İlanla hayat dersi

Güncelleme Tarihi:

İlanla hayat dersi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2001 00:00


Haberin Devamı

Gazetede, ‘Anne ve babanızın kıymetini onlar hayatta iken bilin’ yazılı imzasız ilan pekçok kişinin dikkatini çekmedi belki de. Aslında bu ilanda hem iki evladın vicdan muhasebesi, hem de kitleleri etkilemeyi amaçlayan 'Pay It Forward' filminin ‘Bazı iyiliklerin bedelini asla ödeyemeyezsiniz’ felsefesi var.

‘‘Sizi karşılıksız seven birileri varsa onları ihmal etmek kolaylaşıyor. Onlar banko çünkü’’ diyor, Nur Erkasap ve ağabeyi Can Doğan.

Can Doğan, Bornemann Bick Etiket Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'nin Genel Müdürü. Nur Erkasap da aynı şirketin İthalat ve İhracat Sorumlusu. İki kardeş, anneleri milli atlet Çolpan Hanım ile babaları tekstil mühendisi Osman Bey'i iki yıl önce, bir hafta arayla kaybettiler. Hayattaki en büyük hatalarının ne olduğunu da, onları kaybettiklerinde, o geri dönüşü imkansız yola girdiklerinde anladılar. Öncelik sıralamasında yaptıkları büyük hatayı fark ettiler.

‘‘İlk sırada işimiz vardı. Arkadaşımız vardı. Annemiz ve babamız sıralamada gerideydiler. Nasıl olsa onlar hep oradaydı. Zoraki bir telefon, belki ayaküstü yapılan ziyaretler. Hepsi o kadar’’

‘KEŞKE’ DEMEYİN

İki kardeş, çevrelerindeki hemen hemen tüm evlatların aynı durumda olduğunu görmüşler. Onlara, ‘‘Henüz çok geç değil. Zamanını adaletli dağıtabilirsin. Sonradan 'Keşke' demek öyle kötü ki’’ demişler. Ve sonra, Oscar'lı iki oyuncu Helen Hunt ve Kevin Spacey'nin başrollerini paylaştığı 'Pay It Forward' filmini izlemişler bir gün. İnsanların küçük bir adımla çevrelerinde nasıl büyük sevgi halkaları yarattıklarını şaşkınlık ve gözyaşlarıyla görmüşler.

Hürriyet'e verdikleri anma ilanı bir anlamda 'Pay It Forward', onlar için. ‘‘Bu ilanda biraz kendimizle hesaplaşıyoruz. Belki deşarj da oluyoruz. Ama asıl amacımız kitleleri etkilemek. Anne ve babası hayatta olan insanların bu ilanla bir an için olsun, düşünmelerini sağlamak. Okuyanlar, okumayanlara anlatsın.’’

MAÇA GİDEMEDİK

Kendisi de baba olan Can Doğan, ‘‘Babam koyu Fenerbahçeliydi. Küçükken beni yağmur çamur demeden maçlara götürürdü. Hayatımın en unutulmaz anlarıydı onlar. Ama sonra ben ne yaptım? Bir kez olsun, ben onu maça götürmedim’’ diyor. Oğlunun işyerini görmek, Osman Doğan'ın hayattayken en çok istediği şeylerden biri olmuş. Can Doğan, onlarca arkadaşını ağırladığı şirketinde bir gün olsun babasını misafir etmemekten de pişman.

BEDEL ÖDEMEYİN

Erkek ya da kız arkadaşımız için zihnimizin sürekli meşgul olduğunu söylüyor iki kardeş. ‘‘Çünkü bunları yapmazsak onları kaybetme ihtimali var’’ diyorlar. ’’Ama anne ve babana bu yaratıcılığını kullanmıyorsun. Nasıl olsa onların sevgisi her koşul altında bizimle. Ödülleri bu olmamalı. Sevgiyi bizi zorlayan yerlere değil, hak edenlere dağıtmalıyız. En önemlisi de bunu yaparken, 'Bazı iyiliklerin bedelini asla ödeyemeyeceğimizi' hep hatırlamalıyız.''

Osman Bey mühendis Çolpan Hanım atlet

OSMAN Doğan, 15 Nisan 1999'da kalp krizi teşhisiyle kaldırıldığı hastanede ölmüş. Kocasının mide kanaması geçirdiğini sanan Çolpan Hanım ise eşinin cenazesi kalkarken beyin kanaması geçirmiş. Ve Osman Bey'in ölümünün 7'nci gününde, Çolpan Doğan da hayatını kaybetmiş. Öldüklerinde Osman Bey 73, Çolpan Hanım 65 yaşındaymış. Gezmeyi, eğlenmeyi çok seven bir çift olarak tanımış onları yakınları. Tekstil Mühendisi Osman Bey, Sümerbank Malatya Fabrikası'nın başındayken, 800 metre Türkiye 1'ncisi, milli atlet Çolpan Hanım'la tanışıp, evlenmiş.

İyilik yap, iyilik bul

ORİJİNAL adı ‘Pay It Forward’ olan Türkiye'de ‘İyilik bul iyilik yap’ adıyla oynayan film, küçük bir çocuğun okul ödevinin, nasıl tüm ülkeye yayılan iyilik projesine dönüştüğünü konu alıyor. Hayat Bilgisi öğretmeni Eugene Simonet (Kevin Spacey), 12 yıldır her dönem başı öğrencilerine aynı ödevi verir. ‘Dünyamızı değiştirecek şeyleri düşünün ve bu fikirleri harekete geçirin!’ 11 yaşındaki Trevor (Haley Joel Osment) bu ödevi ciddiye alan ilk öğrenci oluyor. Annesi Arlene (Helen Hunt) iki işte birden çalıştığı için kendisine çok az vakit ayrılan Trevor, 'İyilik bul, iyilik yap' fikrini ortaya atıyor. Bu fikirde, birinin kendisi için yapamadığını, siz onun için yapıyorsunuz. Sonunda Trevor'un projesi tüm ülkeye yayılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!