İlk Türk astronotu olacak

Güncelleme Tarihi:

İlk Türk astronotu olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1999 00:00

Lisedeyken gezegenler ve uydular konusunda yaptığı çalışmalarla TÜBİTAK ödülünü kazanan Cemocan Yeşil adlı Türk öğrenci, ABD'nin en gözde üniversitelerinden MİT'de (Massachussets Institute of Technology) de aynı başarıyı gösterince, geleceğin astronotlarını yetiştirme çabası içindeki Amerikan Hava Kuvvetleri'nin dikkatini çekti.

1981 yılında New York'ta doğan Cemocan Yeşil, uzay ve astronotluk konularına duyduğu ilgiyi şöyle anlatıyor: "Uçak ve uzay konuları benim için hep öncelikliydi. Ay'a ilk iniş ile ilgili okuduklarım ve izlediklerim, hayattaki hedefimi bu konu üzerinde yoğunlaştırmama sebep oldu. Bu alandaki ilk ciddi çalışmalarım Ortaokul 3. sınıfta başladı. İlk projem Apollo-11'in Ay'a inişiyle ilgiliydi ve büyük ilgi gördü. Bu projeyi, Mars'a yapılabilecek insanlı bir yolculukla ilgili teorik projem izledi. Aynı yıl model roket yapımı alanındaki çalışmalarıma başladım ve katı yakıtla çalışan ve paraşütle yere inebilen iki kademeli model roketler yaptım."

Lisede, sınıf arkadaşlarıyla birlikte "Model Roket Kulübü" kuran Cemocan Yeşil, en büyük hayalinin NASA'da astronot olmak olduğunu bilen arkadaşlarının kendisine "Neil Armstrong Jr." adını taktıklarını gülümseyerek anımsıyor.

Yine lise yıllarında hazırladığı astro-fizik projesinin yanı sıra "gezegenlere göktaşı çarpmalarına yönelik tahmin yöntemleri" ile TÜBİTAK Liselerarası Fen Proje Yarışması Birincilik Ödülü'nü kazanan Cemocan Yeşil, bu ödülü, İSTEK Vakfı'nın özel başarı ödülünün izlediğini kaydediyor.

Arkadaşlarıyla birlikle askeri amaçlı olarak canlı görüntü kaydedip bunu uydu vericisiyle yerdeki alıcılara yollayabilen bir de roket inşa ettiklerini vurgulayan Yeşil, ABD'ye gelmeden önce İstanbul'da Hava Harb Okulu ve İTÜ'de konferanslar vermeye davet edildiğini belirtti.

NASA ile tanışma

Cemocan Yeşil'in NASA ile tanışması, 1997 ve 1998 yaz aylarında katıldığı, MİT'nin "Uzay Sistemleri Laboratuvarı'nda" gösterdiği üstün başarı üzerine gerçekleşti.

Uzay Sistemleri Laboratuvarı'nda birlikte çalıştığı Prof. David Miller'in tavsiyesi üzerine MİT Üniversitesi'ne kabul edilen Cemocan Yeşil, "MİT'e kabul edildiğimde hedefimi astronot olmak ya da en azından NASA'da çalışmak olarak kesin şekilde belirlemiştim" şeklinde konuştu.

Bunun sonucu olarak MİT, Harvard, Tufts ve Wellesley üniversitelerinin ortak olarak yürüttükleri Hava Kuvvetleri Yedek Subay Eğitim Programı'na dahil edilen Yeşil, üniversite eğitiminin yanı sıra askeri eğitime başlamış durumda. Cemocan Yeşil bu bağlamda bazı askeri hava üsleri ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da askeri eğitimlere katılıyor. Yeşil, üniversiteyi bitirdikten sonra askeri ya da sivil astronot olmak üzere NASA'ya başvuracağını da açıkladı.

Komple öğrenci

Ailesine çok düşkün olan ve "şu ana kadar elde ettiğim başarıların ve mutluluğumun en büyük mimarı annemdir" diye konuşan Cemocan Yeşil, bir yandan üniversite çalışmalarını sürdürürken diğer yandan müzik ve operayla ilgileniyor, oyunlarda rol alıyor ve Amerikan Hava Kuvvetleri Futbol Takımı'nın kaptanlığını yapıyor.

Hava kuvvetlerinin "tüfekli gösteri yürüyüş takımında" da görevli olan Cemocan Yeşil, gelecek yıl astronotluğun ilk adımı olan uçuş eğitimlerine başlayacağını ifade ediyor.
Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!