IBM resmen dünyanın en 'süperi'

Güncelleme Tarihi:

IBM resmen dünyanın en süperi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2004 11:16

IBM dünyanın en hızlı süperbilgisayarı ünvanını yeniden ABD'ye götürdü. IBM'in Blue Gene/L'i dün açıklanan Top 500 listesinde zirveye otururken, eski lider Japon NEC'in Earth Simulator'ü üçüncü sıraya geriledi. Bir başka Amerikalı Silicon Graphics'in NASA için geliştirdiği makine ikinci sırayı aldı. IBM ilk 500'e toplam 216 makine sokarak bir başka rekora daha imza attı.

Haberin Devamı

Yılda iki kez açıklanan Top 500 listesi, bağımsız bilgisayar mühendisleri tarafından belirleniyor. 2004 yılının ikinci güncellemesi dün açıklandı. Listede beklendiği üzere geçtiğimiz günlerde gayri resmi rekon kıran IBM'in Blue Gene/L prototipi  saniyede 70.72 (70.72 teraflop) işlem ile ilk sırayı aldı. 2002'de oturduğu liderlikten üçüncü sıraya düşen Earth Simulator ise en fazla 35.86 teraflop hıza  ulaşabiliyor. NASA'nın Columbia adlı süperbilgisayarı ise 51.87 teraflop ile üçüncü oldu.

Listedeki 500 bilgisayarın 320'sinde Intel'in işlemcileri kullanılıyor. Bir yıl önce bu rakam 189'du. Açık kaynaklı Linux'la çalışan süperbilgisayarların çoğu IBM imzalı.

AVRUPA'NIN EN HIZLISI  MARE NOSTRUM 

Listede İspanyolların 'Mare Nostrum' adlı süperbilgisayarı ise Avrupa'nın yüzakı oldu. Saniyede 20,52 trilyon işlem ile dördüncü sıraya oturan Mare Nostrum 2005 yılında kullanıma girdiğinde 40 treflop hıza ulaşacak. Barcelona'da inşa edilen 60 tonluk, 4 bin 500 işlemcili makine hem İspanya kökenli hem de uluslararası bilimsel araştırmalarda kullanılacak.

Haberin Devamı

BAŞ DÖNDÜRÜCÜ HIZ

Halen prorotip aşamasında olan Blue Gene/L, 2005 yılında tamamlanması beklenen nihai makinenin sadece 10'da biri hızında. Sistem tamamlandığında 360 teraflop gibi başdöndürücü hızlara ulaşacak. Geleneksel süperbilgisayarlara oranla daha az yer kaplayan Blue Gene/L, tenis sahasının yarısı kadar (Earth Simulator'ün yüzde biri). Isınma sorunlarını da düşüren Blue Gene L, tamamlanınca Lawrance Livermore Ulusal Laboratuar'ına götürülerek başta nükleer silah olma üzere yüksek işlem gücü gerektiren araştırma projelerinde kullanılacak.

IBM dün Blue Gene/L'in saniyede 5.7 trilyon işlem yapabilen ticari versiyonunu da satışa çıkaracağını açıkladı. İlk müşteriler ise San Diego Süperb ilgisayar Merkezi ve Edinburgh Üniversitesi.

İlgili haberler

IBM'in süperbilgisayarı rekora doymuyor
Süperbilgisayarlara rekor dayanmıyor
Bilgisayar'da 'süper' rekabet
IBM'in süperbilgisayarı hız rekoru kırdı

İlgili linkler

Yeni Top 500 listesi
IBM Blue Gene
NEC Earth Simulator

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!