İBB'den Boğaziçi Festivali açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İBBden Boğaziçi Festivali açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2008 20:31

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, “2010 Ajansı'nın, Yürütme Kurulu kararıyla Kültür AŞ'ye ihale yapmadan Boğaziçi Festivalini gerçekleştirme hizmetini vermesinde hukuki bir aksaklık bulunmadığını” bildirdi.

Kültür AŞ'den yapılan yazılı açıklamada, 11 Ekimde bir gazetede yayınlanan “Çakma Festival” başlıklı haberin “hiçbir mesnede dayanmayan ve tamamen yanlış bir değerlendirmeden kaynaklandığı, gazete okurunu ve kamuoyunu yanılttığı, ilgili kurum ve kuruluşları da üzdüğü” kaydedildi.

Açıklamada, Kültür AŞ'nin Boğaziçi Festivali Projesi'ni 2010 Ajansı'na sunduğu ve ajansın onayı üzerine söz konusu festivalin organizasyonunun gerçekleştirilmesiyle ilgili sanatçı menajerlik ajanslarıyla sözleşmeler yapıldığı belirtilerek, söz konusu ajansların, organizasyonun gerçekleştirilmesiyle ilgili her aşamayı içeren sözleşmeler, sanatçı kaşeleri ve hizmetin ifa edildiğini gösteren faturalarla Kültür AŞ'ye işi teslim ettiği, aynı şekilde Kültür AŞ'nin de 2010 Ajansı'na hizmetin yapıldığını tüm evraklarıyla sunduğu anlatıldı.

Söz konusu haberde, 2010 Ajansı'nın ihaleye çıkmadan Kültür AŞ'ye iş verdiğinin belirtildiği anımsatılan açıklamada, 12 Mayıs 2008 tarihli İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Alım-Satım ve İhale Yönetmeliğine göre, 2010 Ajansı'nın ihale usulüne tabi olmaksızın ihtiyaçlarını karşılayabileceği vurgulandı.

Açıklamada, “Bu nedenle 2010 Ajansı'nın, Yürütme Kurulu kararıyla Kültür AŞ'ye ihale yapmadan Boğaziçi Festivalini gerçekleştirme hizmetini vermesinde hukuki bir aksaklık bulunmamaktadır” denildi.

“TOPLAMA SANATÇILAR ÇIKARILDIĞI” İDDİASI ASILSIZ”

“St. Petersburg Balesi ve Rusya Devlet Senfoni Orkestrası adıyla toplama sanatçılar çıkarıldığı” iddiasının ise “tamamen asılsız” olduğu vurgulanan açıklamada, Boğaziçi Festivali kapsamında kamuoyuna duyurulan program çerçevesinde ve programda adı zikredilen sanatçı grubu ile söylenildiği tarihte ve yerde etkinliğin gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Boğaziçi Festivali kapsamında sahne alan sanatçılara yapılan ödemelerin eksik olduğu” iddiasına da işaret edilerek, Kültür AŞ'nin, sanatçı organizasyonun gerçekleştirilmesi için ajanslarla iletişim kurduğu ve sanatçılarla birebir muhatap olmadığı ifade edildi.

Bu konuda sanatçılar ücretlerini ajanslardan alacakları için şirketin herhangi bir sorumluluğu bulunmadığı dile getirilen açıklamada, festivalle ilgili şimdiye kadar herhangi bir sanatçının, ücretini alamadığı gerekçesiyle Kültür AŞ'ye ya da bağlı oldukları şirketlere başvurmadığı aktarıldı.

Açıklamada, tüm yurt dışı sanatçı sözleşmelerinin 25, 26 ve 27 Ağustos 2008'de ilgili firma tarafından yapılarak, 27 Ağustosta Garanti Bankası aracılığıyla yurt dışında bulunan genel menajere yollandığı, ayrıca tüm sözleşmelerin bu şekilde banka havale yoluyla gönderildiği bildirildi.

Özellikle yurt dışındaki sanatçıların, sanatçı kaşe bedellerini almadan konsere çıkmalarının mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler yer verildi:
“Yurt içindeki sanatçılarda Ahmet Özhan&Funda Arar, Yavuz Bingöl&Djivan Gasparyan, Esma Redzepova, Osmanlı Sarayı'nda Bir İspanyol, Dede Efendi'den Piazzolla'ya, Zülfü Livaneli&Jocelyn Smith konserleri Beşiktaş Kültür Merkezinin menajerliği tarafından alınmış olup, ilgili ödemelerinin tamamı yapılmıştır. Ayrıca, Alla Turca gösteri bedeli Murbay Yapım şirketine konser öncesi ödenmiştir. Boğaziçi'nde Semah gösteri bedeli Murbay Yapım şirketine, sanatçı bedelleri ise Çimen Müzik Yapım Pro. San. Tic. Ltd. Şti'ye konser öncesi ödenmiştir. Erdal Erzincan&Kayhan Kalhor konseri bedeli ise sanatçıların banka hesaplarına yatırılmıştır.”

Boğaziçi Festivaline, Kültür Bakanlığının ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin “ücretsiz mekan tahsisi” dışında nakdi bir yardım ya da katkısı olmadığı belirtilen açıklamada, “Söz konusu haberle ilgili olarak, hukuki hakkımızın saklı olduğunu ve kullanacağımızı da kamuoyuna duyururuz” ifadesine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!