İnanılmaz eylem mülteci aileyi kurtardı

Güncelleme Tarihi:

İnanılmaz eylem mülteci aileyi kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 11:29

İsveç’te İranlı Kürt Ghader Ghalamere sınırdışı edilmek için bindirildiği uçaktaki yolcuların ona destek olmak adına kemerlerini bağlamayı reddetmeleri üzerine geçici olarak ülkede kalma izni almayı başardı.

Haberin Devamı

Ghader Ghalamere yıllar önce yargılanma riski ile karşı karşıa olduğu İran’dan kaçarak İsveç’e gelmişti. İsveç Ghalamere’nin karısı Fatimah ve küçük oğluna oturma izni vermesine rağmen ona bu hakkı tanımadı ve oturma izni almak için ülke dışına çıkıp başvurusunu buradan yapması gerektiğini söyledi.

Ancak iki haftalığına Norveç’e giderek başvurusunu buradan yapmaya çalışan adam başarılı olamayınca İsveç adamın ülkesi İran’a gönderilmesi gerektiği yönünde karar aldı.

Bunun üzerine Ghalamere Perşembe günü İsveç’in Östersund kentinde Stockholm üzerinden İran’a gidecek bir uçağa bindirildi. Ancak uçak kalkmadan önce Ghalamere’nin ailesi ve akrabaları bekleme salonundaki yolculara yaşadıklarını anlattı ve onlardan yardım istedi.

Adamın ve ona uçuşta eşlik edecek küçük oğlunun durumuna üzülen yolcular uçağa geçtiklerinde hep birlikte kemerlerini bağlamayı reddetti ve uçak kalkamadı. Bunun üzerine göç yetkilileri Ghalamere’yi ülkenin merkezindeki Gavle göç gözetim merkezine götürmek zorunda kaldı ancak sınırdışı işleminin “sadece ertelendiğini, kesinlikle iptal edilmediğini” söyledi.

5 YIL TÜRKİYE’DE YAŞAMIŞTI

Ghalamere, işkenceye maruz kalacağını ve idam edilebileceğini iddia ettiği İran’dan ilk önce Türkiye’ye kaçtı. Burada şu anki karısı Fatimah ile tanışan ve evlenen adam Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’nden mülteci statüsü aldı. Tam 5 yıl boyunca kendisini kabul edecek bir ülke çıkmasını belkeyen Ghalamere sonunda İsveç’e gitmeyi başardı.

İsveç’te oturma izni almak için tüm kriterlere sahip olan Ghalamere’nin uçakta yaşananların medyaya yansımasından sonra ülkede kalmak için çok daha fazla şansa sahip olduğuna inanılıyor. Daha şimdiden İsveçliler tarafından kurulan “stoppa utvisningen av ghader” adlı destek grubunun Facebook’ta 4 bin’den fazla takipçisi bulunuyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!