İnce bağırsak kanseri nedir?

Güncelleme Tarihi:

İnce bağırsak kanseri nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 15:12

İnce bağırsak, insan sindirim sisteminin uzunluğunun %75'ini ve yüzey alanı olarak da %90'ını teşkil ettiği halde tüm sindirim sisteminde oluşan tümörlerin sadece %1'i ince bağırsak kaynaklıdır. İnce bağırsak kanserinin görülme yaşı ortalama olarak 55-60 arasındadır. Crohn hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde ince bağırsak kanseri daha sık görülmektedir. Peki, ince bağırsak kanseri tam olarak nedir?

Haberin Devamı

Halk arasında uzun bağırsak kanseri, ince bağırsak kanseri olarak tanımlanır. İnce bağırsak kanseri hastalarının büyük bir kısmında krampa benzer, aralıklarla meydana gelen ve sırta vuran karın ağrıları mevcuttur. Bu ağrı dışında sık rastlanan diğer belirtiler ise kilo kaybı iştahsızlık, bağırsak tıkanıklığıdır.

Bu belirtilerin hiç biri ince bağırsak kanseri hastalığına spesifik olmadığı için hastalığın teşhis edilmesinde gecikmelere neden olabilir. Hastaların sadece yarısına ameliyat öncesinde tanı konulabilmektedir. Diğer yarısı genellikle bağırsak tıkanıklığı veya bağırsak delinmesi tanıları ile hastalığın geç döneminde ve acil şartlarda ameliyata alınırlar.

Bulguları: Halsizlik, iştah azalması, güçsüzlük ve karına giren şiddetli ağrılar ince bağırsak kanserinin basit belirtileri arasındadır. Kanserin ilerlemiş olduğunu gösteren belirtileri ise; dışkıda kan görmek, kanlı kusma, şiddetli mide bulantısı ve karından sırta ilerleyen sancılardır.

Haberin Devamı

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır:

İnce bağırsak kanseri ileri aşamaya gelinceye kadar çok fazla belirti vermeyen kanser türlerinden biridir. Diğer hastalık ve enfeksiyonel rahatsızlıklarla aynı belirtileri göstermesinden dolayı teşhisi de güçleşir. Hastalığın belirtileri sıradan enfeksiyon hastalıklarında meydana gelen, halsizlik, kilo kaybı, ateş gibi durumlardır. Bu nedenle ailesinde daha önce ince bağırsak veya kolon kanseri geçirmiş biri varsa, saydığımız bu belirtileri fark ettiği anda bir doktora gitmelidir.Öncelikle fizik muayene ardından bilgisayarlı tomografi,bazen ultrason görüntülemesi,kan tahlilerinde özellikle kansızlık tespiti ile tanıya yaklaşılır.Hastaların yarısına da ameliyat öncesi tanı konur.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır:

Aslında ince bağırsak kanseri çok nadir görülen bir durumdur. Hatta sindirim sisteminde meydana gelen tümörlerin, yalnızca % 1 kadarı ince bağırsaklarda oluşmaktadır. Cerrahi müdahale bu kanser türü için en etkili yöntemlerden biridir. Cerrahi operasyonunun uygun tedavi yöntemi olarak öngörülmediği hastalar için onkolojik tedaviler diğer seçenekler arasındadır. Son yıllarda yapılan araştırma ve gelişen tanı yöntemleri, ince bağırsak kanseri tedavisinde de başarı oranının artmasını sağlamıştır. Tedavinin başarı oranını yükselten en büyük faktör, elbette erken teşhistir. Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi, kendini belli etmeyen bir hastalık olduğundan teşhisi biraz zor olabilir. Bu yüzden kişinin kendisinde sıra dışı sağlık problemlerinin meydana geldiğini fark ettiği anda, bir sağlık kurumuna giderek muayene olması en doğru yaklaşım olacaktır.

Haberin Devamı

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir:

Düzenli spor yapmanın sağlığımıza kattığı faydalar herkes tarafından bilinmektedir. İnce bağırsak kanserinde de sporun etkisi oldukça büyüktür. Çünkü düzenli spor yapan kişilerin ince bağırsak kanserine daha az yakalandıkları, yapılan araştırmaların önemli sonuçlarından biridir. Sporun kanserden korunmaya nasıl etki ettiği bilinmese de, pek çok kişide koruyucu etkisi gösterilmiştir. Sağlıklı beslenmeyi genel sağlık açısından yaşam şekli haline getirmek, dolaylı yoldan ince bağırsak kanserinden de korunmaya yardımcı olur. Lif bakımından zengin olan bakliyat çeşitleri ve yeşil yapraklı sebzeler, ince bağırsak kanserinden korunmak için beslenme düzeni içinde mutlaka yer almalıdır.Kısaca düzenli aralıklarla takip ,liften zengin sağlıklı diyet,düzenli spor ile ince barsak kanserleri hem önlenir hemde tedavi sonrası rahat yaşanır

 

BAKMADAN GEÇME!