İkinci dağcı da ölü bulundu

Güncelleme Tarihi:

İkinci dağcı da ölü bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2006 00:00

Ağrı Dağı’na zirve yapmak isterken 5 bin metrede dün tipiye tutulup mahsur kalan dağcı grubundan 2’si İtalyan, 2’si İranlı 4 dağcı kurtarıldı. Kurtarılanların kayıp olduğunu bildirdiği 69 yaşındaki dağcı Franco Pacifico ise, daha önce ölen Caterina Fruttero’nun (55) cesedinin 250 metre uzağında ölü olarak bulundu.

kaldıkları yer, cep telefonu mesajı sayesinde tespit edilebilen dağcılar, kendilerine ulaşıldığında adım atmakta zorlanıyorlardı. Üzerlerinde bulunan kazmalarla sığındıkları buz çatlağını bir odaya dönüştürüp korunmaya çalıştıkları görüldü. Sırt çantalarında bulunan kuru gıdaları yiyerek enerji toplayan dağcıların mataralarındaki suyun donduğu, susuzluklarını kar yiyerek gidermeye çalıştıkları belirlendi. Nöbetleşe ve birbirlerine sarılarak uyuyan dağcılar, gece yarısından sonra 4200 metredeki ara kamptan gelen dağ rehberleri Yıldırım Seçmen ve Celil Şen’in "Günaydın" sözleriyle uyandılar. Ekip, kurtarma timine, beraber oldukları Franco Pacifico’nun kaybolduğunu söyleyince yaşlı İtalyanı bulmak için de bir tim oluşturuldu. Ancak daha sonra Pacifico’nun da öldüğü anlaşıldı. İki İtalyanın cesedinin dağdan henüz indirilemediği, bunun için daha fazla insan gücü ve helikoptere ihtiyaç duyduğu belirtildi.

3 Eylül’de 9 kişi olarak Ağrı tırmanışına başlayan İtalyan ekip, dağda İranlı bir grupla karşılaşmış, tırmanışa beraber devam ederlerken, 7 Eylül’de 5000 metrede tipiye tutulmuşlardı. Rehber Mustafa Bingöl’ün "Dönelim" önerisine rağmen, bazılarının "5 bin metreye çıktık, geri dönmek olur mu" demesi üzerine grup, ikiye bölünmüştü. Dönmeye karar veren, ancak fenalaşan eşi Domenico Mongoldo’nun yanında kalan İtalyan kadın dağcı Caterina Fruttero donarak ölmüştü. Yardım çağrısı üzerine gelen bir arama-kurtarma ekibi de, eşini kaybeden Domenico Magnoldo ile arkadaşlarını ana kampa indirmişti. Son kurtarılan 4 kişi ve öldüğü açıklanan yaşlı dağcının ardından Ağrı’da başka dağcı kalmadı.

Ağrğ cehennem gibiydi

Dört dağcıyı kurtaran 5 kişilik arama-kurtarma timinde görevli Mustafa Tekin, operasyonu şöyle anlattı: "Ağrı Dağı cehennem gibiydi. Yoğun tipi ve şiddetli soğuk, dağcıların kanlarını donduruyordu. Cep telefonlarıyla mesaj çeken ve yerlerini belirten 4 dağcıyı kurtarmak için sabahın erken saatlerinde 5 bin metreye çıktık. 4 dağcıyı buzul çatlağına bulduğumuzda, sağlık durumları gayet iyiydi." Ölen kadın dağcının çok iyi donanımına rağmen üşüyüp şoka girdiğine dikkat çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!