İHD genel kurulu "kimlik sorununu" tartıştı

Güncelleme Tarihi:

İHD genel kurulu kimlik sorununu tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnsan Hakları Derneği (İHD) 10. Olağan Genel Kurulu, Altındağ Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi'nde toplandı. Genel Kurul, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Başkanı Yavuz Önen'in Divan Başkanlığı'na seçilmesiyle çalışmalarına başladı.

Açılış konuşmasını yapan İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Türkiye'de siyasal alandaki eşitsizliklerin giderilemediğini söyledi. Türkiye'nin en önemli sorununun insan hakları ihlalleri olduğunu ifade eden Öndül, Türkiye'de yurttaşlığın ''üst kimlik'', etnik ayrılıkların ise ''alt kimlik'' olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Olağanüstü Hal Uygulaması'nın kaldırılması gerektiğini savunan Öndül, ''Ayrımcı uygulamalara neden olacak köy-kent ya da merkezi köy gibi projelerden vazgeçilmesi, üretilecek projelerin halk katılımı ile gerçekleştirilmesi gerekli ve zorunludur'' diye konuştu.

İHD'nin eski Genel Başkanı Akın Birdal da, bireylerin eşit haklara sahip olduğu demokratik bir Türkiye'ye kavuşmak istediklerini söyledi.

Diğer konuşmacı HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ise anayasanın değiştirilmesini ve genel af çıkarılmasını istedi. Demir, F tipi cezaevleri konusunda da hükümetin ısrarından vazgeçmesi gerektiğini savundu.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise yaşanan sorunların merkezdeki sorunların işaretçisi olduğunu söyledi. Cumhuriyeti demokratik bir cumhuriyete ulaştıramamanın sıkıntıları olduğunu ifade eden Uslu, anayasanın bireylerin genel süreçlere katılmasını engellediğini savundu. Uslu, Türkiye'deki rejim tartışmalarının yapay olduğunu, bu tartışmaların, gelir adaletsizliğini örtmek için ortaya atıldığını kaydetti.

İHD'nin 10. Genel Kurulu'nun yarın yapılacak ikinci bölümünde delegeler Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerini belirlemek üzere oy kullanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!