İBB Başkanı Topbaş: 'Mayo reklamları konusunda kısıtlamamız yok'

Güncelleme Tarihi:

İBB Başkanı Topbaş: Mayo reklamları konusunda kısıtlamamız yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 01:10

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, İstanbul halkının, su tasarrufu konusunda yaptıkları uyarıyı dikkate alarak duyarlı davrandığını ve 1 hafta içinde kentte önemli oranda su tasarrufu sağlandığını belirterek, İstanbul halkına teşekkür etti.

Kadir Topbaş, New York'taki “C40 Büyük Kentler İklim Zirvesi”nin “Yenilenebilir Enerji Sistemlerini Benimsemek” başlıklı panelinde konuşma yaptıktan sonra Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zirvenin son derece önemli olduğunu belirten Topbaş, dünyada artık herkesin çevre konusunda duyarlı duruma gelmeye başladığını, dünyanın hızlı bir biçimde kirlendiği ve bunun dünyayı ekolojik bir kıyamete doğru götürdüğü gerçeğinin ortada olduğunu söyledi.

Panelde İstanbul'da yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yaptıklarını anlattıklarını belirten Topbaş, “New York gibi kentlerle karşılaştırıldığında İstanbul'daki durum daha iyi, ancak daha yapmamız gereken çok şey var” diye konuştu.

Doğalgaz kullanımının İstanbul'da yüzde 90'lara çıktığını vurgulayan Topbaş, çevre temizliğine özel önem verdiklerini, katı atık yönetiminde vekatı atıktan enerji elde etme, Haliç'te turistik teknelerde hidrojen yakıtkullanılması ve biyoyakıtların kent içi toplu ulaşımda kullanılması konusunda çalıştıklarını ve mesafe aldıklarını bildirdi.

İSTANBUL'DA KURAKLIK

Küresel ısınma nedeniyle İstanbul'da son yüzyılın en ciddi kuraklığıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Topbaş, “Bu kış yağış görmedik, bahar yağmuru görmedik. Buradan İstanbullular'a teşekkür ediyorum. 1 hafta önce su kullanımında tasarruf talep etmiştim, bu konuda çok duyarlı davrandılar. Yüzde 10'a karşılık gelen günde 200 bin metreküp su tasarrufu başladı” dedi.

Topbaş, bu miktarın 73 milyon tonluk bir baraj anlamına geldiğini ve bu miktara ulaşmak için 225 trilyonluk yatırım yapılması gerektiğini belirterek, duyarlı olunması durumunda İstanbul'da su kesintisi olmayacağını, İstanbul'u susuz bırakmayacaklarını anlattı.

Topbaş, küresel kirlenmenin en büyük nedeninin büyük kentler olduğunu belirterek, büyük kentlerin ülkede elde edilen enerjinin büyük kısmını kullandığını ve yokettiğini hatırlattı. Topbaş, bu enerjinin yenilenebilirkaynaklarla telafi edilmesi gerektiğini ve hükümetin bu konuda pekçok yasal düzenleme yaptığını belirterek, “Yenilenebilir enerjiyi mutlaka elde etmek ve kullanmak zorundayız” diye konuştu.

İstanbul'un dünyada ne denli önemli ve ne kadar çok izlenen bir kent olduğunun bu zirvede de görüldüğünü ifade eden Topbaş, “Bu toplantılar İstanbul'un, ülkemizin tanıtımı ve bilgi paylaşımı açısından çok önemli” dedi. Topbaş, böyle önemli bir kentin belediye başkanı olarak büyük sorumluluk taşıdığını da vurguladı.

Topbaş, zirve çerçevesinde ikili temaslarının olacağını ve ABD'nin eski başkanı Bill Clinton'ın da aralarında bulunduğu bir yemeğe katılacağını kaydetti.

MAYO REKLAMLARI

Kimi mayo markalarının reklamlarının İstanbul'da bilbordlara kabul edilmemesi konusunda gazetelerde çıkan haberlere ilişkin bir soru üzerine ise Topbaş, gazetedeki haberleri okumadığını, ancak reklamlar konusunda bir kısıtlamanın asla söz konusu olmadığını vurguladı.

Bilbordların kiracısı olan firmaya mayo reklamları konusunda bir başvuru yapılmadığı bilgisini aldıklarını belirten Topbaş, İstanbul gibi büyük bir kentte yaşayan her bireyin sorumluluğunu üzerinde taşıdığını, kişisel düşüncesinin, toplumun değerleriyle uyumlu olmayabilecek kimi konularda biraz daha dikkatli olunması gerektiği yönünde olduğunu söyledi.

Kesinlikle bir kısıtlama olmadığını ifade eden Topbaş, “Kaldı ki örneğin Tophane'de Kılıçali Paşa Camii'nin hemen yakınında büyük bir panoda mayo reklamı var, orada duruyor” diye konuştu.
Topbaş, yarın Türkiye'ye hareket edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!