz ve hazırlıksızlar.

Kürt ayrılıkçılara karşı gerilla savaşı yürüten, kuzey Kıbrıs'ı işgal eden, PKK lideri Abdullah Öcalan'ı kaçıran, İsrail ile askeri ittifaka giren Türk ordusunun geçtiğimiz hafta deprem karşısındaki performansı içler acısıydı. Yeni Amerikan helikopterleriyle PKK'ya saldıran ordu, depremden 24 saat sonra siviller için aşevi kuramadı. Diyarbakır çevresindeki Kürt kasabalarını temizleyen ordu, İstanbul'dan tek bir kurtarma ekibi oluşturamadı. Onbinlerce kişi kurtarılmayı beklerken, ancak birkaç tabur enkaz kaldırmaya yardımcı oldu. İzmit sokaklarından geçen zırhlı birlikler, sanki bir ayaklanmayı bastırma girişimindeydiler. Yalova'da askerler karargahlarından çıkmadılar. Enkaz kaldıracak kazma, kürekleri değil otomatik silahları vardı.’’

BM uzmanı: Tıbbi yardım 1. sınıf

Sadece yabancı medya mensuplarını deprem konusunda bilgilendirmek amacıyla Pan European Center for Emergency Medical Management Systems-Avrupa Acil Tıbbi Yönetim Sistemi adlı kuruluş tarafından her gün düzenlenen basın toplantısına dün dünyanın önde gelen afet sonrası tıbbi müdahale uzmanlarından Birleşmiş Milletler görevlisi Dr. Erik Noji katıldı. Dr. Noji deprem sonrası gerçekleştirilen tıbbi yardım organizasyonunu, 'Birinci Sınıf' olarak niteledi ve ‘‘Biz San Francisco ve Los Angeles depremlerinden sonra bundan daha iyisini yapmadık’’ dedi. Dr. Noji, 'İnsanlar depremden değil binalardan ölür' sözünü hatırlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!