İdam kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

İdam kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

TCK'ya AB'ye uygunluk rötuşu

2000 yılına AB adayı olarak giren Türkiye, Medeni Kanunu'ndan sonra Türk Ceza Kanunu'nu masaya yatırıyor. Adalet Bakanlığı'nın Ordünaryus Prof. Dr. Sulhi Dönmezer başkanlığındaki 21 kişilik komisyona on yıllık çalışma sonunda hazırlattığı 496 maddelik Türk Ceza Kanunu (TCK) Ön Tasarısı'na son olarak ‘‘AB rötuşu’’ yapılacak. Büyük tartışma yaratan tasarı eleştiriler ışığında yeniden gözden geçirilecek. Bakanlık komisyonu, 17 Ocak Pazartesi günü, tasarıyı AB kriterlerine uygun şekilde düzenlemek için çalışmaya başlayacak. Tasarı ardından çok kısa bir süre içinde TBMM'ye sevkedilecek.

APO KURTULUYOR Tasarı idam cezasını kaldırarak, yerine, ‘‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’’ getiriyor. Bu nedenle tasarı, yasalaşması halinde, Öcalan'ı da idamdan kurtarabilecek. Tasarı bu yönü ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tedbir kararına uyup uymama yönünde tarihi bir kararın ve bu konudaki krizin eşiğindeki hükümet için de büyük önem taşıyor.

AĞIR MÜEBBET İdama mahkum edilen kişiye özel bir hapis türü olarak getirilen ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezası verilecek. İdam mahkumu ne kadar iyi halli olursa olsun, 30 yıl fiilen hapis yatmadıkça şartla tahliyeye hak kazanamayacak. Bu durumda 30 yaşında idama mahkum edilen kişinin ancak 60 yaşında şartla tahliyesi gündeme gelebilecek. Bu kişi, ‘iyi halli’ olması halinde ancak kurul kararı ile şartla tahliyeden yararlanabilecek.

SIKI DİSİPLİN İdam mahkumu cezasının ilk on yılını sıkı ‘disiplin’ ve katı infaz koşulları altında geçirecek. Gece ve gündüz hücreye kapatılabilecek, ziyaretçileri ile görüşmesi kısıtlancak, bazı haklardan da mahrum olacak. Ancak, on yıllık katı disiplin sonunda, idam mahkumları için de müebbet hapsin normal koşulları uygulanacak.

İŞKENCE AYRI ŞUÇ İşkence ise ayrı bir suç sayıldı ve üç ayrı maddeyle cezalandırıldı. Kamu görevlileri işkence yaparsa, 3 yıldan 6 yıla kadar hapse mahkum olacaklar. Suç 15 yaşından küçük çocuğa, malüllere karşı işlenirse cezası 4-8 yıla yükselecek. Ana-babanın çocuğuna işkence yapması halinde, 12 yıl hapis cezası verilecek. İşkence ile mağduru öldüren sanık, ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına’ çarptırılacak.

DİNİ NİKAHA HAPİS Resmi nikah yapmadan dini nikahla evlenenlere de 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilecek.

ÜST ARAMAYA CEZA Hukuka aykırı olarak bir kişinin üstünü arayan polise 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Haksız gözaltı için emniyet güçleri 6 aydan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

TAHLİYEYE DÜZEN Sanık cezasının 5/2'si yerine 3/2'sini iyi halli geçirirse, tahliye olabilecek. Her yatılan 30 günlük süreye 6 gün eklenmesi uygulaması da kaldırıldı. On yıl hapse mahkum olan ancak 6.5 yılda tahliye olacak.

Yayınla yargısız infaza hapis

Bir kişiyi yargılanmadan suçlu ilan ederek, yargısız infaz yapan kişi veya medya mensuplarına dört yıla kadar varan hapis cezaları verilebilecek.

Katıldığı söyleşiyi, konuşanların rızası olmadan ses alma cihazıyla kayda alanlara 20-60 milyon liraya kadar para cezası verilecek.

İlgilinin rızası alınmadan, resim çekici veya kaydedici bir alet ile özel hayatın mahrem bir alanına veya normal şartlar içinde özel bir çaba gösterilmeden görülmesi mümkün olmayan bir özel hayat olayını tespit edenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Bu tür kayıtlardan yarar sağlayanlar, başkalarına verenler veya diğer kesimlerin bilgi edinmelerini temin edenler de 1-3 yıl hapis ve 60-100 milyon liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılacaklar.

Bunlar basın ve yayın araçlarıyla yayınlandığında faile 100 milyon liradan bir milyar liraya kadar ağır para cezası verilecek.

