İnanılmaz iddia

Güncelleme Tarihi:

İnanılmaz iddia
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 11:35

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi, şimdi de sergilenen çok sayıda eserin imitasyon olduğu, gerçeklerinin ABD'ye götürüldüğü iddialarıyla sarsıldı.

Haberin Devamı

Bodrum Kaymakamlığı, Muğla Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne, elektronik posta ve faks mesajıyla iletilen bu iddia üzerine soruşturma başlatıldı.

/images/100/0x0/55ea6c39f018fbb8f87ee7a5
Kaledeki zindan girişinde ‘Tanrının bulunmadığı yer’ anlamındaki Latince ‘Inde deus abest’ yazısının orijinal olup olmadığı tartışmaları sürerken, Bodrum Müzesi'nde görevli olduğunu belirten bir kişi tarafından Bodrum Kaymakamlığı, Muğla Valiliği, Bodrum Müzesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne dün gönderilen elektronik posta ve faks mesajları şok etkisi yarattı.

İhbarda müzenin salonlarında bulunan eserlerin büyük bir bölümünün taklit olduğu, gerçeklerinin ise eski Müdür Oğuz Alpözen döneminde müze dışına çıkarıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

İHBARDA BULUNAN "MÜZE ÇALIŞANI" İDDİASI 

“Müzede çalışıyorum işimi tehlikeye atmamak için ismimi açıklayamıyorum, özür dilerim. Müzede bir görevli” imzalı yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Bir müze çalışanı olarak bu konuların senelerdir içindeyim. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin ana kaynağı olan INA (Sualtı Arkeoloji Enstitüsü-Instute of Nautical Archaeology in Bodrum), çıkardıklarının büyük bir kısmını yurt dışına taşır. Bir kısmını da korunma karşılığı etraftaki önemli holding sahiplerine hediye eder. Bu kadarla da yetinmeyip müzeye verilenlerin de orjinallerini değil kopyalarını teslim eder. Verilen orijinallerin de bir kısmı son yıllarda kopyalandı. Orijinaller götürüldü. Bu konuda biraz vatanını seven birkaç kişi girişimlerde bulunduysa da hemen hepsi cezalandırıldı. Şimdi müzemizin müdürü olan ve bu komplonun dışında olan Sayın Yaşar Yıldız bu yüzden defalarca Bodrum'dan sürgün edildi. Müze bahçesinde otantik cam işi yapan Server Demiriz dışarı atıldı. Konuyu tahkikle vazifelendirilen Jandarma Astsubay Sabri Göktaş, doğuya sürüldü. Bu konuyu bütün detaylarıyla ve delilleriyle ortaya çıkaran ama her nedense itibar edilmeyen dosya kendisindedir ve isteyen kişilere vermeye hazırdır.”

Haberin Devamı

MİT MÜSTEŞARI MÜZEYİ TERK ETTİ

Gönderilen yazıda iki yıl önce dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un ve Ege Bölgesi MİT Başkanı Hayri Dökmecibaşı'nın eşleriyle, arkadaşları SUTA (Sualtı Araştırmaları Teknolojisi Derneği) Başkanı Erkan Ayral ve bir çok yetkiliyle birlikte müzeyi ziyaret ettiği belirtildi ve bu ziyaret sırasındaki diyaloglar şöyle anlatıldı:

“Bu misafirleri gezdirmek için müzemiz personeli arkeolog Harun Özdaş vazifelendirildi. Gezerken Erkan Ayral tarihi som altın kadehi göstererek, ‘Bu kadehi eski INA Başkanı George Bass'ın ve İngiliz fotoğrafçı Donald Frey'in evlerinde de görüp sorduğumda, bana bunların imitasyon olduğu söylenmişti. Şimdi bu da mı sahte’ diye bir soru yöneltti. Harun bey, ‘Evet bu da imitasyon’ diye cevapladı. Bunun üzerine her eser için sayın müsteşar ‘Bu da mı sahte’ diye sordukça Harun bey ‘Evet bu da imitasyon’ diye cevap verdi. Sayın müsteşar ‘Peki bunların sahicileri nerede’ diye sorunca ‘Ben bilemem, müdür bey bilir’ diye cevaplayınca, müsteşar bey kızarak, ‘Biz buraya sahte eser görmeye gelmedik’ dedi ve ziyaretini yarıda keserek müzeyi terk etti. Bu olay bu kişilerden sorulabilir.”

