IMF’den bankaların belini bükecek yeni öneriler

Güncelleme Tarihi:

IMF’den bankaların belini bükecek yeni öneriler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2010 11:49

Uluslararası Para Fonu (IMF) son raporunda, bankacılık sektörünü denetlemeye yönelik düzenlemelerin yetersiz olduğunu ve riskin azaltılması için yeni araçların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

IMF, Salı günü yayımladığı Nisan 2010 Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda, küresel bankalardan büyüklüklerine ve piyasaya yaydıkları riske bağlı olarak vergi alınması fikrini ortaya attı.

IMF, bu türdeki vergilerle finans sistemine daha fazla doğrudan müdahalede bulunulabileceğini belirtti.

IMF üyesi ülkelerin, “batamayacak kadar büyük olan” finans kuruluşları için daha sert finansal kurallar uygulamayı tartıştığı bir dönemde yayımlanan raporda, şu ana kadar gelen düzenleme önerilerin yeni bir krizi önlemeye yetmeyeceği belirtildi.

 

IMF ekonomistlerinden Juan Sole, “Küresel mali krizin ardından, birçok düzenleme önerisi ortaya atıldı. Ancak bu önerilerin büyük bir kısmının gerekli değişiklikleri gerçekleştirecek güçte olmadığı görüldü” dedi.

 

Raporda “Düzenleyici kurumlardan sistemik bağlantıları denetlemesini istemek yeterli değil. Sistemik risklerle baş etmek için daha iyi araçların geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verildi.  

  

SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ ARTIYOR

 

IMF aynı zamanda küresel bankaların kriz yaşama olasılıklarına göre sıralanması önerisini de gündemine almış durumda.

Zayıf bankaların etkilenmemesi için gizli tutulacak sıralamaya bakılarak, her bir kurumun bilançosunda ne kadar sermaye tutması gerektiği belirlenecek ve bu şekilde bankaların çöküşüyle finans sistemine vereceği zarar azaltılmış olacak.

IMF’nin hesaplamalarına göre, batma olasılığı yüksek olan bankalar, sermaye yükümlülüklerine ek olarak bilânçolarındaki riskli varlıklarının ortalama yüzde 1’lik kısmından kurtulmak zorunda kalacak.

Raporda, sermaye yükümlülüklerini artırma ya da riskle bağlantılı olarak vergi alma gibi önlemler olmadan, bankacılık sektöründeki riskleri azaltmanın zor olacağı da belirtildi.

IMF’in Para ve Sermaye Piyasaları Birimi’nin Başkanı Laura Kodres, “Sistemik riskin denetlenmesini istiyorsanız, bunu yapabilecek araçlara da sahip olmanız gerekir” dedi.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!