İnan-Kalemli savaşı

Güncelleme Tarihi:

İnan-Kalemli savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Meclis Başkanlığı için taktik savaşları dün de devam etti. Başbakan Mesut Yılmaz partisinin adaylarını teke indirmek için tüm gün uğraştı, ancak başarılı olamadı. ANAP'ın dört adayından en az oyu alan ikisi çekilmeyi kabul ederken, İnan ve Kalemli yarıştan çekilmedi.

Başbakan Mesut Yılmaz Başkanlık yarışından güçlü çıkmak için partisinin dört adayı ile de tek tek görüşme yaptı. En az oyu alan Ekrem Pakdemirli ve Hayrettin Uzun partinin yararı doğrultusunda adaylıktan çekilmeyi kabul ettiklerini açıkladılar. Yılmaz, yarışa devam konusunda kararlı olan İnan ile yaptığı görüşmede ‘‘RP'nin size olan desteği devam edecekse ve kendi adaylarını geri çekeceklerse yarışa sizinle devam edelim’’ dedi. Yılmaz, RP'nin tavrını öğrenmek için Grup Başkanvekili Ülkü Güney'i RP'ye gönderdi. RP'den yarışa Aydın Menderes'le devam edeceği haberleri geldi. Bu gelişmeye rağmen İnan ‘‘Benim için rakamlar önemli, onlarda ortada’’ açıklaması yaparak, çekilme fikrine sıcak bakmadığını ortaya koydu. Yılmaz son olarak adaylardan Kalemli ile biraraya geldi ve üçüncü tura iki adayla devam etmenin söz konusu olabileceği mesajını verdi. Öte yandan Yılmaz'ın kurmayları, RP'nin oyları ile birinci sıraya yükselen İnan'a karşı açıktan Kalemli için kulis yapmaya başladılar.

Kalemli'yi engellemek için İnan'a oy vererek ANAP'ı sıkıştıran RP'nin Grup Başkanvekili Temel Karamollaoğlu, TBMM Başkanlığı seçiminde kendi adayları olan Aydın Menderes'i destekleyeceklerini bildirdi. En çok milletvekili bulunan partiden Meclis Başkanı seçilmesi teamülünün geçen yıl bozulduğunu belirten Karamollaoğlu, ‘‘Artık teamül bozulmamalı. Bu kez teamülün yerine geleceğini ve Menderes'in başkan seçileceğini ümit ediyorum’’ dedi. İkinci turda Menderes'e oy vermeyerek, kendisini bu seçimlerde kullandıklarına ilişkin iddiaları reddeden Karamollaoğlu, ‘‘Bir ve ikinci turda eleme yok. Eleme üçüncü turda var. Kimse kimseyi kullanmış değil’’ yorumunu yaptı. RP'nin bu tavrının kamuoyuna mesaj niteliği taşıdığı, üçüncü turda Kalemli'yi seçtirmemek için İnan'dan yana tavır sergileyebilecekleri belirtildi.

BAYKAL: İNŞALLAH ÇETİN'İ SEÇTİRİRİZ

CHP Lideri Deniz Baykal, TBMM Başkanlığı yarışında bugün yapılacak kritik üçüncü tur oylama öncesi dün grup toplantısında yaptığı değerlendirmede, ‘‘CHP, bu seçimde çok doğru ve partimize onur kazandıran bir davranış içindedir’’ dedi. Baykal, Hikmet Çetin'in, CHP'nin gücünden de öte bir oy desteğine sahip olduğunun ortaya çıktığını belirterek, ‘‘Arkadaşımıza destek vermeye devam ediyoruz. Umarım üçüncü tur oylamada daha ileri bir atılım gerçekleştirir ve dördüncü turda Hikmet Çetin'in Meclis Başkanı seçilmesini sağlarız’’ dedi.

Bugünkü turlara ANAP'tan Kamran İnan ve Mustafa Kalemli, DYP'den Ayvaz Gökdemir, RP'den Aydın Menderes ve CHP'den Hikmet Çetin yarışa devam edecek. Üçüncü turda en çok oyu alan iki aday aynı gün yapılacak dördüncü tura katılacak. İki kişiden en çok oyu alan ise Meclis Başkanı seçilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!