İHD'den karamsar "insan hakları" tablosu

Güncelleme Tarihi:

İHDden karamsar insan hakları tablosu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2008 14:27

İNSAN Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 60'ıncı yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Türkiye geneline bakıldığında son 10 yılın en ağır hak ihlallerinin bu yıl yaşandığını iddia etti.

Akbulut, hak ihlallerinin büyük çoğunluğunun ise Kürt sorunu konusunda olduğunu öne sürdü.

İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Altay Caddesi üzerindeki dernek binasında basın açıklaması yaptı.

Akbulut, dünyada ve Türkiye’de yoksulluk ve açlığın hızla artmaya devam ettiğini, dünyada yaşayan 6 milyardan fazla insanın büyük çoğunluğunun da eğitim ve sağlık olanaklarından yoksun, insan onuruna aykırı koşullarda yaşadıklarını söyledi.

Akbulut, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 60'ıncı yılında Türkiye'deki hak ihlallerinin temeli incelendiğinde ise, büyük çoğunluğunun Kürt sorunu konusunda yaşandığını iddia etti. Akbulut şunları söyledi:
“Türkiye geneline baktığımızda da son 10 yılın en ağır hak ihlallerinin bu yıl yaşandığına tanıklık etmekteyiz. Başta işkence ve gözaltı olmak üzere en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı yıl olmasının temel nedenleri, çatışmalı ortamın yanı sıra Başbakan ve devlet erkanının sivilleri ve kolluk güçlerini suça teşvik edici beyanları etkili olmuştur. Bu durum sona ermediği sürece de, başta yaşam hakkı olmak üzere bir çok hak kategorisi ciddi risk altındadır.
Sorunun kesin çözümü için, Anayasal yurttaşlık yasal güvenceye kavuşmalı, Türkiye, toplumunun çoğulcu etnik, dilsel, dinsel ve kültürel özelliğine uygun bir yapılanmaya gitmeli, bütün yurttaşlar, bütün özellikleriyle kucaklanmalıdır. Ayrımsız politik genel af ilan edilmeli, köylere geri dönüşler sağlanarak zararlar tazmin edilmelidir. Ülkemizdeki Kürt sorununun kültürel boyutu yanında, ekonomik, sosyal, hukuksal ve siyasal boyutu da bulunmaktadır.
O nedenle, sorunlar karşısında ‘yokmuş’ gibi davranmak yerine, sorunların varlığını kabul ederek, bütün toplum kesimleriyle birlikte sorunun demokratik, barışçıl çözümüne yönelmek gerekmektedir. Ülkemizde, ifade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu bağlamda zorunlu din dersleri, başörtüsü yasağı gibi uygulamalara son verilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!