İki parti geliyor

Güncelleme Tarihi:

İki parti geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2001 00:00


Turan YILMAZ / ANKARA
Haberin Devamı

FP'nin kapatılması üzerine ‘Gelenekçiler’in lideri Necmettin Erbakan ile ‘Yenilikçiler’ lideri Tayyip Erdoğan 2 hafta içinde partilerini kuracaklar.

Milletvekili sayısı 100'e düşen FP, Erbakan ve Erdğan'ın kurucağı bu iki yeni parti arasında, neredeyse tam ortadan ikiye bölünecek.

Anayasa Mahkemesi'nin kapattığı FP'nin yerine şimdi 2 parti birden geliyor. Yasaklı 2 lider, ‘Gelenekçiler’in lideri Necmettin Erbakan ile ‘Yenilikçiler’in lideri Tayyip Erdoğan, 2 hafta içinde yeni partilerini kuruyorlar.

Anayasa Mahkemesi'nin 2 milletvekilinin üyeliğini düşüren kararı, erken seçim korkusunu yaşayan hükümeti rahatlattı. Ancak yeni kurulacak parti ile hükümete muhalif siyasi partilerin sayısı DYP ile birlikte 3'e çıkacak. Tüm yasa, tasarı ve denetim görüşmelerinde muhalefet 2 yerine, 3 partiyle hükümeti eleştiri bombardımanına tutacak. Ayrıca 3 grup halindeki muhalefetin Meclis'teki eleştiri süresi de artacak.

‘Gelenekçi’ kanadın partisinin kuruluş çalışmalarını, Erbakan'ın 2 yakın kurmayı, FP milletvekilleri Oğuzhan Asiltürk ve Fehim Adak ile yine yakın arkadaşı Ali Güneri'nin oğlu, FP Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri yürütüyor.

HOCA'NIN PARTİSİ

Kurulacak partinin başına geçecek isimler arasında, partisi kapatılan Recai Kutan'ın yanısıra, Teoman Rıza Güneri'nin de adları geçiyor. Bunlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile İstanbul İl Başkanı Numan Kurtulmuş'un isimleri de bulunuyor. Ancak, yeni partinin liderliğine, bütün bunların dışında sürpriz bir ismin getirilebileceği olasılığından da söz ediliyor.

‘Yenilikçi’ kanadın kuracağı partinin hazırlıkları ise bizzat Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül tarafından yapılıyor. Erdoğan'ın, FP'yle ilgili kararın ardından hemen Ankara'ya gelerek, partinin kuruluş çalışmalarını hızlandıracağı belirtilirken, partinin kuruluşunun en geç 2 hafta içinde ilan edilmesi bekleniyor.

TAYYİP'İN PARTİSİ

Son anda bir görüş değişikliği olmaması halinde başına Erdoğan'ın geçmesine kesin gözüyle bakılan bu partinin adında ‘Merkez’ ya da ‘Demokrat’ sözcüklerinin yer alabileceği belirtiliyor. Erdoğan'ın siyasi yasağının bir engel oluşturması halinde ise yeni partinin başına geçecek ismin, ‘Yenilikçi’ kanadın Erdoğan'dan sonraki ikinci adamı Abdullah Gül olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

‘Yenilikçi’ kanadın partisinin kurucuları arasında ise FP'deki yenilikçilerin dışında, ANAP ve MHP'den bazı sürpriz isimler ile bugüne kadar aktif siyasette yer almamış iş dünyasından bazı önemli isimlerin yer alması bekleniyor.

FP İKİYE BÖLÜNÜYOR

Her ikisi de ‘Yenilikçi’ kanatta yer alan Nazlı Ilıcak ve Bekir Sobacı'nın milletvekilliklerinin düşürülmesi üzerine milletvekili sayısı 100'e inen FP, kurulacak bu iki yeni parti arasında tam ortadan ikiye bölünecek.

‘Yenilikçi’ kanadın yaptığı hesaplamalara göre, Erdoğan ya da Gül'ün liderliğinde kurulacak yeni partiye katılacak FP'li milletvekili sayısı 46 ile 53 arasında tahmin ediliyor. Bu süreçte sayıları çok az da olsa bazı milletvekillerinin MHP ve ANAP'a geçme olasılığından da söz ediliyor.

Bütün bunlar hesaplandığında, ‘Gelenekçi’ kanadın partisine geçecek milletvekili sayısı için ise en fazla 40-45 tahmini yapılıyor. Bu durumda ise ‘Yenilikçiler’in partisi milletvekili sayısı yönünden ‘Gelenekçiler’in partisini geçmiş olacak.

3'ÜNCÜ PARTİ DE YOLDA

‘Gelenekçi’ ve ‘Yenilikçi’ kanatların dışında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, ‘yeni oluşum’ çalışması yürütüyor. İşin başından beri ‘Yenilikçi’ kanada daha yakın duran, ancak daha sonra yolunu ayıran Gökçek'in, Erdoğan'ın siyasi yasak nedeniyle genel başkan olamaması halinde bu kanadın partisinde liderlik mücadelesi yapabileceği, bunda başarısız olması halinde ise kendi partisini kuracağı tahmin ediliyor.

Hoca konuşmadı

CUMA namazını Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii'nde kılan kapatılan RP'nin Lideri Necmettin Erbakan, FP'nin kapatılması ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın yeni kurulacak partiye genel başkan olacağı konusundaki sorularını yanıtsız bıraktı. Erbakan cuma namazına ezan okunduktan sonra gelebildi. Geç kalınması nedeniyle Erbakan'ın içinde olduğu Mercedes otomobili hızla süren şoförü, park sırasında durmakta güçlük çekti ve araç cami yanındaki 10-15 santimlik pis su kanalına düştü.

Çalışma sürecek

‘ERDEMLİLER’ hareketi olarak tanımlanan oluşum içinde yeralan İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, ‘‘Siyasi yapı içinde geleceğiniz ne olacak?’’ soru üzerine, ‘‘Bu siyasi karardır. Arkadaşlarımızla birlikte vereceğiz. Kararı millet verecek’’ dedi. Erdoğan, ‘‘Partinin adının ne olacağı’’ sorusunu, ‘‘O kadar acele etmeye gerek yok. Çalışmalarımızı yürütenler adını koyarlar. Sizi de haberdar ederler. İleri demokrasilerde bunu çok rahat atmosfer içinde düşünmek lazım’’ diye yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!