İKSV'den tiyatro şöleni

Güncelleme Tarihi:

İKSVden tiyatro şöleni
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 11:16

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, “17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali”, 10 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.

Haberin Devamı

AYGAZ ve OPET sponsorluğunda dördüncü kez düzenlenecek festivalin programı, İKSV binasında yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 1989 yılından bu yana güçlü bir şekilde devam eden festivali 17. yılında sanatseverlerle buluşturmaktan büyük heyecan duyduklarını ifade ederek, bu yıl festivalin 9 yabancı ve 30'a yakın yerli yapımın toplam 90 gösteriyle tiyatroseverlere ulaşacağını anlattı.

Festivalde, herkesin merakla beklediği gösterilerin ve usta sanatçıların atölye çalışmalarının yer aldığını, yabancı festivallerin ve tiyatroların yönetmenlerinin İstanbul'da buluşacağını dile getiren Eczacıbaşı, bugüne kadar daha çok Avrupa yakasındaki salonlarda izleyiciyle buluşan festivalin bu yıl, Anadolu yakasında sahnelenen bir çok oyuna da yer vereceğini, ayrıca aralarında Bayrampaşa Eski Cezaevi'nin de bulunduğu 18 mekanda gerçekleşeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bülent Eczacıbaşı, 2 yılda bir gerçekleştirilen ve İstanbul sahnelerine yeni bir heyecan sunan festivalin, hem uluslararası niteliğinin, hem de Türkiye'nin tiyatro yaşamındaki rolünü sürdürmesinin kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, şunları söyledi:

“Toplumun kendisine bambaşka bir gözle bakmasını, içinde yaşadığı hayatı farklı yönleriyle görmesini sağlayan tiyatronun farklı sanat alanlarına dokunarak ortaya çıkardığı yeni keşifler, yeni biçimler ve yeni yorumları desteklemekten mutluluk duyuyor, bu uğraşlarımızda bize destek olmayı sürdürdükleri için sponsorlarımız OPET ve AYGAZ olma üzere bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.”

AYGAZ Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu da AYGAZ olarak Türkiye'de kurumsal vatandaşlık kültürünün yerleşmesi sürecinde öncülük ettiklerini, çaba sarfettiklerini, eğitim, sağlık ve kültür-sanat alanlarında katkı sağladıklarını belirterek, bu bağlamda Türkiye'nin kültürel yaşamının en temel yapıtaşlarından biri saydıkları İKSV ile iş birliklerine büyük önem verdiklerini ve İKSV'nin 4 yıldır parçası olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca ise OPET olarak bilinçli toplum yaratma hedefi ile gerek sosyal sorumluluk projeleri, gerekse sanatsal ve kültürel alanlardaki etkinliklerle toplumun zenginleşmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, İKSV tarafından bir gelenek haline gelen ve uluslararası anlamda büyük sanat olayı haline dönüşen tiyatro festivaline destek olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Enerji sektöründe faaliyet gösteren bir kuruluş olduklarını belirten Ağca, “Tiyatro enerji ister, biz de bitmeyen enerjimizle yanınızdayız” dedi.

ONUR ÖDÜLLERİ

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Prof. Dr. Dikmen Gürün, bu yıl İstanbul'un kültür başkenti olmasından dolayı İKSV olarak kendilerinin de sınırları genişlettiklerini kaydederek, festivalin programını anlattı.

Haberin Devamı

Festivalin “Onur Ödülleri”nin Türk tiyatrosuna yıllardır oyuncu, yönetmen, eğitimci olarak yaptığı katkılarından dolayı Erol Keskin ile dünya tiyatrosunun tanığı Japon yönetmen, eğitimci, yazar Tadashı Suzuki'ye sunulacağını belirten Gürün, festivalin açılış töreninin Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda Krater Yapım'ın “Hekate'nin Şarkısı” başlıklı oyunu ile başlayacağını bildirdi.

FESTİVAL PROGRAMINDAN SEÇMELER

Prof. Dr. Gürün, festivale Türkiye'deki toplulukların yanı sıra Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Japonya'dan grupların da katılacağını belirterek, program hakkında bilgi verdi.

Programa göre, Avusturya'dan Jack Unterweger'in gerçek hikayesinin sahneye taşındığı, John Malkovich'in baş rolünü oynadığı “Şeytani Komedya” adlı oyun, 14 Mayıs Cuma günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda sahnelenecek.

Haberin Devamı

Almanya'dan Andreas Krigenburg'un yönettiği, Franz Kafka'nın romanından uyarlanan “Dava” isimli oyun, 16-17 Mayıs tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izlenebilecek. Yine Almanya'dan yazar ve yönetmen Rene Pollesch'in “Cinecitta Aperta” adlı oyunu 12-13 Mayıs tarihlerinde Haldun Taner Sahnesi'nde seyredilebilecek.

