İkazı dinlememenin bedeli 2 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

İkazı dinlememenin bedeli 2 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 13:27

İngiliz petrol şirketi BP'nin bir çalışanının, çevre felaketine neden olan Meksika Körfezi'ndeki patlamadan önce şirketi uyardığı ortaya çıktı. Diğer yandan şirketin felaketi temizleme maliyeti 2 milyar dolara yükseldi.

Haberin Devamı

Patlamanın meydana geldiği platformda çalışan petrol işçisi Tyrone Benton,BBC'ye yaptığı açıklamada, kazadan haftalar önce iki kontrol tankından birinde sızıntı tespit ettiğini ve bu konuda BP yetkililerini uyardığını söyledi.   

 

BP'nin yanı sıra konuya ilişkin platformun sahibi "Transocean" şirketinin de haberdar edildiğini belirten Benton, sızıntının olduğu kontrol tankının tamir edilmeden kapatıldığını kaydetti.

 

Tankın tamir edilebilmesi için platformdaki sondaj çalışmasının geçici olarak durdurulması gerektiğini ifade eden Benton, "Bu olasılık, BP'ye pahalıya mal olacaktı" dedi.  

 

Haberin Devamı

BP'nin işlettiği "Deepwater Horizon" adlı platformda, 20 Nisanda 11 kişinin ölümüne yol açan bir patlama meydana gelmiş, iki gün sonra da bu platforma bağlı, denizin 1500 metre altındaki bir kuyudan suya günde en az 60 bin varil ham petrol karışmaya başlamıştı.

 

MALİYET 2 MİLYAR DOLAR

Şirket bu maliyetin içinde temizleme çabalarının, ABD’nin güney kıyısındaki şehirlerinde yaşayan kişilerin zararlarını karşılamak için ödenen paraların, Obama yönetimi tarafından verilen cezaların da dâhil olduğunu belirtti.        

          

İngiliz enerji şirketi, ABD Başkanı Barack Obama’nın 16 Haziran’daki talebi üzerine, petrol sızıntısından kaynaklanan belli başlı yükümlülükleri karşılamak için 20 milyar dolarlık tazminat ödeyeceklerine de dikkat çekti.  

 

Borsaya yapılan açıklamada, “Şu anda kazayla bağlantılı potansiyel maliyetlerin ve yükümlülüklerin şirkete ne kadara mal olacağını söylemek için çok erken” ifadelerine yer verildi.

   

BP, bugüne kadar 32 bin şikâyetçiye 105 milyon dolar ödendiğini de bildirdi.

   

Haberin Devamı

100 BİN VARİL İDDİASI

Diğer yandan İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yer alan bir haberde, Pazar günü kamuoyuyla paylaşılan BP'ye ait bir iç yazışmanın, şirketin elindeki tahminlere göre Meksika Körfezi'ne sızan petrolün toplam 100 bin varil civarında olabileceğine işaret ediyor.

 

Bu miktar ABD hükümetinin tahminlerinin iki katı.

 

Belgeyi ABD Temsilciler Meclisi Enerji Altkomitesi Başkanı Ed Markey'in ortaya çıkardı. 20 Nisan'dan bu yana, körfeze yayılmakta olan petrolün miktarı ciddi tartışmalara yol açmıştı. Markey, "Bu belge BP'nin neyi, ne zaman öğrendiğiyle ilgili ciddi soru işaretleri yaratıyor" dedi.

 

BP'nin en baştan bu yana Amerikan hükümetine ve halkına karşı açık olmadığının ortada olduğunu söyleyen Markey, "BP ya yalan söylüyordu ya da çok beceriksizdi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!