İhanet

Güncelleme Tarihi:

İhanet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anthony Hopkins, Alec Boldwin, yönetmen Lee Tamahori, yazar David Mamet ve yapımcı Art Linson izleyiciyi dünyanın ulaşılması zor bir köşesine, sinemanın heyecanına ve şüphe hissinin doruklarına götürüyor. Mamed'in yeni eseri olan İhanet (The Edge), birbirlerinden çok farklı iki erkeği- entellektüel bir milyoner ve bir moda fotoğrafçısını- Alaska'nın vahşi dağlarına düşen uçaktan sağ kurtulduklarında birbirlerine karşı olan nefret ve şüphelerini gizleyerek doğa ile savaşmalarını anlatıyor. İnsana en büyük tehlike doğadan değil hissettiği korku, ihanet ve içindeki caniden gelecektir.

Film her iki erkeğin de doğaya karşı olan becerilerini test ederken, insan denen vahşi yaratığın güven, karakter ve paranoya gibi olguları nasıl bilinç süzgecinden geçirdiğini de anlatıyor.

Anthony Hopkins, filmdeki rolü için bugüne kadar canlandırdığı rollerden kişiliğine en yakın olanı diye söz ediyor. Kuzular'ın Sessizliği'ndeki rolü ile Oscar alan oyuncu filmin yönetmen Lee Tamahori'nin gözünde kendi kendine reenkarnasyon yaparak yenilenebilen çoz az sayıda oyunculardan biri.

Filmde Hopkins ve Baldwin'in dışında da dikkate değer oyuncular ve karakterler var. Charles'ın güzel top model eşi Mickey'i canlandıran top model Elle Macpherson yönetmen Lee Tamahori'nin seçimi. Gerçek hayatta da ünlü bir top model olması rolünde zorlanmasını engelleyeceği düşünülerek kadroya alınan Elle daha çekimlerin ikinci gününde ne kadar profesyonel olduğunu ispatlayarak tüm ekibi şaşırtmayı başarmış. Eksi otuz derecede çıplak poz vermesi istenince hiç tereddüt etmeden büyük bir rahatlıkla görevini yaparak Tamahori'ye ne kadar doğru bir karar verdiğini kanıtlamış. Ancak MacPherson'ın kocasını aldatan top model rolü hayli kısa.

Ayıların John Wayne'i

Filmin 1.400 kg. ağırlığındaki bir başka oyuncusu ise ayı Bart... Alaska'nın vahşi doğasında Green ve Morris'in peşindeki belayı temsil eden Bart eğitimcilerinin gözbebeği... Çünkü son yıllarda gösterime giren The Bear, Grizzly Adams ve Legends of Fall gibi bir çok filmin başrol oyuncuları arasına girmeyi başarmış. Yönetmen Tamahori, Bart'ı ayıların John Wayne'i olarak adlandırıyor. Film çekimleri sırasında oyuncular çok zor doğa şartlarında çalışmak zorunda kaldılar. Hatta sadece film için değil gerçekten hayatta kalmak için kendilerini korumak zorunda oldukları zamanlar yaşadılar. Bazı çekim yerleri helikopterlerle bile zor ulaşılacak tiptendi. David Mamed'in bu çok güçlü senaryosunu tüm bu zor şartlara aldırmayarak filme alan yönetmen İhanet için son olarak şunları söylüyor: ‘‘Bu filmde aslında hiç kimse göründüğü gibi değil. Charles bir kahramanı ya da Bob bir şeytanı canlandırmıyor. Her karakterin tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi bir diğer yönü var. Bu bir aksiyon filminden çok öte. İki insanın karakterlerinin çatışmasını ancak bu karakterlerin oluşumuna sabep olan çevreden uzaklaştıklarında tarafsız gözle inceleyebilirsiniz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!