İngiltere'den çağdaş dansın usta isimlerinden Sidi Larbi Cherakoui'nin koreografisini yaptığı “Sutra” isimli gösteri, 2-3 Haziran tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Japonya'dan Tadashi Suzuki'nin yönettiği “Elektra” isimli oyun, 26-27 Mayıs tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde, Ko Murobushu'nin koreografisini yaptığı “Cıva” isimli oyun, 4-5 Haziran tarihlerinde Garajistanbul'da, Stravinsky'nin eseri “Yorobashı-Bahar Ayini” isimli oyun ise CRR Konser Salonu'nda sahnelenecek.

Haberin Devamı

İtalya'dan sanatçı Carlo Goldoni'nin eseri “Tatil Üçlemesi” adlı oyun, 29-30 Mayıs tarihlerinden Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gösterilecek.

Hollanda'dan ise yazar Jeron Brouwers'in aynı adlı romanından uyarlanan “Damıtılmış Kırmızı” adlı oyun, 9-10 Haziran tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak.

Festivalde, İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Engin Uludağ'ın yönettiği ve Dede Efendi'nin yaşamını sahneye taşıyan “Yine Bir Gülnihal”, Rus oyun yazarı Anton Çehov'un, Nesrin Kazankaya'nın çevirisi ve yorumuyla “Vanya Dayı” isimli eseri, Talimhane Tiyatrosu'nun sahnelediği “Piyano” isimli eseri ve Şakir Gürzumar'ın yorumladığı “Martı” isimli oyunu da yer alıyor.

Tiyatro Krek de Berkun Oya'nın yazıp yönettiği “Hoop Gitti Kafa”, İngiliz oyun yazarı Charlotte Jones'in çalışması ve iki Türk sanatçı Lara Agar Stoby ile Esin Alpogan Harve'nin yorumlarıyla “Airswimming” adlı eser, İstanbul Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği “Ölüleri Gömün”, Tiyatro Oyun Kutusu'nun sahneye taşıdığı “Phaedra'nın Aşkı” adlı oyunlarda festivalde izleyiciyle buluşacak.

Festivalde, Yunan şair Yannis Ritsos'un “İsmane”, Fransız yazar Pierre

Louys'un “Arianna-Sevda Yolu”, Tiyatro Boyalı Kuş'un “Nora:Bir Bebek Evi”,

Oyuncular Tiyatro Grubu'nun “Troyalı Kadınlar”, Çetin Sarıkal'ın yorumladığı “Yanlış Anlama”, Şair ve yazar Sabahattin Kudret Aksal'ın “Bay Hiç”, Tiyatro Group'un “Fırtına” Altıdan Sonra Tiyatro'nun “İkiye Bölünen Vikont”, Hazal Selçuk'un “Su Yeşili Hikayesi” isimli eserleri de yer alıyor.

Genco Erkal'ın Nazım Hikmet'in yaşamını anlattığı “Kerem Gibi-Nazım Hikmet'le 35 yıl” adlı oyun, Semaver Kumpanya'nın Shakespeare'nin eserinden yorumlayarak sahneye taşıdığı “Manzum Maganda Faciası”, Ortaoyuncular Tiyatro Grubu'nun “Ruhundan Tramvay Geçen Adam”, Tiyatrooyunevi'nin “Son bir Kez” adlı oyunları ise festivaldeki “özel gösteriler” olacak.

Festivalde, Genco Gülan'ın “Cadaques” isimli anlatıcı ilişkilerini sorgulayan bir belgesel tiyatro çalışması, Ayrin Ersöz'ün “Dans Etmek Ya da” isimli gösterisi, Dot Tiyatrosu'nun Hakan Günday'ın romanından sahneye uyarladığı “Malafa” isimli gösteri sanatseverlerle buluşacak.

DANS GÖSTERİLERİ

Festivalde ayrıca, İstanbul Dans Topluluğu'nun yeni yapımı “Kaygan Zemin'de Düşler”, Ayşe Orhon'un koreografisini yaptığı ve yorumladığı “Hava”, Remands Proje Topluluğu'nun sahnelediği “Islak Hacim”, Şafak Uysal'ın tasarlayıp yönettiği “Kayıp Çocuklar Şehri”, Prospero Dans Topluluğu'nun hazırladığı “Mesele”, Çıplak Ayaklar Kumpanyası”nın çalışması “Ararken” isimli dans gösterileri de yer alıyor.

Bu arada, festivalin 10 TL ile 150 TL arasında değişen biletleri 3 Nisan Cumartesi günü satışa çıkacak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!