İdamlık soruşturma

Güncelleme Tarihi:

İdamlık soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fethullah Hoca hakkında idam istemli soruşturma açan Savcı Nuh Mete Yüksel, yeni delilleri de dosyaya katacak. Soruşturma, ‘‘Anayasal devlet düzenini bozmaya teşebbüs’’ suçunu kapsıyor.

Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, daha önce Milli Görüş davası çerçevesinde başlattığı Fethullah Gülen soruşturmasını, önceki gün ortaya çıkan kaset çerçevesinde derinleştirme kararı aldı. Savcı Yüksel, geçen Mart ayında Gülen hakkında TCK'nın 146/1 maddesindeki, ‘Anayasal devlet düzenini bozmaya teşebbüs’ suçundan idam istemli soruşturma açmıştı. DGM'de deşifresi yapılan kasetlerin 1991-1992'li yıllarda Gülen'in Pazar Sohbetleri sırasında kayda alındığını belirlendi. DGM dosyasında yer alan ve araştırılan iddialar şöyle:

AYAKLANMA HAREKÁTI

Tarih 19 Nisan 1980. Yer İzmir'deki Nur Toplantısı. Gülen, cemaat üyelerine, İran'daki İslam Harekátı'nın ‘Huruç (ayaklanma) harekátı’, ‘Atılım Harekátı-2. Diriliş harekátı’ adıyla Türkiye'de başlatıldığını ilan ediyor. Nurcular'a, ‘Huruç harekátının’ (Laik düzene karşı ayaklanma harekatı) birkaç gün içinden başlatılacağını, bu harekát için hemen hemen her ilde liderlerin tespit edildiğini, İran'da yapılan İslam harekátının Türkiye'de böylece başlamış olacağını belirtiyor.

İKİNCİ DİRİLİŞ

9 Nisan 1989'da Pendik Camii'nde verdiği vaazda Gülen en büyük ideallerinden olan ‘2. Dirilişi’ kendi ağzından şöyle anlatıyor: ‘‘Her birey bulunduğu yer itibarıyla birtakım mükellefiyetler altında bulunuyor. Herkes bir çobandır. O gidecek zararlı ekinlere girmesine mani olacak sürüsünün ve herkes güttüğünden mesul olacaktır. Biri mektepte hak ve hakikate uyanmış narı beyza haline temiz bir dimağ çevresinde arkadaşlarına karşı mükelleftir. Biri memur olduğu dairede aynı hakikati soluklayacak, aynı şeyleri ona anlatacaktır. Ve dünün insanlarına gelecek nesiller alkışladığı gibi bir gün gelecek 2. kuruluşun ilkleri diye sizi de alkışlayacak ve tarihçeli hayatınızı yazacaklardı.’’

KADIN ÇETİN BİR GÜL

Gülen, 5 Mayıs 1991'de Bahçelievler Yeni Camii'deki konumasında kadınları erkekleri doğru yoldan saptıran ‘‘çetin bir güle’’ benzettirken, şöyle dedi: ‘‘Allah doğru yolu, Kur-an hak yolunu gösterdi. Fakat onların karşılarına çetin bir gül çıktı. Bu harama takılıp yolda kaldılar. Mücadele etmemiz gerekiyor. Üç çeşit kadın vardır. Sokak kadını, zevk kadını, ev ve hizmet kadını. Hafif meşrep sokak kadını çamura düşmüş bir cevhere benzer. Zevk kadını gözbağcı iblislere, ev ve hizmet kadını sonsuzluk soluklayan cennet hurilerine...’’

SIKIYÖNETİM ARAMIŞ

Gülen, bu faaliyetleri nedeniyle İzmir, Ege Ordu Sıkıyönetim Komutanlıkları'nın 7 Şubat 1985 tarihli yazısı ile aranlar listesinde yeraldı ve Islah Lisesi'nde İmam Hatip Öğrencileri Koruma ve Yetiştirme Merkezi'nde saklandı. Gülen, 1981 yılında Ankara'da Nurcu liderlerden olduğu öne sürülen bir diş kliniği sahibi Hayrettin Toprak'ın evinde saklandı. 10.6.1983 tarihinde ise Menemen Helvacı Köy'de Yüksek İslam Enstitüsü Öğretmeni Yaşar Erdoğdu'nun yanında saklandı.

ARANANLAR KİTABINDA

Genelkurmay’ın 15 Nisan 1985 gün ve 73.10-97/85 Sıkıyönetim İstihbarat Harekát Şubesi'nin Aranan Şahıslar Kitabı'nın 15. sayfasının 588. sırasında da Gülen'in adı arananlar arasında geçti. Ancak işlem yapılmadığı belirlendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!