İl il sahur vakitleri | Sahur saat kaçta?

Güncelleme Tarihi:

İl il sahur vakitleri | Sahur saat kaçta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 18:07

Ramazan ayını idrak eden vatandaşlar, sahur saati araştırmalarına başladı. Yaşadıkları şehirlerde imsak vaktinin ne zaman olduğunu merak eden vatandaşlar, Diyanet'in yayınladığı 2018 Ramazan imsakiyesine göre sahur saatlerini sorguluyor. Peki, sahur saat kaçta? Sahura saat kaçta kalkılacak?

Haberin Devamı

Türkiye'nin dört bir yanında Müslümanlar, imsak vaktinin saat kaçta olduğunu sorgulamaya başladı. Son hazırlıklarını yapan vatandaşlar, sahur saatlerini merak ediyor ve araştırıyor. Peki, Bugün sahur saat kaçta? Sahur ne zaman

İL İL SAHUR SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 2018 Ramazan imsakiyesine göre, oruçları için niyet etmek isteyen vatandaşlar sahur vakti araştırmalarına şimdiden başladı. Diyanet İşleri Başkanlı tarafından yayınlanan 2018 Ramazan imsakiyesinde bulunduğunuz ildeki sahur saatlerini öğrenebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki linke tıklayıp ardından bulunduğu şehri seçin. Son olarak karşınıza gelen sayfadan "İmsak" bölümüne bakarak sahur saatinizi öğrenin.

SAHUR SAATLERİNİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

SAHURUN DİNDEKİ ÖNEMİ

Haberin Devamı

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46).

Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105). Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18).

Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

İMSAK NEDİR VE NE ZAMAN BAŞLAR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir.

Haberin Devamı

İmsakın zıttı iftardır. Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir. Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!