İlk dinozorlar ev kedisi büyüklüğündeydi

Güncelleme Tarihi:

İlk dinozorlar ev kedisi büyüklüğündeydi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2010 10:00

Dünya üzerinde var olan ilk dinozorların, bilinen dev türlerinin aksine tam dokuz milyon yıl önce ortaya çıktıkları ve boyutlarının bir kedi büyüklüğünde olduğu keşfedildi.

Haberin Devamı

Bilim insanları, Polonya’da 250 milyon yıllık kayalar üzerinde yaptıkları araştırmalarda çok ilginç bulgular elde etti.

Araştırmanın Royal Society dergisinde yayımlanan detaylarına göre, kayalarda boyutları sadece birkaç santim olan dinozor ayak izleri bulundu. Elde edilen bulgular, ilk dinozorların sanılandan dokuz milyon yıl önce belirdiklerini ve bir ev kedisi büyüklüğünde olduklarını ortaya koydu.

Bilim insanları, kayalar üzerinde bulunan binlerce ayak izinin sadece yüzde 2-3’ünün yeni keşfedilen dinozor türüne ait olduğunu belirtti. Ağırlılıkları sadece 1-2 kilo olan dinozorlar Protodactylus adıyla sınıflandırmaya alındı. Bilim insanları, ayak izlerinin Dünya’nın tanık olduğu en büyük kitle yok oluşun yaşandığı Permiyan (290-248 milyon yıl önceki dönem) dönemin 2 milyon yıl sonrasına rastladığını ifade etti.

Haberin Devamı

New York’taki Amerikan Doğal Tarih Müzesi yetkilisi Stephen Brusatte, “İlk dinozorların Dünya’nın yaşadığı en büyük kitle ölüm sonrasında ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Permiyan dönemi sonunda dev yanardağ patlamaları, küresel ısınma ve okyanusların hereketsizliği canlı türlerinin yüzde 90’ını yok etmişti” dedi.

Bilim insanları dinozorların bu yıkımın 15-20 milyon yıl sonrasında ortaya çıktığını düşünüyordu. Ancak bulunan ayak izleri, dev dinozorların ilk olarak kedi büyüklüğünde belirdiğini öne sürüyor. Brusatte, “Dinozorlar, 65 milyon yıl önce yok olarak memelilere yer açtı” dedi.

DÜNYADA BUGÜN ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!