Ä°ki milyon ABD'li kaçıyor

Güncelleme Tarihi:

İki milyon ABDli kaçıyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 27, 2011 10:13

ABD'nin Kuzey Caroline eyaletine ulaşan ve saatte 140 kilometre hızla ilerleyen Irene kasırgası, ülkenin doğu sahillerini tehdit etmeye devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama bölge halkına "En kötüsüne hazırlanın" çağrısı yaparken, 2 milyondan fazla kişiye güvenli yerlere gitmesi söylendi.

Haberin Devamı

Miami'deki Ulusal Kasırga Merkezi, Irene'nin saatte 140 kilometre hıza ulaşan rüzgarlarla Kuzey Carolina'nın Cape Lookout bölgesine ulaştığını duyurdu. Halk, bölgeden hızla tahliye ediliyor.

 

ABD'nin 7 eyaletinde olağanüstü durum ilan edilmesine yol açan kasırganın 12 milyar dolar civarında mali zarara yol açması bekleniyor.

 

IRENE KASIRGASI'NIN EN SON GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

 

Kasırganın kategorisi her ne kadar TSİ 10.00 sularında 2'den 1'e indirilse de yetkililer ve bölge halkı tedbiri elden bırakmıyor. Ulusal Kasırga Merkezi, Irene'in bu gece orta Atlantik kıyısına ve yarın New England'a ulaştığında hızının artabileceği  uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

 

Kasırga alarmına geçen birçok eyalette yüz binlerce kişinin tahliye edilmesine çalışırken, ABD'nin başkenti Washington'da, başkentliler Irene kasırgasına karşı 3-5 günlük gıda ve ilaç stok etmeye başladı.

 

Yetkililer, kasırga sırasında herkesin "kendi başının çaresine bakmak" zorunda kalacağı, acil durumda bile ekiplerin gelmesinin mümkün olamayacağından hareketle, ABD'lilere tüm gerekli önlemleri acilen almaları çağrısında bulundu.

 

Bu noktada özellikle yeterli gıda, su ile ilaç stoğu önem taşıyor. Bunun yanında, kasırganın ağır vurması beklenen yerlerde yaşayanlardan pencerelerini kasırgadan korumak için kapatmaları, tüm bahçe eşyalarını kaldırmaları, ağaçlarını budamaları, tüm ihtiyaçları önceden alıp hazırlamaları isteniyor.

 

ABD'LİLER "EN KÖTÜSÜNE" HAZIRLANIYOR / FOTO GALERİ

 

Ä°STANBUL-NEW YORK SEFERLERÄ° Ä°PTAL

 

Kasırga dolayısıyla, hayatı felç edebilecek şiddetli yağış beklendiğinden hafta sonu başkentte marketler dahil hemen her yerin kapalı olması bekleniyor. Başkentliler de bu nedenle, dün iş çıkışından itibaren neredeyse marketlere "hücum" etti. Özellikle ekmek, su, temizlik malzemeleri ve hazır gıda rafları erkenden boşaldı.

Haberin Devamı

 

SÜPERMARKETLERİ TALAN EDEN HALK KAÇIŞ YOLUNDA / FOTO GALERİ

 

IRENE KASIRGASININ UZAYDAN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLERİ / FOTO GALERİ

 

2 MİLYON KİŞİ TAHLİYE EDİLİYOR

 

Irene Kasırgası’nın ABD’nin doğu kıyılarına ulaşmasıyla birlikte, yetkililer iki milyon kişiye güvenli yerlere gitmeleri talimatını verdi.

 

New York tarihinde ilk defa bir doğal afetten dolayı metro sisteminin durdurulması kararı alındı. Dahası, şehirde son 20 yıl içinde ilk kez kasırga alarmı verilirken, New York Times, 370 bin kişi için tahliye emri çıkarıldığını duyurdu.

 

OBAMA: TARÄ°HÄ° BÄ°R KASIRGA GELÄ°YOR

 

IRENE HAÄ°TÄ° VE DOMÄ°NÄ°K CUMHURÄ°YETÄ°'NÄ° VURDU / FOTO GALERÄ°

 

ABD’li havayolu şirketleri, Pazartesi’den itibaren en az 6 bin 100 uçuşu iptal etti. Yüz binlerce yolcu Irene mağduru olurken, Washington ve Boston gibi büyük kentlerin havaalanlarının şiddetli yağmur ve fırtınaya maruz kalabileceği uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

 

NASA IRENE KASIRGASINI BÖYLE GÖRÜNTÜLEDİ / WEB TV

 

Ulusal Kasırga Merkezi, bugün Irene’nin neden olduğu rüzgarların gece vakti saatte 160 kilometre hıza ulaştığını ve biraz güç kaybederek 145 kilometre hıza gerilediğini ve Kasırga 1 kategorisine indiğini belirtti. Yetkililer yine de, Irene’nin Atlantik kıyılarındaki ilerleyişinde yine de etkisini sürdüreceği uyarısını yaptı. Hürriyet

       Â

KASIRGAYA HAZIRLIK LÄ°STESÄ°

 

Başkentte, birçok apartman yönetimi de apartman sakinlerine kasırgaya karşı hazırlık listeleri ve bilgi notları gönderiyor.

