İmralı'ya 2 günlük inceleme

Güncelleme Tarihi:

İmralıya 2 günlük inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 14:32

DIŞİŞLERİ Bakanlığı'nın geçen Aralık ayında yaptığı çağrı üzerine ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde iki gün incelemede bulunan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nden 5 kişilik heyet çalışmalarını tamamlayarak İstanbul'a gitti.

Haberin Devamı

Heyet başkanı Mauro Palma, otel çıkışında gazetecilerin “Öcalan'ın İmralı'daki koşulları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine, “Sizleri anlıyorum ama bu konuda bilgi veremem. Dönüşümüzde bu konuyla ilgili rapor göndereceğiz” yanıtını verdi.

Kenya'da 1999 yılında yakalandıktan sonra getirildiği İmralı Adası'nda ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bölücübaşı Öcalan'ın İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'ne nakledilmesinden sonra yapılan şikayetler üzerine Dışişleri Bakanlığı geçen ay Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ni İmralı'da inceleme yapmak üzere Türkiye'ye davet etti. Bu davet kapsamında Türkiye’ye gelen Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nden Mauro Palma başkanlığındaki 5 kişilik heyet, önceki gece uçakla Türkiye'ye geldi. Geceyi İstanbul'da geçiren heyet dün olumsuz hava koşulları nedeniyle Bursa'ya gelemeyince Yalova'dan askeri helikopter ile İmralı’ya gitti. İmralı'daki incelemelerde Palma'nın yanı sıra Belçika'dan Marc Neue, Avusturya'dan Jean Pierre Restellini, İsviçre'den Timoty Harding ve Michael Neurauter'ye 3 Türk tercüman eşlik etti.

İşkenceyi Önleme Komitesi üyeleri İmralı'da bölücübaşı Abdullah Öcalan ile aynı cezaevinde tutulan PKK’lı Şeyhmuz Poyraz, Cumali Karsu, Hasbi Aydemir, Bayram Kaymaz ile TİKKO üyesi Hakkı Alkan ile 8 saat süren görüşme yaptığı belirtildi. Komite üyeleri, dün Mudanya'dan saat 06.00'da deniz yoluyla İmralı'ya giden ve kendilerini bekleyen Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman ve Bakanlık yetkililerinden de bilgi aldı. İncelemelerini tamamlayamayan heyet üyeleri saat 20.15'te askeri helikopter ile Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı’na geldi.
Geceyi 5 yıldızlı Almira Otel'de geçiren 5 kişiden oluşan Avrupa İşkenceyi Önleke Komitesi heyeti bugün iki ayrı grup halinde çalışmalarını sürdürdü. Yanlarında toplam 12 bavul bulunduğu belirlenen komite üyelerinin bir bölümü bugün Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderken diğerleri Jandarma Bölge Komutanlığı'nın tahsis ettiği askeri helikopter ile yeniden İmralı'ya gitti.

Komite üyelerine Bursa Cumhuriyet Savcılığı araç tahsis etti. Dün gece helikopterle İmralı'dan gelen ve bu sabah adliye giden heyet üyelerini bir minibüs ve Tofaş ‘Şahin' marka otomobile bindi.

Öcalan'ın tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde incelemelerde bulunan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi Heyeti Başkanı Mauro Palma ve 2 komite üyesi Bursa Adliye Sarayı'nda Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek, İmralı Cezaevi'nden sorumlu Başsavcı Vekili Sadık Bölek ve İnfaz Hakimi Yahya Özkök ile görüştü. Basına kapalı olarak yapılan görüşmelerden sonra heyet üyeleri Jandarma Bölge Komutanlığı'na gitti.

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi heyeti başkanı Mauro Palma, otel çıkışında gazetecilerin “Öcalan'ın İmralı'daki koşulları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine, “Sizleri anlıyorum ama bu konuda bilgi veremem. Dönüşümüzde bu konuyla ilgili rapor göndereceğiz” dedi. Palma, “Adadaki incelemeniz ve görüşmeleriniz neden çok uzun sürdü?” sorusuna da, “Görüşmelerimiz oldu. Bu yüzden uzun sürdü. Bu konuda bir şey söyleyemem” karşılığını verdi.

Palma görüşmeleriyle ilgili değerlendirmesini soran gazetecilere “Cezaevi yöneticileri ile de görüştükten sonra heyet üyeleri oturup değerlendireceğiz. Buna göre rapor hazırlayıp göndereceğiz” dedi.

AVUKATLARI DENİZ YOLUYLA GİTTİ

Bu arada Öcalan'ın savunmasını üstlenen avukatlardan Hatice Korkut, Mizgin Irgat ve Mehmet Sabırtaş, bu sabah haftalık olağan görüşmelerini yapmak üzere saat 08.30'da özel bir otomobil ile Gemlik İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı'na geldi. Avukatlar, jandarmadaki işlemlerin ardından Gemport Limanı’ndan Tuzla gemisi ile İmralı Adası'na hareket etti. Avukatlarla birlikte Adalet Bakanlığı'nda görevli olan 6 personel ellerinde bavullarla birlikte İmralı’ya gitti.

KOMİTE ÜYELERİ İNCELEMEYİ TAMAMLADI

Avrupaz İşkenceyi Önleme Komitesi üyeleri iki grup halinde bugünkü İmralı ve Bursa'daki çalışmalarını saat 14.00 sıralarında tamamlayarak, Jandarma Bölge Komutanlığı'nda buluştu.

Heyet üyeleri helikopterle Bursa'dan İstanbul'a hareket etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!