İlanın arkasındaki kahraman

Güncelleme Tarihi:

İlanın arkasındaki kahraman
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2005 12:58

Hürriyet’e verilen ilanda 11 trilyon lira değer biçilen ve geliri Mehmetçik Vakfı ile Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’na gidecek olan Ayşe Sultan Korusu’ndaki boğaz manzaralı villanın ardından Mehmet Kutsi Beğdeş ismi çıktı. Trilyonlarını vakıflara bağışlayan Beğdeş, ‘zenginler’ diye akrabalarına miras bırakmamış.

UÇAK motorunu Türkiye’ye getiren ilk işadamı olarak tanınan ve Ağustos 2003’te yaşamını yitiren Mehmet Kutsi Beğdeş’in, değeri 11 trilyon lira olan Arnavutköy, Ayşe Sultan Korusu’ndaki muhteşem boğaz manzaralı villası açık artırmayla satılacak. Türk Ekspres Havacılık ve Turizm A.Ş’nin kurucusu Beğdeş, ölmeden önce 20 trilyon liralık tüm mirasını vakıflara bırakmıştı. Beğdeş’in villası, Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı ve Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından, ihtiyaç fazlası gerekçesiyle 18 Aralık 2005 günü saat 14.00’de Harbiye Kültür Sitesi’nde kapalı teklif, açık artırma usulüyle satışa çıkarılacak.

AKRABALARIN İHTİYAÇLARI YOK

Avrupa Güzellik Kraliçesi Günseli Başar’ın ilk eşi olan Mehmet Kutsi Beğdeş, ölümünden kısa süre önce Beyoğlu 17.
/images/100/0x0/55eadcabf018fbb8f89b6e61
Noterliği’nde hazırladığı vasiyetnamesine, ‘tüm akrabalarının zengin olduğu ve onun mirasına ihtiyacının olmadığı’ notunu düşmüştü. Ölümünden sonra, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan ‘vasiyetin tenfisi’ (vasiyetin uygulanması) davasında, Beğdeş’in mallarının tespiti istenmiş ve yaklaşık 9 ay süren işlemlerin ardından mal varlığı listesi mahkemeye ulaşmıştı.

Beğdeş, sağlığında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nden alınan, akıl sağlığının yerinde olduğuna ilişkin doktor raporuyla, Bebek Cevdet Paşa Caddesi, Ayşe Sultan Korusu’ndaki köşkün yanısıra, Bodrum Çömlekçi Köyü’nde 6 bin 100 metrekarelik bahçesini, yine Bodrum’da 8 bin 600 metrekare bahçe içinde bir evi, Şişli Teşvikiye Mahallesi’nde 2 bin 520 metrekare arsasını, iki otomobilini, Bebek’teki köşkte paha biçilemeyen her türlü ev eşyası, yağlı boya tablolar, seramik eserler ve kitaplar ile bankalarda dolar ve Türk lirasından oluşan mirasını çeşitli vakıflara gönlünce bölüştürmüş, köşkteki kitaplarını ise Arnavutköy Robert Lisesi Kütüphanesi’ne bağışlamıştı.

EMEKTARINI UNUTMAMIŞTI

Mehmet Kutsi Beğdeş, şoförü Ercan ile hizmetlisi Remziye Yıldırım’ı da unutmamış ve çocukları Dilek’in yüksek öğrenim gideri için 50 bin doları banka hesaplarına yatırmıştı. Beğdeş, Hayvanları Koruma Derneği’ne 142 bin 265 dolar, Çağdaş Eğitim Vakfı’na 711 bin 326 dolar bağışlamış, vakfa ayrıca burs verilmesi amacıyla 71 bin 132 dolar ayrılmıştı. Mirastan Reşitpaşa Eğitim Evi’ne de 35 bin 566 dolar düşmüştü. Beğdeş, Güneydoğu’da kendi adına ilkokul yaptırılması için de 250 bin dolar bırakmıştı. Son yıllarını yazlık evinde geçiren, çocuk ve hayvanlara düşkünlüğüyle tanınan Beğdeş’in istekleri, vasiyetnamesi açıldığında kimse için sürpriz olmamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!