IMF ile iki seçenek var

Güncelleme Tarihi:

IMF ile iki seçenek var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 10:09

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim IMF'ye olan borcumuz kotamızın yüzde yüzünü aştığı için, eğer erken ödeme yoluna gitmezsek program sonrası gözden geçirme zaten otomatik olarak devreye girecek" dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, IMF ve Dünya Bankası Grubunun yıllık toplantılarına katılmak üzere ABD'ye hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Bakan Şimşek, toplantıda gazetecilerin, IMF ile stand-by programına ilişkin soruları üzerine, daha önce birçok platformda IMF ile iki seçenek olduğunu ifade ettiğini hatırlatarak, bunların ihtiyati stand-by düzenlemesi ve program sonrası izleme olduğunu söyledi.

Şimşek, "Bizim IMF'ye olan borcumuz kotamızın yüzde yüzünü aştığı için, eğer erken ödeme yoluna gitmezsek program sonrası gözden geçirme zaten otomatik olarak devreye girecek" dedi.

IMF'den alınan kaynaklar, piyasadan alınan kaynaklara göre nispi olarak daha iyi olacağı için muhtemelen erken ödemeye gidilmeyeceğini kaydeden Şimşek, temelde program sonrası izlemenin bir seçenek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ŞİMŞEK'İN TEMASLARI...

Her yıl düzenlenen  IMF ve Dünya Bankası Grubunun yıllık toplantılarında dünyanın her yerinden üst düzey  yetkililerin bir araya gelerek son gelişmeleri değerlendirme fırsatı  bulduğunu söyleyen Şimşek, program çerçevesinde Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt ve  Afrika Kalkınma Bankası Başkanı Donald Kaberuka başta olmak üzere pek  çok ikili görüşme yapacağını aktardı.

Şimşek, yarın George Washington Üniversitesinde Türk Finans  Piyasalarının Küresel Sistem İçerisindeki Görünümü konulu bir  konferansta konuşmacı olacağını, JP Morgan tarafından düzenlenen  yatırımcı seminerinin “Türkiye Ekonomisine İlişkin Beklentiler”  başlıklı oturumunda yer alacağını, ABD'nin önde gelen düşünce  kuruluşlarından Brooking Enstitüsünde yapacağı konuşmanın ardından da  IMF ve Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurullarında Türkiye ile aynı  grup içerisinde temsil edilen ülkelerin bakan ve merkez bankası  başkanlarının katılacağı bir toplantıda yer alacağını söyledi.

4 Nisan 2008'de başlayan IMF ile Stand-By anlaşmasının gözden geçirme  çalışmalarının sona erdiğini hatırlatan Şimşek, “Washington'da  bulunduğumuz süre zarfında gözden geçirme çalışmalarına yönelik  temaslarımız da olacaktır. Gözden geçirmeyi başarıyla tamamlamayı ve  yaklaşık 3,7 milyar dolar tutarındaki kredi diliminin mevcut stand-by  düzenlemesi sona ermeden önce serbest bırakılmasını hedefliyoruz”  şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Şimşek, 14 Nisan Pazartesi günü Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından  düzenlenecek “Uluslararası Sermaye Piyasaları ve Yükselen Piyasa  Ekonomileri” konulu konferansa katıldıktan sonra Türk-Amerikan İş  Konseyinin yıllık konferansında da bir konuşma yaparak Washington  temaslarını tamamlayacağını anlattı.

Daha sonra New York'a geçeceğini söyleyen Şimşek, burada da uluslararası  yatırım kuruluşları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey  temsilcileriyle bir araya geleceğini ve Goldman Sachs gibi önde gelen  yatırım bankalarının toplantılarında sunumlar yapacağını kaydetti.

GLOBAL DALGANIN YANSIMASI SINIRLI OLDU

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Şimşek, dünyada son 7-8 ayda  yaşanan ciddi sıkıntılardan Türkiye'nin de mutlaka bir miktar etkileneceğini her zaman söylediğini, ancak şimdiye kadar Türkiye'ye olan yansımalarının sınırlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Şimşek, Borsanın nispi olarak daha sığ ve yabancıların ağırlıklı olduğu  bir piyasa olduğu için buradaki volatilitenin daha yüksek olduğunu,  ancak reel ekonomiye yansımaların sınırlı kaldığını belirterek,  “Türkiye şu ana kadar yoluna devam edebilmiştir. Geçen yıl büyümede bir  miktar yavaşlama olmakla birlikte bunun ağırlıklı olarak tarımdan  kaynaklandığını söylemek isterim. Türkiye'nin geçen yıl tarım dışı reel  büyüme oranına baktığımızda büyüme 5'in yani hedefin üzerinde” diye  konuştu.

Yine de içeride ve dışarıdaki belirsizlikler karşısında gelişmeleri  yakından izlediklerini ve temkinli davranmak zorunda olduklarını ifade eden Şimşek, bunun için politika çerçevesinin güçlendirildiğini ve yılın  ilk üç ayında bütçe performansı, ihracat, sanayi üretimi ve yabancı  ilgisinin iyi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Şimşek, “Ancak böyle bir süreçten geçerken tabii ki kayıtsız değiliz.  Önlem olarak ne diye sorarsanız, benim aklıma gelen, genel çerçevenin  dışında şu anda çok spesifik bir şey yok. Neden? Çünkü burada önemli  olan bütçe disiplinidir. Bütçe disiplini, yatırım ortamının  iyileştirilmesi gibi unsurlardır. Bunlar hep devam eden unsurlar” diye  konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!