İlk İstanbul Moda Haftası Mart'ta

Güncelleme Tarihi:

İlk İstanbul Moda Haftası Martta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2003 01:32

Londra, Milano, Paris, New York, Roma, Hong Kong vb. gibi moda endüstrisinde söz sahibi bütün kentlerde yılda iki kez moda haftaları düzenlenir. İlgili herkes hafta boyunca bu şehirlerde toplanır.

Moda tasarımcısıyla alıcının buluştuğu bu haftalarda bir sonraki yılın moda çizgisi belirlenir. Son yıllarda genç tasarımcılarıyla sektörde adını daha fazla duyurmaya başlayan Türkiye de bu moda merkezlerinden biri olmayı amaçlıyor. İlk İstanbul Moda Haftası 25 Mart'ta başlayacak ve Koç Müzesi'nde yapılacak. Bu yıl sadece Türk modacıların katılacağı haftanın gelecek yıl tüm dünyaya açılması planlanıyor. Yurtdışından davet edilen yaklaşık 20 basın mensubu da İstanbul Moda Haftası'nı izleyecek.

Dünyaca ünlü büyük markaların logolarının altında, markayı bulabileceğiniz şehirler de yazar. Chanel-Paris, Milano, Londra gibi. Bunlar hep modaya yön veren şehirler olur. İnsanın aklına hep aynı soru gelir: Acaba bir gün İstanbul da o şehirlerin arasında yer alacak mı?

Galiba bu yolda bir umut ışığı belirdi. Türkiye'nin moda endüstrisinde yerleşik bir imaja kavuşması için önemli bir adım olan ilk İstanbul Moda Haftası Mart ayında düzenleniyor.

Projenin arkasında Nat Ajans'ın sahibi Nelih Akay var. Yaklaşık altı yıl önce ABD'den Türkiye'ye dönen Akay, o günden bu yana bu projenin hayalini kurmuş: ‘‘Sürekli birileri bir yerlerinden başladı, bir türlü arkası gelmedi, neticelendirilemedi. Benim inancım, biz ülkemizde ekip olmayı beceremiyoruz. Birlikte iş yürütemiyoruz. O yüzden de hep yarıda kalıyor. Bu proje kafamda altı yıldır var ancak şimdi zamanının geldiğini düşünüyorum.’’

Son yıllarda İTKİB'in (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) de desteğiyle önemli bir yol alan Türk modası ve modacıları yurtdışında burada olduğundan çok daha fazla tanınıyor. İlk moda haftasının bir amacı da modacılarımızı önce içeride tanıtmak. Bu nedenle defileler halka açık olarak düzenlenecek. Dileyen, dilediği modacının şovunu veya gün içindeki tüm şovları, tek veya kombine biletlerle izleyebilir. Biletix üzerinden satılan biletlerin fiyatı 35 milyon lira. Moda Haftası'na mekan olarak ise Koç Müzesi seçilmiş.

HAFTA PARTİYLE BİTECEK

Nelih Akay ‘‘amacımız yurtdışındaki takvime girebilmek’’ diyor. Bu nedenle İstanbul Moda Haftası, Paris'in hemen arkasından düzenlenecek. ‘‘Tüm dünya basını o tarihlerde zaten Paris'te olacak. İnsanları oradan getirmek daha kolay’’ diyor Akay.

Yurtdışında bu tip faaliyetleri çoğunlukla devlet veya büyük kurumlar destekler. Nat Ajans da bu tip kurumlarla destek için görüşmeler yapmış ancak tatmin edici bir sonuç alamamış. Bunun nedeni biraz da seçimlerin ertesine ve olası bir savaşın öncesine denk gelmiş olması. Destek sağlanamamasında bir diğer etken ise daha önce başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerin yarattığı güvensizlik.

İstanbul Moda Haftası'na katılacak olan modacılar Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım, Evrim Timur, Özlem Süer, Hatice Gökçe, Deniz Mercan ve Yazbukey. Hepsi 2004 Sonbahar-Kış koleksiyonlarını sergileyecek. Atıl Kutoğlu, Rıfat Özbek, Dice Kayek ve Hüseyin Çağlayan gibi yurtdışında yaşayan modacıların da davet edilmesi planlanıyor. Gala gecesi 25 Mart'ta düzenlenecek ve bilet satışı da yapılacak. Gala gecesinin bilet fiyatı 70 milyon. Gecede modacılar küçük birer performans sergileyecekler ve hepsi açık artırmada satılmak üzere birer tişört tasarlayacak. Bilet ve artırmadan elde edilen gelirin bir kısmı hayır kurumlarına bırakılacak. Moda Haftası 28 Mart gecesi Maslak Venue'de düzenlenecek olan bir partiyle sona erecek. Bu partinin biletlerini de Biletix'ten bulmak mümkün. www.istanbulmodahaftası.biz ve www.istanbulfashionweek.biz adresleri de önümüzdeki hafta hizmete girecek. Defilelere 35-40 civarında manken katılacak. Akay, hafta için özel olarak yeni yüzler yetiştirdiklerini söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!