İmparatora darbe üstüne darbe

Güncelleme Tarihi:

İmparatora darbe üstüne darbe
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2011 00:00

İngiltere’de patlak veren telekulak skandalı yüzünden Murdoch’un dev medya imparatorluğuna darbe üzerine darbe yiyor. İngiltere Parlamentosu’nun ortak çağrısı üzerine Murdoch, bu ülkede 12 milyar dolarlık BSkyB televizyonunu almaktan vazgeçti. Krizde 9.5 milyar $ kaybeden medya patronu, üç gazetesini satmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

EN az altı milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin kişileri arasında yer alan Rupert Murdoch (81), hayatının en kötü krizlerinden birini yaşıyor. Ünlü, ünsüz binlerce kişiyi dinlettiği ortaya çıkan 168 yıllık News of the World (Now) gazetesini kapatmak zorunda kalan Avustralyalı medya patronu, dün 12 milyar dolarlık BSkyB televizyonunu alımından da vazgeçmek zorunda kaldı.
İngiliz Parlamentosu dün, iktidar ve muhalefette yer alan beş büyük partinin destek verdiği bir ortak bildiri yayınlandı. Bildiride BSkyB’nin geri kalan yüzde 61’lik hissesinin de Murdoch’a ait News Corp.’a satılmasına karşı çıkıldı. Ortak çağrıyla  ilgili görüşmelerin yapıldığı sırada, Murdoch’un şirketi, BSkyB’yi almaktan vazgeçtiğini açıkladı. Ayrıca Murdoch ve oğlu James, 19 Temmuz’da telekulak skandalıyla ilgili parlamentoda kurulan bir komisyona ifade vermeye çağrıldı. Başbakan David Cameron ise konuyla ilgili bir rapor hazırlanması için ülkenin en önemli hakimlerinden olan Brian Leveson’u görevlendirdi.
11 Eylül’e de mi uzandı
Öte yandan, Murdoch ve medya imparatorluğunun olası başka kabahatleri de yavaş yavaş mercek altına alınmaya başlandı. İngiltere Başbakanı David Cameron dün parlamento kürsüsünde yaptığı açıklamada, News Corp. soruşturmasının, ABD’deki 11 Eylül saldırılarını da kapsayabileceğini açıkladı. ABD’de de bazı siyasetçiler, News Corp.’un, 11 Eylül Saldırıları’nda hayatını kaybedenlerinin yakınlarını yasadışı takibe almış olabileceğini düşünüyor. Nitekim Batı Virginia eyaletinin Demokrat Partili senatörü Jay Rockefeller, polisi, bu konuyla ilgili olarak bir araştırma ve soruşturma faaliyetine geçmeye çağırdı.

Haberin Devamı

Murdoch ne yapacak?

AMERİKAN ve İngiliz medyasında yeralan iddialara göre Murdoch ve kurmayları, kendilerini 168 yıllık NoW’ı kapatmak zorunda bırakan skandalın ardından, News Corp.’un imajını düzeltmek için üç ayrı formül üzerinde duruyor.

İngiltere’deki tüm gazeteleri satışa çıkarmak

Gruba ait Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Murdoch, İngiltere’de sahibi olduğu diğer gazeteler olan The Sun, The Times ve Sunday Times gazetelerini de elden çıkarma girişimlerinde bulunmaya başladı; ancak şu âna kadar alıcı bulamadı.

Haberin Devamı

Tabela şirketi kurup BSkyB’yi almak

İddiaya göre İngiltere parlamentosunun baskısı sonucu BSkyB ihalesinden çekildiğini açıklayan Murdoch, yüzde 39’u kendisine ait olan kanalın kalan hisselerini satın alma konusundaki ihtirasından vazgeçmedi. Yeni şirket kurarak yeniden almaya çalışabilir. Murdoch, şirket sahibi olduğu hemen her ülkede eleştirilen şirketi News Corp.’u, daha şeffaf bir yapıya kavuşturmayı planlıyor.

The Sun savunmaya geçti

İngiltere’nin eski başbakanı Gordon Brown’ın “The Sun gazetesi oğlumun hastane kayıtlarına ulaştı mağdurum” açıklamasından sonra gazete savunmaya geçti. Gazete, 2006 yılında ilk sayfadan yayınlanan haberlerinin kaynağının Brown’ın oğlu Fraser’la aynı hastalığı çeken bir baba olduğunu duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!