İlaç Komisyonu’nda bir Roche sanığı daha var

Güncelleme Tarihi:

İlaç Komisyonu’nda bir Roche sanığı daha var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 00:00

Milyarlarca dolarlık ilaç ödemesi ile ilgili son derece kritik görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı bünyesindeki Ödeme Komisyonu’nun "Roche davasında" sanık durumunda bir üyesi daha olduğu ortaya çıktı.

"Ödeme Komisyonu" asıl üyesi olan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç’ın da İstanbul’da Roche’a haksız kazanç davasından yargılandığı belirlendi.

BAKAN EL KOYDU: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Roche davasında sanıkken, Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Başkanı ve Ödeme Komisyonu üyesi yapıldığı ortaya çıkan, devredilen SSK Daire Başkanı Hülya Özdemir’in durumu ilgili dün gazetecilere şu açıklamayı yaptı: "Geçici bir komisyon. 5-10 günlük bir çalışma. Komisyonun nasıl oluşturulduğunu bilmiyorum. Değerlendirmeleri yapıp alınması gereken tedbirleri hemen alacağız. Komisyonun nasıl oluşturulduğu, ne amaca dönük olduğu değerlendirilecek."

ÖZDEMİR, TOKAÇ’I KASTETTİ: Özdemir Hürriyet’e, "Komisyondaki tek yargılanan üye ben değilim. Üst komisyonda, benim gibi yargılanan birkaç isim daha var" demişti. Özdemir’in kastettiği bu kişinin Tokaç olduğu belirlendi.

HAPİS CEZASI İSTEMİ: Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, 209 ilacın referans fiyatının çok üzerinde satılmak suretiyle devleti 1 milyon 471 bin Euro zarara uğratıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunması üzerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma açılmıştı. Soruşturma sonrasında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından Roche ilaç firmasının ithal ettiği "Neupogen" ve "Kiytrill" isimli ilaçların pahalı bir şekilde Sağlık Bakanlığına satıldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonrasında, 2’si Roche firmasında, 6’sı Sağlık Bakanlığı’nda görevli 8 kişi hakkında, 6 ile 26 yıl arasında değişen hapis cezası talep edilmişti.

SUÇU İŞLEDİLER İDDİASI: İddianamede, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, yardımcısı Saim Kerman, Fiyat Maliyet Etütleri Şube Müdürlüğünde eczacı olarak çalışan Ethem Turgay Akuğur ile Güzin Sağiş, Nesrin Minisker ve Neşe Büyükkök’ün ise Roche’un bildirdiği fiyatların uygunluğunu kontrol etmeden onaylayarak, atılı suçu işledikleri öne sürülmüştü. Yapılan fiyatlandırmayla ilaç formlarında eksik ve yanlış beyanda bulunulduğu savunulan iddianamede, Roche ilaç firmasının Ruhsatlandırma ve Resmi İlişkiler Direktörü Elif Arıbal ile Ankara Resmi İlişkiler Müdürü Mehmet Fatih Kaygusuz’un sorumlu tutulduğu belirtilmişti.

CHP: Dava bitmeden neden atama yapıldı

HÜRRİYET’in dünkü manşetinde yer verdiği, SSK’ya fahiş fiyatla ilaç alınmasıyla ilgili davada yargılanması süren SSK Daire Başkanı Hülya Özdemir’in milyarlarca dolarlık ilaç ödemelerine karar verecek Alt Komisyon’un başkanlığına getirilmesi olayı Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, sanık Hülya Özdemir atamasında neden yargı sonucu beklenmediğini sordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!