İlk çevre tazminatı

Güncelleme Tarihi:

İlk çevre tazminatı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Edirne İdare Mahkemesi, Ergene Nehri'ndeki kirlilikten Çevre Bakanlığı'nı sorumlu tuttu ve devletin 8 köylüye faiziyle 12 milyar lira tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Tarlamızı sulayamıyoruz

Devletin çevre kirliliğinden sorumlu tutularak vatandaşlarına tazminat ödemesinin yolunu açan ve benzer davalarda emsal oluşturması beklenen davayı 8 köylü açtı. Meriç ilçesinin Yenicegöreve köyünden Şinasi Meriç, Ali Şahin, Ali Yüksel, Halil Karakuş, Yunus Atay ve Zeki Temiz ile Adasarhanlı köyünden Fettah Yüksek ve Hüseyin Güngör önce Ergene Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle çeltik tarlalarını sulayamadıklarını ve büyük kayba uğradıklarını öne sürerek Eylül 1996'da yasal yollara başvurdular.

Bakanlık tazminat vermedi

Çiftçilerin avukatları Bülent Kaçar ve Mustafa Çelik, önce mahkemeden uğranılan zararın tespitini yaptırdı sonra da Çevre Bakanlığı'na başvurarak, çiftçilerin zararının karşılanmasını istedi. Başvuruda, Çevre Bakanlığı'nın gerekli önlemi almaması nedeniyle Ergene Nehri'nin kirlendiği, çiftçilerin de bu nedenle çeltik tarlalarını sulayamadıkları için büyük kayba uğradığı vurgulandı. Ancak Çevre Bakanlığı tazminat isteğini geri çevirdi. Bunun üzerine avukatlar, Mart 1997'de Edirne İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Ergene'deki kirlilik sürüyor

Mahkeme 1.5 yıldır süren davayı nihayet sonuçlandırdı ve Çevre Bakanlığı'nı, 8 çiftçiye toplam 12 milyar lira tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme, bu paranın, davanın açıldığı tarihden bu yana geçen süredeki yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmetti. Köylülerin avukatları Bülent Kaçar ve Mustafa Çelik yaptıkları ortak açıklamada şöyle dedi: ‘‘Trakya'da son yıllarda çarpık ve altyapısız sanayileşme nedeniyle hem verimli tarım alanları yağmalanıyor, hem de binlerce dönüm ekili alanı sulayan Ergene Nehri kirletiliyor. Ergene Nehri'nde kirlilik halen devam ediyor.’’

Ergene'de yaşam bitti

Haberin Devamı

Trakya'da sanayileşme ile artan çevre kirliliğinden en fazla etkilenen Ergene Nehri, içinde canlı yaşayamaz hale geldi. Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle Ergene'ye geçen balıklar da, sanayi tesislerinin akıttığı zehirle öldü. Bir zamanlar çevresine hayat veren nehir, şimdi zehir saçıp toplu balık ölümlerine neden oluyor.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!