Haberin Devamı

MÜDÜR ALPÖZEN'E SUÇLAMA

/images/100/0x0/55ea6c39f018fbb8f87ee7a7
Bu olaydan kısa bir süre sonra da müzenin müdür Alpözen'in emriyle Zekai adlı kişiye soydurtulduğu iddia edilen ihbarda şöyle denildi:

“İnanması güç ancak bu hadise müzede el yapımı cam işleri yapan Server Demiriz tarafından cep telefonu kamerasıyla tesbit edilip, jandarma astsubayı Sabri'ye verildi. Bu teşkilatın insanları, herkesin bilip de çekindiği birkaç işadamı himayesinde her türlü kanunu hiçe sayarak memleketin sualtı zenginliklerini talan eden Amerikan INA teşkilatı ve eski müdür Oğuz Alpözen'dir."

Bu dilekçenin kendisine de ulaştığını belirten SUTA Başkanı Erkan Ayral yazılanların büyük bölümünün doğru olduğunu öne sürdü. Ayral, MİT Müsteşarı Atasagun ile müzenin salonlarını ziyaret ederken yaşandığı söylenen diyalogların doğru olduğunu belirtti, Arkeolog Harun Özdaş'ın müsteşara ve kendilerine gerçek bir tarihi eser gösteremediğini söyledi.

Haberin Devamı

Erkan Ayral, “Konuyla ilgili sıkıntılar sık sık bize de iletilmiş ve birçok ünlü ve değerli ziyaretçi bu nedenle müze gezilerini iptal etmiştir. Müzede salonlardaki eserlerin gerçek olup olmadığı acilen araştırılmalı. Sahteleri ve gerçekleri ortaya çıkarılmalı” diye konuştu.

ÖZDAŞ: DOĞRUYU SÖYLEMEK ZORUNDAYIM

Bodrum Müzesi'nde 1998- 2003 yılları arasında görev yapan ve halen Dokuz Eylül Üniversetesi Deniz Bilimleri Teknolojisi Enstitüsü'nde öğretim görevlisi, sualtı arkeoloğu Harun Özdaş da, Bodrum Müzesi'ndeki değerli eserlerin gerçeğinin yerine imitasyonunun sergilendiğini söyledi.

Özdaş, “MİT Müsteşarı'na doğruyu söylemek zorundaydım. Eserlerin korunması için imitasyon müzelerde kullanılan bir tür ve yöntemdir. Bodrum Müzesi'ndeki birçok eserin imitasyon olduğunu biliyorum. Ancak gerçeklerinin nerede olduğu ile ilgili kesin bir bilgim yok” dedi.

Haberin Devamı

VALİ KOÇAKLAR: İNCELENMESİ TALİMATI VERDİM

Bir görevlinin yaptığı ihbar üzerine gerekli soruşturmanın ve incelemenin başlatılması için Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü'ne talimat verdiğini belirten Muğla Valisi Temel Koçaklar, “İmzasız ve isimsiz dahi olsa konu çok önemli ve ciddi olduğu için acilen araştırılması ve incelenmesi için gerekli talimatları verdim. Böyle hassas bir konuda, sonuçlar ve raporlar açıklanmadan bilimsel gerçekler ortaya çıkmadan konuşmak doğru değil. Ancak tüm gerçekleri ortaya çıkarmak için elimizden geldiğince hızlı ve dikkatli hareket ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!