İlk duruşmada beraat

Güncelleme Tarihi:

İlk duruşmada beraat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2006 00:58

Baba ve Piç romanında Türklüğü ve Cumhuriyeti aşağıladığı iddiasıyla hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan yazar Elif Şafak ilk duruşmada, suç unsurları oluşmadığı için beraat etti.

Beyoğlu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 10.30’da başlayan duruşmaya, yeni doğum yapan sanık Elif Şafak doktoru izin vermediği için gelmedi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akıllı, kahramanların ağzından tez ve antitez olarak ileri sürülen sözlerin yer aldığı kitabın sonunda, yazarın bu düşüncelerin kendine ait olduğu yönünde ifadelere yer vermediğini kaydetti. Kitapta geçen ifadelerin düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde getirilen yasal düzenlemeler kapsamında kaldığını vurguladı. Savcı Akıllı, sanığın beraatini istedi. Savcının dava hakkındaki görüşüne tepki gösteren müşteki vekilleri mahkemenin görüşünün belli olduğunu belirterek salondan ayrıldılar. Şafak hakkında açılan davayı ilk celsede karara bağlayan Hakim İrfan Adil Uncu, beraat kararı verdi.

İKİ GRUP KAPIŞTI

Şikayetçi avukatların adliye bahçesindeki basın açıklamaları sırasında Şafak’ı desteklemek için gelen gruptan biri "Yeter artık susun. Şov yapmayın faşistler" diye tepki gösterdi. Karşı gruptan birinin "Siz susun pis komünistler, satılmışlar" demesinin ardından, iki grup arasında arbede çıktı. Davanın sonuçlanmasının ardından Elif Şafak’ın eşi Eyüp Can, Şafak’ın avukatları ve duruşmaya iki korumayla gelen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, güvenlik gerekçesiyle polis koridoru ve korumasıyla adliye dışına çıkartıldı.

KENDİ ADIMA SEVİNDİM

Kararın ardından konuşan Elif Şafak, "Kendi adıma çok sevindirici bir karar. Arbedeyi izledim. O kısım çok kaygı verici. Saldırmak için fırsat kollayan bir grup var. Önlemler iyi olduğu için problem yaşanmadı" dedi. 301’inci madde olduğu sürece bu davaların bitmeyeceğini söyleyen Şafak, "Bu dava bitecek, bir başka dava başlayacak. Bir başka davayla enerji kaybedecek Türkiye. Yurtdışında zor durumda kalacak. Dolayısıyla bu düzenleme yapılmadan ’geçmiş olsun’ diyemiyorum" diye konuştu.
/images/100/0x0/55eb5647f018fbb8f8bac3bc


Arbede çıktı

Yazar Elif Şafak’ın davasını bitmeden terk eden müdahil avukatlar, basın mensuplarına açıklama yaptılar. Bu sırada bahçede Şafak’a destek için gelen grupla, müdahil avukatlar arasındaki ağız dalaşının ardından yumruklaşma yaşandı. Polisin araya girmesiyle kavga büyümeden yatıştırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!