İçki-sigara yeni bandrolle ’on-line’ izlemeye alınıyor

Güncelleme Tarihi:

İçki-sigara yeni bandrolle ’on-line’ izlemeye alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 00:00

Sahtecilik ve vergi kaçağı ile mücadeleyi öngören "Bandrollü Ürün İzleme Sistemi" kapsamında, piyasada ’bandrolsüz’ içki satışı yapılamayacak.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile birlikte TAPDK’nın yürüttüğü Bandrollü Ürün Takip Sistemi uygulamasıyla, 5 Kasım itibariyle raflarda bandrolsüz alkol ürünü bulunamayacağını bildirdi. Çalışkan, tütün mamulleri ve alkollü içkiler sektöründe kayıp ve kaçağın önlenmesi amacıyla uygulamaya konulan ve dünya uygulamaları arasında en gelişmiş uygulamalardan biri olan yüksek teknoloji destekli ’On-Line Bandrollü Ürün İzleme Sistemi’ uygulamasının, 24 Temmuz 2007 itibariyle başladığını hatırlattı. Bandrollü Ürün Sistemiyle; tütün mamulleri ve alkollü içkiler üzerinde bulunan bandroller ile ürünlerin, üretim ve ithalat noktalarından, nihai tüketim noktasına ulaşımına değin gerçekleşen tüm sürecin kayıt altına alınacağını belirten Çalışkan, ürünlerin yasallığının da takip edileceğini söyledi.

GEÇİŞ SÜRESİ DOLDU: Çalışkan, sistem kapsamında, 24 Temmuz tarihi sonrasında üretilen tütün mamulleri üzerinde TPDK ve GİB logolarını taşıyan yeni bandrol ve alkollü içkiler üzerinde ise ilk defa bandrol bulunması zorunluluğunun başlatıldığını kaydetti. Uygulamayla, 5 Kasım tarihinden itibaren perakende satış ve açık içki satış noktalarından bandrolsüz ürün satışının yapılamayacağını ve stoklarda bulunanlar da dahil olmak üzere, piyasada bandrolsüz ürün bulunamayacağını belirten Çalışkan, sistem kapsamında ürün piyasaya çıktıktan sonra aktive edilen kod tanımlanmış, sistemde olan bir kodsa legal, bu kodu içermiyorsa ya da sistem dışı bir kodsa illegal olarak tanımlanacağını kaydederek, şöyle devam etti: "Geçiş sürecinde alkollü içkilerde piyasadaki ürünlerinde yeni bandrolle bandrollenmesi uygulaması için, kodlanmış bandroller üreticilere verildi. Üreticiler de kendi bayilerine bu bandrolleri ileterek mevcut bayilerin raflarında yer alan ürünlere de bu bandrolü uyguladı. Bu uygulama için verilen süre, 5 Kasım itibariyle doluyor. 5 Kasım itibariyle raflarda bandrolsüz alkol ürünü bulunmayacak. Sigarada temmuz ayı itibariyle bu uygulamaya geçildi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!