İki dakikalık hortum köyü harabeye çevirdi

Güncelleme Tarihi:

İki dakikalık hortum köyü harabeye çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 16:20

Ardahan’ın Göle İlçesi'ne bağlı Balçeşme Köyü'nde meydana gelen hortum 60 ev, köy okulu ve caminin çatısını uçurdu.

Hortum sırasında havada uçuşan sac ve tahtaların isabet ettiği 15 hayvan telef oldu. Çatısı uçan evlerde oturan köylüler ilgisizlikten yakındı.

Göle’ye 20 kilometre uzaktaki Balçeşme Köyü'nde geçen pazar günü saat 16.30 sıralarında yağan dolunun ardından meydana gelen ve iki dakika süren hortum köyü harabeye çevirdi. Dolunun yağmasıyla evlerine giren köylüler, büyük bir facianın eşiğinden döndü. Kısa süren hortum 120 haneli köyde, yaklaşık 60 evin çatısını uçurdu. Köydeki cami ve okulun önünde görülen manzara hortumun şiddetini de gözler önüne serdi. Hortum, köydeki 140 öğrencisi bulunan ve henüz eğitim öğretime başlanmayan Şehit Cevdet Çelenk İlköğretim Okulu’nun çatısı ile köy camii ve Kur’an Kursu’nun çatılarını da uçurdu. Çatıları söken hortumun havaya uçurduğu sac ve tahtalar metrelerce uzaklara savruldu.

Köylülerin evlerinde olması nedeniyle yaralanan olmazken, hortumun sağa sola savurduğu sac ve tahtaların isabet ettiği 15 at, koyun ve dana telef oldu. Hortumdan elektrik telleri de hasar gördü, köyün elektriği kesildi. Rüzgarın etkisiyle savrulan saclar bazı evlerin camlarını kırdı ve park halinde bulunan traktör ve otomobillere zarar verdi.

Hortum öncesi başlayan yağmur üç gündür aralıksız devam ederken, çatıları uçan evlerde oturanlar zor durumda kaldı. Çatıları tamamen sökülen köy okulu ile cami de yağmurdan nasibini aldı. Elektrik kesintisi nedeniyle ezan sesli okunurken, yağmur sularının aktığı üzeri açık camide namaz kılınamıyor. Evlerinin çatısı uçan köylüler ev eşlarını üstlerine naylon çekerek korumaya çalışıyor.

Evinin çatısı uçan beş çocuk annesi Fatma Kolay, “Dolu yağdığı için hepimiz evlerimize girdik. O sırada güneş kıpkırmızı görünüyordu. Sonra bir gürültü kopmaya başladı ve sanki karanlık çöktü. Camdan dışarı baktığımızda saclar, tahtalar, taşlar havada uçuşuyordu. Çok korktuk. Bittikten sonra dışarı çıktığımızda, köy harabeye dönmüştü. Üç gündür yağmur yağıyor ve sular evlerimize akıyor. Evlerimizin üstünü örtmek için çadır istiyoruz” dedi.

Hortum sırasında korkudan bayılan 10 yaşındaki Aynur Çakal ise, “Dolu yağınca eve girdik. Sonra gürültü başladı ve ortalık cehennem gibiydi. Sonrasını da hatırlamıyorum. Uyandığımda baygınlık geçirdiğimi söylediler” diye konuştu.
Evlerinin çatısı uçan köylüler, yetkililerin ilgisizliğinden yakındı. İki dakikalık hortumun harabeye çevirdiği Balçeşme Köyü'nde, hasar tespit çalışmalarına henüz başlanmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!