İmam nikáhı zina

Güncelleme Tarihi:

İmam nikáhı zina
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2001 00:00


Haberin Devamı

Aile reisliği tarihe karışıyor

Medeni Kanun’daki ‘aile reisi’ kavramı yerine ‘‘aileyi eşler birlikte yönetir’’ ifadesi geliyor. Evlilik koşullarının açıklandığı yeni tasarıyla imam nikáhı da zina sayılıyor.

TBMM Adalet Komisyonu, kocanın aile reisliğini tarihe karıştıran Türk Medeni Kanun tasarısının 52 maddesini daha benimsedi. Komisyon'da dün tasarıdaki en önemli değişikliği oluşturan ve ‘Koca birliğin reisidir’ yerine, ‘Birliği eşler beraberce yönetir’ hükmünü öngören madde kabul edildi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de, imam nikáhının hukuken zina anlamına geldiğini bildirdi.

Görüşmeler sırasında MHP'li Edip Özbaş, bu değişikliğe karşı çıkarak, ‘‘Reisliğin el değiştirmesinden korkum yok. Ama Türk aile yapısı başsız kalacak. Bu durumda ailenin resmi makamlara karşı temsili de güç olacak. Eşler arasında çocuğun hangi okula gideceği konusunda anlaşmaya varılamazsa ne olur? Bu sorunu mahkeme mi çözecek?’’ dedi.

DSP'li Erol Al, Türk aile yapısının yasalar ile değil, karşılıklı sevgi ve saygı ile korunacağını belirterek, bu yapının tarihten bugüne kadar kadın ve erkek eşitliğine dayandığını söyledi. DYP'li Sevgi Esen evliliklerin daha saygın hale geleceğini kaydetti.

FP'li Nazlı Ilıcak, DSP'li Al'ın konuşmasında, ‘Kadın-erkek eşitliğinin İslamiyet ile birlikte değiştiği’ izlenimini aldığını belirterek, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. DSP'li İsmail Aydınlı, Al'ın konuşmasının yanlış anlaşıldığı belirtirken, ‘‘İslamda kadın ikinci sınıf vatandaştır. Açın, bakın. Niye gerçekleri çarpıtıyorsunuz?’’ diye tepki gösterdi.

Onur kırma boşanma nedeni

Haberin Devamı

Tasarıyla ‘Onur kırıcı davranış’ da boşanma nedenleri arasına alındı. Türk, aynı düzenlemenin Türk Madeni Kanunu için kaynak oluşturan İsviçre Medeni Kanunu'nda da yer aldığını belirtti. Türk, FP'li Nazlı Ilıcak'ın ‘‘İmam nikáhı, zina olarak kabul edilebilir mi?'' sorusuna ‘‘Evlilik koşullarına tasarıda yer veriliyor. İmam nikáhı, hukuki anlamda zina olarak kabul edilir’’ karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!