 

Listelerin içeriğine bakıldığında, kasırganın ne kadar ciddiye alındığı görülebiliyor.

 

Bilgi notlarında, ÅŸiddetli yaÄŸmur nedeniyle elektrik ve su kesintilerinin olabileceÄŸi ve bunların birkaç gün sürebileceÄŸine dikkat çekilerek,ÂvatandaÅŸlardan özellikle bu konulara hazırlıklı olmaları isteniyor.

Haberin Devamı

 

Bu nedenle listenin başında pişirilebilecek yemekler yerine, hemen bozulmayacak hazır gıda veya atıştırmalıkların depolanması öneriliyor.

 

Gıdaların en az 3-5 gün yetecek düzeyde olması gerektiği belirtilen listelerde, diğer gerekliliklere yönelik bazı örnekler ise şöyle:

 

-Her bir kişiye her gün bir galon olmak üzere 3-5 günlük içecek su,

-Bol miktarda tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve su olmama olasılığına karşı plastik tabak ve çatal bıçaklar,

-Yağmura uygun kıyafetler, ek battaniyeler,

-İki hafta yetecek miktarda ilaç,

-Hijyenik el temizleyicileri, mum, fener, ek piller, pille çalışan radyo,Âbol miktarda çöp poÅŸetleri ve diÄŸer poÅŸetler,

-Büyük ve küçüklerin vakit geçirebilmesi için bol kitap, oyuncak ve oyunlar,

Haberin Devamı

-Apartmanların terk edilmesi gerekmesi halinde açık havada yemek yapmayı sağlayacak gazla çalışan ocaklar,

-Yangın söndürücü,

-Sivrisinek ve diğer böceklere karşı ilaçlar.

 

Bebekli aileler ve evcil hayvan sahiplerine de bebek ve hayvanların tüm ihtiyaçlarını bolca yanlarında bulundurmaları tavsiyesinde bulunuluyor.

 

Vatandaşlara, acil durumlar için tüm bunları içeren taşınabilir bir çanta hazırlamaları da tavsiye ediliyor.

 

ABD'DEKİ TÜRKLER İÇİN KRİZ MASASI

 

Irene kasırgası nedeniyle, New York'taki Türkevi'nde de bir kriz masası kuruldu. New York Başkonsolosluğu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Amerika'nın doğu kıyılarını ve özellikle görev çevremizde yer alan eyaletleri etkisi altına almış bulunan İrene kasırgasının, şiddetinin artmasının ve hafta sonu New York şehri ile civarına ulaşmasının beklendiği yapılan açıklamalardan ve basından takip edilmektedir. Bu çerçevede anılan bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın yerel makamların uyarılarına duyarlı olmaları önem arz etmektedir.

 

Bununla beraber ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımız için Başkonsolosluğumuzca Türkevi'nde bir kriz masası kurulmuştur. Yardıma ihtiyaç duyacak vatandaşlarımızın Türkevi'ne gelmeleri veya 24 saat 1-516-655 52 62 numaralı telefondan Başkonsolosluğumuza ulaşmaları mümkün olabilecektir" denildi.

 

Ayrıca Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan da sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Irene kasırgasından etkilenen Türk vatandaşlarının 7/24 hizmet veren, 1 888 566 76 56 numaralı çağrı merkezine başvurabileceklerini ifade etti.

KASIRGA KATEGORÄ°LERÄ°

Kategori 1:
Mobil evler dışındaki binalara zararı yok denecek kadar az. Küçük ve zayıf ağaçlar ile yol işaretlerinde hasara yol açabiliyor. Kıyı bölgelerinde sel baskınları yaratabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 119-153 km arasında değişiyor.

Kategori 2
Binalarda çatı, kapı ve pencerelerde hasar yaratabiliyor. Mobil evler, bitki ve ağaçlarda ciddi zararlar verebiliyor. Kıyılarda ve alçak bölgelerde sel baskınlarına yol açabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 154-177 km arasında değişiyor.

Kategori 3
Binalarda yapısal hasara ve zayıf duvarların yıkılmasına yol açabiliyor. Mobil evleri ise yerle bir ediyor. Büyük ağaçlar ve trafik işaretlerini devirebiliyor. Kıyı ve alçak kesimlerde küçük yerleşim birimleri sel altında kalabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 178-209 arasında değişiyor.

Kategori 4
Perde duvarlarda ve çatılarda çok önemli hasarlar yaratıyor. Tüm ağaçlar ve trafik işaretlerini devirebiliyor. Kıyıdan 10 km içeriye kadar olan yerleşim alanlarının boşaltılmasını gerektiriyor. Çok ciddi sel baskınları yaratıyor. Saatteki rüzgar hızı 210-249 km arasında değişiyor.

Kategori 5
Neredeyse tüm evlerin ve endüstriyel binaların çatılarını uçurabiliyor ya da çökertiyor. Tüm ağaç, trafik işaretleri ve küçük evlerin tamamen yıkılmasına yol açabiliyor. Kıyıdan 10-18 km ye kadar yerleşim alanlarının boşaltılmasını gerektirebiliyor. Saatteki rüzgar hızı 250 km'yi geçiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!