İlk yerli sivil helikopter uçuşa hazır

Güncelleme Tarihi:

İlk yerli sivil helikopter uçuşa hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2001 00:00




İbrahim OKUMAMIŞ

ANTALYA (DHA)



Türkiye'nin ilk sivil amaçlı helikopteri uçuşa hazır hale geldi. Motor ve pervane dışında tamamı yerli malzemelerden yapılan ve otomobillerde kullanılan süper benzinle çalışan iki kişilik helikopterin motor testi yapıldı.

Merkezi Konya´da olan Büyük Gurup Holding´in Antalya Serbest Bölgesi´nde üretimini gerçekleştirdiği sivil amaçlı ilk Türk helikopterinin ilk kez çalıştırılan motoru herhangi bir sorun çıkarmadı. Motor testinden başarıyla geçen helikopterin uçuş testi temmuz ayında ABD'den gelecek özel bir pilot tarafından yapılacak. İki kişilik olan EXEC 162 F tipi helikopterin eylülden itibaren seri üretimine başlanması planlanıyor.

Büyük Gurup Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haluk Kişnişçi, yapılan motor testinden olumlu sonuç alındığını belirterek, şimdiye kadar altı sipariş aldıklarını, sipariş verenlerin arasında ünlü işadamları ile sanatçıların bulunduğunu söyledi.

AMBULANS HELİKOPTER

Kişnişçi, şöyle konuştu:

"Helikopterimizin satış fiyatı bir lüks otomobil fiyatına yakın olacak. Biz Atatürk´ün hayalini gerçekleştirmiş olduk. İkinci hedefimiz helikopterlerin uçuşa başlamasının ardından karayolu güzergahlarına ´Helikopter Yakıt İstasyonu´ kurmak. Çünkü helikopterlerimiz otomobillerde kullanılan süper benzinle çalışıyor. Yollarda benzin alan helikopterler görülünce kimse şaşırmamalı.''

Kişnişçi, helikopterlerin sivil amacının dışında orman yangınlarında keşif, jandarma ve polisin tarafından da havadan denetim amacıyla kullanılabileceğine dikkat çekerek, iki kişilik helikopterin üretiminden sonra altı kişilik ambulans helikopter üretimine ağırlık vereceklerini söyledi.

EXEC 162 F tipi helikopter, 8 metrekarelik alana inip kalkabiliyor, ABD, Fransa ve Rusya´da uçuş lisansı bulunuyor. Helikopter, 679.5 kilo ağırlığında ve 289.6 kilometre menzile sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!