İçindeki seslere şarkı söylet

Güncelleme Tarihi:

İçindeki seslere şarkı söylet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2002 15:05

Dünyadaki ilk NLP Master Trainer (uzman eğitmen) olan Dr. Wyatt Woodsmall NLP Grup Türkiye tarafından düzenlenecek olan NLP Trainer Eğitimi'ni vermek için İstanbul'a geliyor. NLP'nin duayeni, iş yaşamında ve özel yaşamda daha kaliteli bir hayatın sırlarını anlattı.

Son yılların ilgi gören tekniği NLP (Neuro Linguistic Programming-Kişisel Değişim Modeli) sinir sistemini organize ederek kalıcı değişimler gerçekleştirmeyi amaçlayan bir yöntem. Kişilerin istedikleri sonuçları öğrenmesini ve buna ulaşana kadar davranışını değiştirmesini hedefliyor.

Öncelikli uygulamaları arasında iş dünyası, eğitim, kişisel gelişim, 'coaching' (koçluk), danışmanlık ve terapi yer alıyor. Özellikle liderler, yöneticiler, eğitmenler, pazarlamacılar, psikologlar, iletişim alanında çalışan profesyoneller bu eğitimi alıyor.

Dünyadaki ilk NLP Master Trainer (uzman eğitmen) olan Dr. Wyatt Woodsmall bu alanda 16 yıllık bir deneyime sahip. NLP ile ilgili basılmış 50'ye yakın makalesi var. Aynı zamanda Master Modelleme ve İleri Davranış Modellemesi şirketinin kurucusu ve sahibi. Uluslararası NLP Derneği eski başkanı ve INLPTA'nın (Uluslararası NLP Eğitmenleri Birliği) kurucuları arasında yer alıyor. 'Kişileri Modelleme Gücü' ve 'İş hayatında Başarı için 9 Anahtar' adlı iki kitabı bulunuyor.

Değişik fikirleri yeni ve daha etkin modellerle bir araya getirmesiyle tanınan Woodsmall, NLP Trainer Eğitimi vermek için İstanbul'a geliyor. INLPTA'nın Türkiye temsilcisi olan NLP Grup Türkiye tarafından düzenlenecek olan eğitimin ilk bölümü 16-24 Kasım arasında Divan Oteli'nde gerçekleştirilecek.

Eğitim öncesi Woodsmall'la NLP'nin iş yaşamında ve özel yaşamımızda sağladığı katkılar üzerine konuştuk:

İş yaşamında stresten nasıl kurtulabiliriz?

- Stres her insanı farklı şekillerde etkiler. Herkese uyan tek bir çözüm yoktur. NLP ile strese karşı birçok etkili teknik öğrenirsiniz. Bunların bir kısmı fizyolojimiz, bir kısmı da inançlarımız ve değerlerimiz üzerinde yoğunlaşmamızı gerektirir. Stres üzerinde çalışmanın anahtarı stresin bedenimizi ve zihnimizi nasıl etkilediğini fark etmektir. Stresin çoğu kendi içimizde kendimizle konuşma biçimimizden kaynaklanır. NLP kişilerin stresi ortaya çıkarmak ve sürdürmek için ne yaptığını fark etmesine ve kendi içinde stres yaratan bu süreci kesintiye uğratmasna yardımcı olur. Stresi azaltmayı ve ortadan kaldırmayı başarır. Stres bilinçdışı bir gerginlik olarak ortaya çıkar. Rahatlamak bilinçli bir süreçtir. Kimse bilinçsiz bir şekilde rahatlamaz ama herkes bilinçsiz bir şekilde gerilir. NLP bizi, bilincimiz dışında gerginlik yaratan süreçleri algılamak ve ortadan kaldırmak, bilinçli bir şekilde rahatlamayı yerleştirmek üzere eğitir.

NLP'ye göre mutluluğun yolu nereden geçer?

- Mutluluk bireyseldir. NLP kişilerin elde etmek istedikleri sonuçlara ulaşmasında yardımcı olan bir tekniktir. Mutluluğun anahtarı kendi değerlerinizi bilmek ve bunların uyum içinde olmasını sağlamaktır. İnsanların mutsuz olmasının sık rastlanan nedenlerinden birisi bir yanları bir şey isterken diğer bir yanlarının başka bir şey istemesidir. Anahtar, bu yanların birbirlerine karşı değil de birlikte çalışmaları için uzlaşmasını sağlamaktır.

İnanç sistemimizi nasıl değiştirebiliriz?

- Henry Ford'un bir sözü var: 'Yapabileceğine inanıyorsan yaparsın. Ve yapamayacağına inanıyorsan yapamazsın'. NLP, inançları ve inanç sistemlerini değiştirmek için birçok etkili teknik sunar. İnsanlar birçok şeye inanırlar. Bazıları istedikleri sonuca ulaşmalarında onlara yardımcı olur ve bazıları da onlara ulaşmalarını önler. Buradaki problem inandığımız bazı şeylerin ulaşmak istediğimiz sonuçlar karşısında bizi sınırlandırmasıdır. NLP'de bunlara 'kısıtlayıcı inançlar' denir. Bazı inançlar da istediğimiz sonuçlara ulaşmamızı olanaklı kılar. Bu inançlar NLP'de 'özgürleştirici inançlar' olarak sınıflandırılır. NLP kısıtlayıcı inançları tanımlamaya ve onlardan kurtulmaya, onların yerine özgürleştirici inançlar koymaya yardımcı olur.

İçsel uyuma nasıl ulaşabiliriz?

- İçsel uyum farklı yanlarımızın bir amaç için çalışmasından doğar. Çatışan inançlarımız ve değerlerimiz tarafından farklı yönlere çekiliriz. Bu, çoğunlukla bilincimizin dışında gelişir ve bunun farkında olmayız. İçsel uyumu yakalamak için ilk önce çatışma içinde olan yanlarımızı belirlemeliyiz. Sonra değerlerimizi ve inançlarımızı netleştirmeli ve çatışmalardan kurtulmalıyız. Uyum, içimizdeki bütün seslerin hep birlikte şarkı söylemesidir. İçsel uyumu yakalamak için bütün yanlarımızın hep birlikte söyleyecekleri 'kendi şarkımızı' bulmalıyız.

NLP Trainer Eğitimi ile ilgili ayrıntılı bilgi için tel: 0212 293 47 48.

** Zorluktan korkma, onu karşıla

Zorluklarla başa çıkabilmenin yolu nedir?

- Hayatta zorluklar hep olacaktır. Önemli olan bu zorlukları nasıl karşıladığımız. Her şey zorlukları yaşayan kişinin tavrıyla, değerleriyle ve inançlarıyla başlar. İki insan hayatta aynı koşulla karşılaşır. Birisi mutlu, yaratıcı bir hayat öbürü ise mutsuz bir hayat yaşar. NLP, hayatın koşullarının değil, bu koşullar karşısında yaptıklarımızın önemli olduğunu öğretir. NLP kişinin kendi içindeki kaynakları tartmasıyla ve başkalarındaki kaynaklara ulaşmasıyla başlar. Bu kaynaklar da zorlukları fırsatlara dönüştürmek için en uygun mücadele stratejilerini belirlerken kullanılır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!