IMF: Paraya ihtiyacınız yok istediğiniz formata uyarız

Güncelleme Tarihi:

IMF: Paraya ihtiyacınız yok istediğiniz formata uyarız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, ileriye doğru bakıldığında Türkiye’nin IMF’den finansmanı ihtiyacı olmadığını söyledi.

Türkiye’nin reform sürecini destekleyen, bugüne kadar bu desteği vermiş bir ortak olduklarını belirten Lipsky, "Paraya ihtiyacınız olmasa da, biz bir kenarda bekliyoruz. İstediğiniz formata uyarız" dedi.

TÜRKİYE’nin şu anda artık finansmana ihtiyaç duymadığını belirten Uluslararası Para Fonu Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, "Önümüzdeki yıllarda IMF finansmanına ihtiyacınız olmasa da biz bir kenarda bekliyoruz. İşbirliği için Türk yetkililerin faydalı bulacağı formata hazırız. Türk dostlarımızla ilişkimizi devam ettiriyoruz" dedi.

İşbirliği sürecek

Yatırım Danışma Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, son birkaç yılda doğrudan yabancı sermayenin ülkeye girmesi, büyüme ve yoksulluğun azaltılmasında büyük ilerleme sağlandığına dikkat çekti. Lipsky şunları söyledi: "Yeterli mali disiplin, yapısal reformlar anti enflasyonist yaklaşıma destek vererek Türk ortaklarımızla işbirliği içinde olacağız. 3 yıl süren stand by anlaşması bitti. Biz hazır bekliyoruz. Ekonomik programı desteklemeye ve yardıma hazırız. Önümüzde birçok seçenek var. Biz ortaklarımızla en verimli yöntemi bulacağız."

Kurallı maliye politikası önerdi

Lipsky ve Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Graeme Wheeler enflasyon ve risk primlerinin düşürülmesi için Türkiye’ye kurallı maliye politikası önerdi. IMF ile ilişkiler konusunda tenknik çalışmaların sürdüğünü belirten Başbakan Tayyip Erdoğan da "Bugün konuyu görüştük. Kısa zamanda neticeyi açıklayacağız" dedi.

58 yıldır yarışyayız

Toplantıda konsey üyelerinin Türkiye’nin güçlenen ekonomik yapısı ve bu yapı sayesinde küresel krizden az etkilendiğini söylediklerine dikkat çeken Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "Küresel krize rağmen Türkiye büyümesini sürdürüyor. Bunlar Türkiye için tarihi yatırımlar. Dünyanın tüm ülkeleri küresel yatırımı çekmek konusunda rekabet halinde. Türkiye’de 1950’lerden bu yana bu yarışta. Kararlı özverili çalışmalarla bu alanda tarihi bir başarı elde ettik."

Yabancı yatırım allerjisi

Bazı kesimlerde zamana zaman nükseden yabancı yatırım allerjisini samimi ve makul bulmadıklarını dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: "Bu tavırları ülke yararına bulmuyoruz. Bir yandan yatırım ortamını iyileştirirken bir yandan bu çağdışı bakışla mücadele ediyoruz. Yerini bile çok kimsenin bilmediği ülkelerde bizim iş adamlarımız her türlü zorluğa göğüs gerip yatırım yapıyorlar. Bizler de bu iş adamlarımızla gurur duyuyoruz. Bu hakikate rağmen küresel yatırıma karşı olmak akla mantığa sığmaz."

Üyeler Ar-Ge ve istihdamdan memnun

Yatırım ortamının iyileştirilmesini değerlendiren Yatırım danışma konseyi üyelerinin ARGE, yenilikçilik, eğitime yatırım ve istihsdam konusundaki çalışmalardan dolayı memnun olduklarını ifade eden Erdoğan üyelerin vurguladıkları konuları şöyle sıraladı:

"*Özelleştirme sürecinin devamı

Enerji piyasası reformların sürdürülmesi

İş güvenliğinin sağlanması

Ulaştırma ve bilgi iletişim altyapılarının geliştirilmesi.

Kobilerin rolünün artırılıp kayıtdışı ile çok daha ciddi mücadele edilmesi

Yeni ticaret Kanunu’nun çıkarılması

Mesleki eğitime önem verilmesi yatırımcılar için önemli."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!