Iki sehrin dag kavgasi

Güncelleme Tarihi:

Iki sehrin dag kavgasi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2001 00:00



Sevinc YAVUZ
Haberin Devamı

Adiyaman'la Malatya bir suredir birbirine kus. Hem de vali valiyle, belediye baskani belediye baskaniyla, isadami isadamiyla adamakilli gergin. ‘‘Hadi canim iki il birbirine nasil kuser’’ diyeceklere hemen anlatalim.

Malatya Valiligi, ocak ayinda ‘‘Malatya 2000’’ adli bir album ve cd-rom hazirladi. Amac, ili tanitmakti. Malatya'nin albumunu komsu il Adiyamanlilar da okudu. Bir de ne gorsunler! Albumde dunyanin 8. harikasi, Nemrut Dagi Malatya'ya ait gibi gosterilmemis mi? Adiyaman'in kirk yillik Nemrut'u nasil olmus da Malatya'nin olmustu?

TAPUSU BIZDEDIR

Adiyamanlilar'in ilk isi tapuya kosturmak oldu. Cok sukur Nemrut Dagi, ‘‘Adiyaman Kahta Ilcesi Karadut Koyu m41.A5.b pafta, 207 ada ve 1 parsel no’’daki yerinde duruyordu.

Bu olay Adiyaman-Malatya arasindaki Nemrut cekismesinin bardagi tasiran son damlasiydi. Yoksa Nemrut cekismesi Turgut Ozal'a kadar uzaniyor. Cunku daha once Nemrut Dagi'ni yalnizca uzaktan seyretmekle yetinen Malatyalilar'in makus talihi, hemserileri Turgut Ozal'in dagin zirvesine kadar cikan stabilize bir yol yaptirmasiyla degisiyor. Onceleri direkt zirveye yolcu tasiyan birkac minibusle yetiniyorlar. Ancak yillar gecip Adiyamanlilar'in yilda 5-6 milyon dolar kazandiklarini gordukce yollarinin onemini kavriyorlar. Bolgenin Milli Park alani olmasina aldirmayip yola asfalti dosuyorlar. Hemen ardindan da basliyorlar ‘‘Bizim yolumuz Adiyaman'inkinden daha kisa’’ propagandasina. Adiyamanlilar bos durur mu? Once Karayollari Genel Mudurlugu'ne basvurarak ‘‘Nemrut'a nasil gidilir?’’ sorusunun resmi cevabini istiyorlar. 31 Mayis 1999'da bilirkisi Ismail Ozturk ozetle ‘‘Adiyaman'dan’’ raporu verince de ikinci adimi atiyorlar. Adiyaman Valiligi, Malatya Valiligi'nin onune Koruma Kurulu'nun 14.07.1992 tarih ve 1241 sayili, 14.09.1993 tarih ve 1515 sayili yolun kapatilmasi kararlarini koyuveriyor.

UCAK MI, TARIH MI?

Butun bu tartismalari anlayabilmek icin aslinda iki ilin tezini de ozetlemek gerek. ‘‘Adiyaman'a gelen turist once Karakus'a, Cendere'ye ugruyor. Ardindan Nemrut'a cikiyor. Burada tarihi bir butunluk var. Ama Nemrut'a Malatya'dan giden biri yalnizca Nemrut'u gorur. Malatya'dan gelenler bu medeniyetin gerisi nerede diye soruyor ’’ diyor Adiyamanlilar.

Buna karsilik Malatyalilar, ‘‘Nemrut Dagi Malatya'ya 94 km uzaklikta. Adiyaman uzerinden gitmeye kalksa 200 kilometreden fazla yol katetmek zorunda. Ustelik Malatya-Istanbul arasinda her gun iki ucak seferi yapiliyor. Nemrut'u turizme biz daha iyi kazandiririz’’ diyor.

SOZ DUELLOSU

ADIYAMAN

VALI HALIL ISIK

Adiyaman-Malatya arasindaki il siniri Nemrut Dagi'nin bati eteklerinden geciyor. Nemrut, Adiyaman sinirlari icindedir.

Nemrut'un tapusu bizde. Mahkemenin kararlari var.

Bir ihtilafta Orman Bakanligi, Kultur Bakanligi ve resmi daireler bizimle yazisiyor. Nemrut'u bizim jandarmamiz koruyor.

Nemrut Dagi Milli Parklar Muduru, Kahta'da oturur. Turist, Nemrut'a cikmak icin 3 milyon lirayi Adiyaman tarafindan girince verir. Malatya'dan korsan giris var.

BELEDIYE BASKANI

ABDULKADIR KIRMIZI

Futbolseverlerin iyi bildigi bir kural vardir. Faul 18 icinde olursa penaltidir. Nemrut'un bizim oldugu da bu kadar kesindir.

Cocuklugumdan beri Adiyaman'da yerli insandan cok turist vardi. Biz turistlerle birlikte buyuduk.

Adiyaman valileri her zaman cok kibar oldu. Malatya yol actiginda basimiza is acacagini soylemistim. Ama romantik olsun diye yolu zirveye kadar cikarmadilar. Ama biz ozanne oldugumuz icin zarar vermiyoruz.

SANAYI VE TICARET ODASI BASKANI ZAFER ERSOY

Milli Park alaninda Malatya'ya yol yapilmasi yasal degildi.

GAP, bolgeyi sular altinda birakinca tarim oldu. Artik nufus turizmden geciniyor. Bu bolgeden 10-15 bin insan ekmek yiyor.

Malatya'dan Nemrut'a sarhoslar geliyor. Gecen Malatya'dan gelen bir minibus soforu turiste zorla icki icirmek istemis, adam bize sigindi.

Turist Malatya'ya niye gitsin, kayisi yemeye mi? Yakinda Adiyaman'i Malatya'ya baglayin bile derler.

MALATYA

VALI

MUSTAFA YILDIRIM

Malatya'dan zirveye kadar minubusle cikabiliyorsunuz.

Adiyamanlilar yolu kapatin diyor. Oysa buradan daha kisa ve kolay bir yol var.

Bolgenin kalkinmasini istiyorsak ortak hareket edelim.

Adiyaman'dan Nemrut'a gidenler tirmanmak ve basamak cikmak zorunda kaliyor. Turistin yaslisi var, hastasi var.

BELEDIYE BASKANI MEHMET

YASAR CERCI

Adiyaman'la sinir Nemrut'un tam zirvesinden geciyor. Elmanin yarisi Adiyaman'da yarisi bizde. Ama onemli olan bolusmek degil buyutmek.

Nemrut'a ulasim Malatya'dan kestirme. 80 kilometrelik bir karayoluyla zirveye ulasiliyor. Adiyaman'da ayrica ucak yok.

Su anda bolgede 5-6 milyon dolarlik bir potansiyel var. Adiyaman'la elele verirsek bu rakam 100 milyon dolara kadar cikabilir.

SANAYI VE TICARET ODASI BASKANI MUCAHIT FINDIKLI

Nemrut butun Turkiye'nin kultur varligidir. Malatya disinda Nemrut'u butun illerin sahiplenmesi gerekir.

Turizmden bolgeye gelen gelir doyurucu degil.

Artmasi icin Malatya onumuzdeki donemde de uzerine duseni yapacaktir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!