IMF'den geliÅŸmiÅŸ ülkelere borç uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

IMFden gelişmiş ülkelere borç uyarısı geldi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 15:00

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmiş ekonomilerin son finansal kriz sonrası rekor borç seviyeleriyle karşı karşıya olduğu ve çok fazla hareket alanına sahip olmadığı uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor

 

IMF 1960'lı yılların ortalarından beri harcamalarını sürekli artıran gelişmiş ülkelerin, yıllar sürecek kemer sıkma dönemiyle karşı karşıya kalacağına işaret etti.

 

Fon diğer taraftan ise Avrupa'da yüksek oranda borcu bulunan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ekonomilerin iflas edeceğiyle ilgili tahminlerin fazla abartılı olduğunu görüşünü de savundu.

 

IMF Mali İşler Direktörü Carlo Cottarelli ve kıdemli ekonomist Andrea Schaechter tarafından hazırlanan raporda, yüksek oranda borcu olan ekonomilere sert tedbirler almaları gerektiği önerisi yapılırken, verilecek aşırı tepkiler konusunda da uyarıda bulunuldu.

 

Haberin Devamı

Ekonomik olarak geliÅŸmiÅŸ G7 ülkelerine tavsiyelerin sıralandığı raporda, kamu borcunun uzun yıllardan beri, "zor dönemlerde en son baÅŸvurularak artırılan ÅŸok azaltıcı bir araç olduÄŸunu ancak iyi dönemlerde ise azaltılmadığını" sonucuna varıldı. Â

 

Raporu hazırlayan iki IMF uzmanı aynı zamanda G7 ülkelerindeki yaşlı nüfus oranının fazla olmasından dolayı, daha fazla finansal baskıyla karşı karşıya kalacağını da söyledi.

 

IMF ekonomistleri bu uyarıları yaparken alınacak önlemlerin çok hızlı ve yoğun olmaması gerektiği uyarısını da yaptı. Raporda, "Mali düzenleme yapılmalı ancak bu çok hızlı şekilde olmamalı..." denildi.

 

Cottarelli ve Schaechter ayrıca mevcut düşük faiz ortamının bu düzenlemeleri yapabilmeleri için elverişli fırsatı sunduğunu da belirtti.

 

* Bu yazı New York Times'ta, "Monetary Fund Warns G-7 on Debt Levels" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!