İK’nın ‘ölüm-kalım’ savaşı

Güncelleme Tarihi:

İK’nın ‘ölüm-kalım’ savaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2003 15:46

Küreselleşme ve yeni ekonomi geçtiğimiz 10 yılda şirketlerin iş yapış şekillerini değiştirdi. Üretim, satış, pazarlama fonksiyonları kendisini değişime çabuk adapte ederken, insan kaynakları 'adaptasyon sürecinin' gerisinde kaldı. 2001'de Avrupa'da 'Yılın Konuşmacısı' seçilen Larry Hochman, 12-13 Mart'taki Sekizinci İnsan Kaynakları Zirvesi'nde 'İK'nın ölüm-kalım savaşı'nı anlatacak. İK'nin gelecekte de ayakta kalabilmesi için hangi işlevlere sahip olması gerektiğini açıklayacak.

Haberin Devamı

‘Hepimiz giderek artan bir belirsizlik dünyasında yaşıyoruz. Kurallar değişiyor. Konular daha kişisel ve yoğun. Gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe başarılı olma yetisi her gün daha da zorlaşıyor. Gelecekte hayatta kalıp başarıya ulaşmaları için, İnsan Kaynakları bir dizi tutarlı işleve sahip olmalı. Aksi taktirde kaybolup gidecek.‘‘

Bu sözler Larry Hochman'a ait. O, liderlik, İK, kültür, değerler ve müşteri hizmetleri konularında dünya ölçüsünde kabul görmüş bir konuşmacı. Avrupa'nın en çok tanınan ve başvurulan konuşmacıları arasında yer alıyor. 2001 yılında Avrupa'da 'yılın konuşmacısı' seçildi.

Hochman, Management Centre Türkiye’nin (MCT) ve Peryön işbirliği ile 12-13 Mart'ta düzenleyeceği 'Sekizinci İnsan Kaynakları Zirvesi'ne konuşmacı olarak katılacak. Zirvede İK departmanlarının kaybolup gitmemeleri için neler yapmaları gerektiğini anlatacak. Hochman, zirve öncesinde sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

İK'ndaki son trendler konusundaki ne düşünüyorsunuz?

- Son trendler çok olumlu değil. İK, son 10 yıldaki gelişmelere diğer iş fonksiyonlarına göre en az adaptasyon gösteren bölüm oldu. Bütün dünyada şirketlerde sorumluluk bakımından planlara girmeyen taraf haline geldi. Odaklandığı nokta çoğunlukla konu dışı kaldı. Gelecekte İK'nın hayatta kalabilmesi için iş süreçlerinde ölüm kalım konusu haline gelmesi gerekiyor. Bu nedenle de yükümlülüklerden ve planlardan geri durmaması önemli.

 Bahsettiğiniz ölüm-kalım konuları neleri içeriyor?

-Bu unsurları üç ana başlık altında toplamak mümkün. Birincisi, işin yetenek için mıknatıs olduğu bir ortam yaratılmalı. Doğru pozisyonlar için, doğru zaman diliminde işin gerektirdiği yetenekteki elemanları çekmek ve tutmak için 'mıknatıs' gibi bir ortam olmalı. Bugün hala, tüm sektörlerde en iyi yatırım, yeteneğe yapılan yatırım. İK, yenilik ve buluşun zorunlu olduğu ve herkesin işinin bir parçası haline geldiği bir ortam yaratmalı. İş kültürü ve değerlerinin gardiyanı olmalı. Organizasyondaki etik uygulamaları tanımlayarak desteklemeli. İşyerindeki 'entellektüel sermayeyi' organize etmeli. Böylece en iyi fikirler ve en uygun bilgilerin herkes tarafından bulunmasından emin olmalı.

Haberin Devamı

KARIŞIK VE ZOR BİR DÖNEM

Yeni ekonominin ve küreselleşmenin İK üzerindeki etkileri konusunda ne düşünüyorsunuz?

-Çok karışık ve zor bir dönemde yaşıyoruz. Dünyanın her yerinde, çok fazla belirsizlik yaşanıyor. Küreselleşmenin adımları olan, teknik buluşlar ve bilgiye erişim durdurulamaz durumda. Artık müşteriler güçlerini artırıyor. Önceden olmadığı kadar karşılaştırma yapma şansına sahipler. Şirketler ve hükümetler bu değişime ya ayak uyduracak ya da yok olacaklar. Bu sürece adapte olma hızı temel etken olacak. Hem çalışan hem de müşteriyle ilgili konuları öğrenmede, işin gerektirdiği ihtiyaçları karşılamaya odaklanmada hız çok önemli. Bunları eşit aciliyet anlayışıyla halletmek gerekiyor. Ayrıca şirket içinde 'çalışanlarla', dışarıda ise 'müşterilerle', güvene dayalı ilişkiler yaratmada hızın önemi çok büyük.

Haberin Devamı

İK gelecekte varlığını sürdürebilmek için neler yapmalı?

-İşyerindeki ahlak sisteminiz, gelecekte kaderinizi belirleyecek. Hem işi yürütmedeki hem de kariyerleri muhafaza etmedeki kaderinizi tayin edecek. Üst yöneticiler gelecekte hayatta kalabilmek için, şirket hedeflerinin  müşterilerin hedefleriyle aynı olması gerektiğini anlamak zorunda. Liderlik, kişisel özellik olmak yerine, gerçekte örgütsel bir yetenek haline gelmeli. İK gelecekte bütün bunları öğrenmek zorunda kalacak. Şirketlerdeki İK bölümleri, iş süreçlerindeki önemlerinin yükselmesine yardım etmeli. İK, her iş fonksiyonunun karşılaştığı meydan okumayla karşılaşıyor. Ya ayak uyduracak ya da yok olacak.

Haberin Devamı

Larry Hochman kimdir?

2001’de Avrupa'da yılın iş konuşmacısı seçildi. Liderlik, insan kaynakları, kültür, değerler ve müşteri hizmetleri konularında konuşmalar yapıyor. Londra ve New York'ta British Airways ve Air Miles'ın yöneticisi olarak çalıştı. Dünyanın her yerinde önde gelen ekonomi yayınları için yazılar yazıyor, televizyon programlarına katılıyor.

Sekizinci İK Zirvesi

Sekizinci İnsan Kaynakları Zirvesi, 12-13 Mart tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek. Zirve, Management Centre Türkiye ve Peryön işbirliğinyle gerçekleştirilecek. 'Yeni Gündemim Başrolünde İnsan' ana temalı bu yılki zirvede işlenecek başlıca konular, 'İnsanı Anlamak, Hayatta Kalmak İçin İnsan Kaynakları Değişmeli, Yeni İşgücü Yasası Hayatımızı Nasıl Etkiliyor, Lider Yetiştirme ve Yönetici Geliştirme Programları...' olacak. Zirvenin başkanlığını Aston Business School'dan Prof. Dr. Michael West yapacak. Larry Hochman dışında, Sekizinci İnsan Kaynakları Zirvesi'ne ekip ve kurum gelişimi konusunda faaliyet gösteren Insights Grup'un genel müdürü Andrew Lothian, Uluslararası Konuşmacılar Derneği'nin eski başkanı Ed Scannell, ICT İnsan Kaynakları Müdürü Sheila Bates, Personnel Decisions International Başkan Yardımcısı Marc Sokol, Vector Group'tan Bob Carleton ve Prof. Dr. Robert Hogan gibi isimler katılacak. Bilgi için: www.mct.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!