İlk ’üçlü görüşme’den ’Ortak düşman’ mesajı

Güncelleme Tarihi:

İlk ’üçlü görüşme’den ’Ortak düşman’ mesajı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush’un 5 Kasım’da Beyaz Saray’daki görüşmesinde kararlaştırılan PKK’ya karşı iki ülke üst düzey askeri makamları arasındaki ’üçlü görüşme’ dün Ankara’da yapıldı.

ABD’nin Irak’taki güçleri komutanı Orgeneral David Petraeus ve ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral James Cartwright, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’la görüştü. ABD’li iki komutan dün sabah erken saatlerde, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait özel bir uçakla Ankara’ya geldi. Konuk komutanlar kısa bir dinlenmenin ardından Genelkurmay Karargáhı’na geçerek, Orgeneral Saygun’la bir araya geldi. 3.5 saate yakın süren görüşmede, Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı ABD’nin Türkiye’ye vereceği anlık eyleme dönüşebilir istihbaratın detayları ele alındı. ABD’nin PKK ile ilgili ulaştığı istihbaratın Türk tarafına anında hangi yöntemle aktarılacağı, komutanlar arasındaki irtibatın en sağlıklı şekilde yürütülmesi, ABD’nin bölgede terör örgütüne karşı alması gereken önlemler, örgütün lojistik destek yollarının ortadan kaldırılması ile Iraklı Kürt grupların PKK ile mücadelede yapması gerekenler detaylı şekilde konuşuldu. Orgeneral Petraeus görüşmede, Başkan Bush gibi, "Terör örgütü PKK, Türkiye’nin yanı sıra ABD ve Irak’ın da düşmanı" dedi. Petraeus ve Cartwright aynı zamanda Ankara’ya gelirken, Cartwrigt, daha önce Ankara’dan ayrıldı. Petraeus ise Saygun’la öğle yemeği yedikten sonra Irak’a gitti.

BÜYÜKANIT’LA DA GÖRÜŞTÜLER ABD’li komutanlar Orgeneral Saygun’la görüşmeye geçmeden önce bir süre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la da buluştular. Görüşmede Genelkurmay İstihbarat, Harekat ve Lojistik başkanlıklarından yetkililer de bulundu. Amerikalı komutanlar görüşmede "Ortak çıkar ve hedefleri son derece önemsedikleri" yönünde mesaj verdiler.

Genelkurmay Başkanlığı da, ABD’li komutanların Irak’a dönmesinin ardından kısa bir yazılı açıklama yaptı. Bu açıklamada, Başkan Bush’un 5 Kasım’da vurguladığı "PKK ortak düşmanımızdır" ifadesi yer aldı.

Bu arada Petraeus Ankara’ya gelmeden önce özel temsilcisi Michael Barbero’nun Erbil’e giderek Kürt bölgesel yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani ile PKK terörüne karşı alınacak önlemleri görüşmesi dikkat çekti. Bu görüşmeye Irak’ın Kürt kökenli genelkurmay başkanı Babekir Zebari de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!