Ilıcak'tan Çevik Bir'e suçlama

Güncelleme Tarihi:

Ilıcaktan Çevik Bire suçlama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, 1998’de dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir tarafından onaylandığını açıkladığı, FP, HADEP ile İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, bazı siyasetçiler ve gazetecileri hedef alan ‘‘Andıç’’ başlıklı ‘‘Güçlü Eylem Planı’’ adlı bir belgeyi Meclis gündemine getirdi. Nisan 1998'de hazırlanan ve Çevik Bir imzasını taşıyan ‘‘Güçlü Eylem Planı’’nın, ‘‘Şemdin Sakık'ın yakalanmasından istifade edilerek, bazı kişi ve kurumların hedef alındığını ve kamuoyunda itibarsız hale getirilmesinin’’ hedeflendiğini savunan Ilıcak, belgeyi köşe yazısında yayımladığını ve hiçbir kurum tarafından yalanlanmadığını söyledi. Belgede hedef alınan kişiler arasında İHD eski Başkanı Birdal'ın bulunduğunu, planın 24 ve 25 Nisan'da başlatılmasının hedeflendiğini ifade eden Ilıcak, Birdal'ın bu tarihlerde hem suçlandığını hem de saldırıya uğradığını, hedef alınan partilerin HADEP ve FP, gazetecilerin ise Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar, Mahir Kaynak, Yalçın Küçük ve Mahir Sayın olduğunu, ‘‘Yavuz Gökmen ve Altan kardeşlerin de ilave edilmesi fayda sağlanacak kişiler’’ olarak belgede yer aldığını öne sürdü.

Hedef alınan kişilerin kamuoyunda saygınlığının azaltılması ve terör örgütüne sağladığı dolaylı destek nedeniyle aleyhlerine kamuoyu doluşturulmasının amaçlandığını iddia eden Ilıcak, şöyle konuştu:

‘‘Kullanılacak yöntem, örgütün para ile herşeyi kendine müzahir gazetecilere yaptırdığının aktarılması, bazı gazetecilerin terör örgütünün oyuncağı olduğu konusunda bilgi notunun hazırlanması, mektup kampanyası açılması olarak gösteriliyor. FP için PKK ile işbirliği ortaya çıkarılarak, yıpratılması yer alıyor. Hedef alınan milletvekilleri için parti içi yıpranmalarını sağlayacak, siyasi kariyerlerini etkileyecek bilgi notunun hazırlanarak kamuoyuna sızdırılmasından sözediliyor. Biz böyle bir olayı 1998 Nisanı'nda yaşadık. Andıç'ı teyit eden vakalar mevcut. Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu'na soru önergesi verdim ama bu konudaki sorularımı yanıtlamadı.’’

Ilıcak, Türkiye'nin sorunlarının konuşa konuşa çözülmesi gerektiğini savunarak, ‘‘Hangi müessesede olursa olsun, haddini bilmeyenlere haddini bildirmek bizim vazifemiz’’ dedi.

ILICAK'IN SORU ÖNERGELERİ

Ilıcak, Başbakan Bülent Ecevit'in yanıtlaması istemiyle konu hakkında TBMM Başkanlığına'na sunduğu soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

- Çevik Bir'in bazı kişi ve kurumları yıpratmayı hedef alan bir Güçlü Eylem Planı oldu mu?

- Böyle bir belge mevcut mu? Mevcutsa yasalara uygun mu?

- Yasalara uygun değilse hazırlayanlar hakkında ne gibi işlem düşünüyorsunuz?

- Dönemin Genelkurmay eski Başkanı Karadayı'nın, belgede belirtildiği gibi bir talimatı oldu mu?

- O dönemde bütün bu işlemlerden Başbakanlığın bilgisi var mıydı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!