İçinden tren geçen komedi

Güncelleme Tarihi:

İçinden tren geçen komedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ekranların 13 yıldır müdavimi Levent Kırca ve Oya Başar ‘Üç Baba Hasan’ adlı oyunla 16 Temmuz Perşembe günü İzmir Açıkhava Tiyatrosu'nda sahnelerini açıyor. 100 kişilik ekibin hazırladığı oyunun muhteşem dekoru içinde tren, helikopter, polis panzeri, evler ve dükkanlar bulunuyor.

Bugüne kadar Levent Kırca ve Oya Başar Tiyatrosu olarak 15'e yakın oyuna imzasını atan bu iki usta isim ‘‘Gereği Düşünüldü’’ ve ‘‘Toros Canavarı’’nın ardından ‘‘Üç Baba Hasan’’da kılıktan kılığa girerken Kanal D'de ekrana gelen ‘‘Olacak O Kadar’’da olduğu gibi sanattan kazandıklarını yine sanata yatırıyorlar. Levent Sanayi Sitesi'nde on bir katlı Hollywoodvari bir stüdyo kurarak yüze yakın kişiye iş imkanı sağlayan ünlü ikili, aynı zamanda tiyatro için de yatırımdan kaçınmıyorlar.

Levent Kırca, 130 milyara mal olan oyunuyla tiyatronun gelişimi için bir adım daha atıyor. Kırca'nın bu oyuna yaptığı yatırım bununla bitmiyor. Yıllar önce Levent Kırca'nın Nurettin Sözen’in belediye başkanlığı zamanında Hürriyet ile işbirliği içinde olduğu bir çadır tiyatrosu vardı. Sayın Sözen pek öyle sağlam bir gerekçe göstermeden Kırca'nın çadırını kaldırtmıştı. Yıllar sonra yeni bir çadır sahibi oldu sanatçı. Hem de tam tamına 200 milyar lira harcayarak. Yıllar önceki yıkılan çadırın hatırlattığımızda ‘‘Evet, Sayın Sözen benim çadırımı yıkmıştı. Ama ben hâlâ varım. Sözen yok. Sanat ve sanatçı hep var olacaktır. Sanata köstek olanlar ise yok olacaktır. Bunu bir kez daha burada gördük’’ diyor. Sanatçı, ağustos ayında Küçük Çiftlik Parkı’nda kurulacak çadırı da şöyle anlatıyor; ‘‘Dışarıdan baktığında Bostancı Gösteri Merkezi gibi bir çadır. Ama içine girdiğinde son derece lüks bir tiyatro salonuyla karşılaşıyorsun. Kocaman bir anfitiyatr, yerler mermer ve halı. Sahnede bütün dekorlar elektronik olarak değişiyor. Soğuk havası, sıcak havası var. Ses izolasyonu muhteşem. İşte böyle bir çadır olacak bizimki.’’

DEKORDA HER ŞEY VAR

Peki, yeni oyunun maliyetini düşünüp ‘‘Bu kadar pahalı olacak ne var’’ derseniz, hemen sayalım. Oyunun içinde öncelikle muhteşem bir dekor var. Daha doğrusu dekordan çok dekorlar var. Bir tren (hem de kara), bir tren kompartmanı, bir helikopter, bir polis panzeri, eczane, bakkal, köy evi, hücre evi, modern bir ev, balo salonu ve daha birçok küçüklü büyüklü parçalardan oluşuyor dekorlar. Bu saydıklarımızın hepsi yerine göre seyirciyle buluşuyor. Hepsi alttan tekerlekli ve daha önceden yere monte edilmiş raylar üzerinde sahneye geliyor.

Oyunun dekorları arasında bir tane de polis panzeri var.

Doğu’dan İstanbul’a göç eden bir ailenin hikayesini konu alan oyunda kültürel çelişkiler de gözler önüne seriliyor.

Bir de unutmadan söyleyelim bu dekorların yanı sıra bir tane de 7.50 BMW var oyunda. Dekorun tek gerçek parçası. Promosyon karşılığı oyuna katılan bu parça aynı zamanda oyunun açılışını yapıyor.

‘‘Üç Baba Hasan’’a gelince... Oyun geçtiğimiz ay Almanya'da Berlin, Münih, Köln gibi bir çok kentte sahnelenerek ilk açılışını yurtdışında yaptı. Yerli yabancı bir çok kişi tarafından kapalı gişe olarak ayakta alkışlanan oyunun hikayeleri Levent Kırca'ya, senaryosu ise Hodri Meydan yazı grubundan Müfit Can Saçıntı, Yaşar Arak ve Hüsnü Özçetin'e ait. Server Acim'in müzikleriyle sahnelenecek müzikal oyunda Üç Baba Hasan'ı Levent Kırca canlandırıyor. Bir tanesi köylü, bir tanesi her an darbe yapılmasını bekleyen emekli albay ve üçüncüsü Doğu’dan İstanbul'a göç eden bir ailenin hikayesi. Sistem içerisinde bu Hasanların pek çıkış noktasının olmadığını gösteren hikaye, birbirine bağlı bir yapı oluşturuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!