İdamla yargılanan Teslim Töre

Güncelleme Tarihi:

İdamla yargılanan Teslim Töre
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Selçuk ve Sezer benden ağır konuştu

TÜRKİYE’nin en yaşlı siyasi tutuklusu olan Türkiye Komünist Emek Partisi'nin (TKEP) kurucusu 61 yaşındaki Teslim Töre, ‘‘Anayasal düzeni eleştirdiğim için idam cezası ile yargılanıyorum. Devletin en üst düzeyindeki yetkililer benim söylediklerimin daha fazlasını söyledi ama haklarında dava bile açılmıyor’’ dedi.

İstanbul 2 No’lu DGM’de görülen davada TKEP'in 1980-1993 yılları arasında yaptığı yaklaşık 30 kadar eylem için talimat verdiği gerekçesiyle idam cezası istemiyle yargılanan Töre, yazılı olarak hazırladığı 41 sayfalık savunmasını okudu. Yaklaşık yedi yıldır tutuklu olarak yargılandığını belirten Töre şöyle dedi:

‘‘Ben çeyrek asır önce bu sisteme karşı çıktım. Biz 1980 Anayasası'nın zorbalıkla yapılmış bir anayasa olduğunu söylemiştik. ’Anayasa faşisttir, devlet laik değildir’ dediğim için Anayasal düzeni silah zoru ile bozmak istediğimiz gerekçesiyle idam cezası ile yargılanıyorum. Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde anayasal düzenle ilgili olarak benden çok daha ağır eleştirilerde bulunmuşlardı. Ancak bu insanlar hakkında dava açılmazken ben idam cezası ile yargılanıyorum. Ben anayasal düzenle ilgili eleştirilerimi illegal ortamda yaptım. Bu eleştirilerim çok az insanı etkiledi. Bu şahısların açıklamaları ise daha büyük kitlelere ulaştı ve mevcut düzene daha çok zarar verdi. Tutuklu olarak yargılandığım yedi yıllık süre içerisinde dünyada ve Türkiye’de çok şey değişti ama benim davamda hiçbir ilerleme kaydedilmedi.’’

Mahkeme Heyeti, sanık avukatlarının son savunmalarını yapmaları için duruşmayı erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!