FİŞLEME DE SUÇ

Her ne suretle olursa olsun rızası olmadan bir kişinin sözleri ve resimleri kullanılarak gerçekleştirilen montajların yayınlanması halinde ise bir yıla kadar hapis, 50 milyon liradan 200 milyon liraya kadar ağır para cezası uygulanacak.

Bu suçlar medya aracılığı ile işlendiğinde ceza üçte bire kadar artırılacak.

Yargıya müdahale eden, yargıca baskı yapan siyasetçi veya yetkili kişilere 2 ila 4 yıla kadar varan hapis cezası verilecek.

İzinsiz fişleme suç kapsamına alınacak.

Onunla birlikte 57 kişi daha asılır

Abdullah Öcalan'ın idam kararının, nerede bekletilmesine ilişkin tartışmaya, hakkında yasa önerisi hazırlayacak olan TBMM Adalet Komisyonu'nun Başkanı DSP'li Emin Karaa da katıldı. Karaa, ‘‘Meclis'te bekleyen 57 idamı bir kenara bırakılıp, Öcalan dosyası karara bağlanamaz. Hükümet, 57 kişinin idamını göze alıyorsa, Öcalan dosyasını da Meclis'e gönderir’’ dedi. Dosyanın, komisyonda bekletilmesinin zor olacağına dikkat çeken Karaa, ‘‘Komisyonda 39 dosyada 57 kişinin idamı bekliyor. Öcalan'ın dosyasını bunlardan ayırarak, tek başına ele almak hukuka uygun düşmez’’ dedi. Karaa, şunları söyledi: ‘‘Eğer bu dosyayı komisyonda ele almak zorunda kalırsak, ben başkan olarak diğer dosyaların görüşülmesini de gündeme alırım. Öcalan gibi TCK'nın 125. maddesini ihlal etmekten idam cezası alan 17 kişi daha var. Hukukta, yasayı az ihlal eden, çok ihlal eden diye bir ayrım yapılamaz. Meclis, bütün idam dosyalarını karara bağlamak zorunda kalır. Hükümet, 57 kişinin idamına yol açacak bir süreci başlatmayı göze alıyorsa, Öcalan'ın dosyasını TBMM'ye gönderir. Türkiye'de 16 yıldır idam cezası uygulanmıyor. Eğer bu kişilerin dosyaları tek tek karara bağlanmaya başlanırsa, Türkiye yeniden siyasi idamlarla dünya kamuoyunun gündemine gelir. ’’

PKK isim değiştiriyor

TERÖRİSTBAŞI Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra birbiri ardına yediği darbelerle bitme noktasına gelen PKK'nın, siyasallaşma amacıyla isim değiştirme aşamasında olduğu bildirildi. İstihbarat birimlerinin elde ettiği bilgilere göre, PKK'nın sözde yedinci kongresi Irak ile İran arasındaki Kandil Dağı'nın İran kesiminde devam ediyor. Kongrede, terör örgütünün siyasallaşmasını savunan Osman Öcalan ile silahlı mücadelenin devamından yana tavır koyan Cemil Bayık arasında ciddi bir çekişmenin yaşandığı, ancak örgüt içindeki eğilimin Osman Öcalan'dan yana olduğu belirtildi. İstihbarat kaynaklarına göre, kongre kararları henüz belli olmamakla birlikte genel hatlarıyla altı ana başlık altında şöyle gerçekleşti:

TÜRKİYE DÜŞMAN DEĞİL

1- Türkiye'nin düşman olarak görülmemesi,

2- Mevcut askeri stratejinin terk edilerek, barışçı demokratik yöntemlerle demokratik cumhuriyet oluşturulması,

3- Demokratik cumhuriyet için PKK'nın isminin değiştirilmesi, PKK'nın Türkiye tarafından legal parti olarak kabul edilmesi, partiyi destekleyecek vakıf ve kültürel kurumların kurulmasına izin verilmesi,

4- Okullarda Kürtçe eğitim verilmesi,

5- Abdullah Öcalan'ın idam edilmemesi,

6- Tüm PKK'lılara genel af çıkarılması.

BAZILARI İDAM İSTİYOR

Kongrede bu isteklerin yerine getirilmemesi durumunda, silahlı mücadelenin yeniden başlatılacağı şerhi de konuldu. Bu arada kongrede konuşan terörist Cemil Bayık'ın, Mayıs 1999'da Ulusal Kürt Kongresi Başkanı seçilen İsmet Şerif Vanlı'ya sert eleştirilerde bulunduğu, Vanlı'nın Abdullah Öcalan'ın idamından yana olduğunu belirttiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!