İade olsa bırakırız

Güncelleme Tarihi:

İade olsa bırakırız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 00:00

36 yıla mahkum Mehmet Ali Ağca’nın sadece 5.5. yıl hapisten sonra serbest kalacak olması büyük tepki topladı. "Terörist Fehriye Erdal’ı iade etmiyor diye Belçika’yı niye suçluyorlar. Gönderseler onu da serbest bırakırlar" yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

GAZETECİ Abdi İpekçi’yi öldürdükten sonra Papa Suikasti’ne imza atarak "dünyanın en ünlü katili" olan Mehmet Ali Ağca’nın Kartal H Tipi Cezaevi’nden bugün serbest bırakılması bekleniyor. Ağca’nın bir cinayet ve iki gasp suçundan 36 yıla mahkum olduğu halde Türkiye’de sadece 5.5 yıl yatarak çıkacak olması tepki gördü. Sabancı suikastı zanlısı terörist Fehriye Erdal’ı iade etmediği için tüm Türkiye’nin ve yetkililerin Belçika’ya kızdığı hatırlatılarak, "Cinayetten ve gaspten 36 yıla mahkum biri 5.5 yılda çıkıyorsa, biz Fehriye Erdalı iade etmeyen Belçika’ya niye kızıyoruz? Gönderseler onu da kısa zamanda serbest bırakmaz mıyız?" yorumu yapıldı.

BU HALİYLE OLAMAZ

Cezaevinden çıktıktan sonra askerlik görevini yerine getirmek üzere birliğine gönderilmesi beklenen Ağca’nın cezasının, kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen "Şartlı Salıverme Yasası" çerçevesinde 10 yıl düşürülmesi ile gelen tahliye, hukukçuların da itirazına neden oldu.

/images/100/0x0/55ead4f1f018fbb8f89989cb


Davanın müdahil Avukatı Turgut Kazan, İtalya’da yaklaşık 20 yıl yatan Ağca’nın Türkiye’de 5.5 yıl sonra serbest kalmasının, hukuksal açıdan "bu haliyle mümkün olmayacağını" savundu. Kazan, tahliyenin durdurulmasını istedi, aksi takdirde davayı AİHM’e (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) götüreceklerini vurguladı.

2012’DE ÇIKMASI GEREK

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de bakanlığı döneminde Ağca’nın tahliye tarihinin 2012 olarak hesaplandığını belirtti. Türk, "Ağca’nın Şartlı Salıverme Yasası’ndan yararlanması söz konusu olamaz, hayret ediyorum" dedi.

Ağca’
nın İpekçi cinayetinden hükümlü olduğunu, ayrıca gasp suçundan da davası bulunduğunu hatırlatan Türk, İtalya’nın Ağca’"cezasının infazı ve yargılanması için" gönderdiğini söyledi.

İTALYA’DA YATMASI AYRI

Bazı hukukçular ve akademisyenler de, Ağca’nın İtalya’da yattığı sürenin Türkiye’deki cezasına mahsup edilemeyeceğini savundular. Hukukçular, Ağca’nın 2004 Kasım’ında yeni TCK hükümlerinden yararlanma başvurusunun o dönemde mahkeme tarafından reddedildiğine de dikkat çektiler. Karara tepki gösteren hukukçular, Ağca’nın yeniden yargılanması, hatta sorgulanması gerektiğini de ifade ettiler.

Zafer milli katilin oldu


Mehmet Ali Ağca tarafından katledilen Gazeteci Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi de tepkisini "Ağca bizim milli katilimiz, zafer katillerin oldu" diyerek ortaya koyarken, Papa’ya suikast girişimi davasının savcısı Antonio Marini ise, "Ben de Vatikan gibi şaşkınım, Ağca kamuoyunu aldattı" dedi.

Asker kaçağı

Mehmet Ali Ağca, Kartal Cezaevi’nden tahliye olduktan sonra polis tarafından "asker kaçağı" olduğu gerekçesiyle gözaltına alınarak Maltepe Askerlik Şubesi’ne teslim edilecek. Askerlik işlemleri kontrol edilecek. Malatya’dan mezun olduğu okul ve diğer bilgilerine ilişkin dosya incelenecek. Bu bilgiler incelenirken Ağca, GATA Haydarpaşa Hastanesi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirilecek. Burada heyetin "Askerlik yapmasında bir sakınca yoktur" ya da "Askerlik yapmasına engel durumu vardır" raporu doğrultusunda işlem yapılacak. Askerlik yapmasına ilişkin bir sakıncası bulunmadığı tespit edilirse, celp beklenmeden hemen askerlik yapacağı birliğe teslim edilecek.

Hapiste bedelli için başvurmuş

ABDİ İpekçi suikastı hükümlüsü Mehmet Ali Ağca’nın avukatı Mustafa Demirbağ, müvekkilinin İtalya’da hapis yatarken vasisi yoluyla dövizle askerlik yapmak için başvuruda bulunduğunu söyledi. Demirbağ, "Askerlik konusundaki yasal teammüller neyse o yolları araştırıyoruz" dedi. Kartal Cezaevi’nden çıkar çıkmaz askerlik şubesine götürülecek olan Ağca’nın avukatı Demirbağ, dün bütün gün müvekkilinin askerliğiyle ilgili araştırmalarda bulunduğunu belirtti. Ağca’nın, "Vatani görevini seve seve yerine getireceğini" söylediğini anımsatan Demirbağ, "Askerlik için Maltepe Askerlik Şubesi’ne başvuruyu da zaten biz yapmıştık. Ancak bu konuda yasal haklarımız neyse o, taleplerde de bulunacağız" dedi. Demirbağ, müvekkilinin İtalya’da cezaevindeyken vasisi yoluyla dövizle askerlik başvurusunda bulunduğunu ifade ederek "Bayram nedeniyle başvurunun yapıldığı tarihe henüz ulaşamadık. Ancak araştırmamız sürüyor. Yaş ve sağlık konusunda da taleplerimiz olabilir. Ayrıca 5 yıl hükümlü kalanların askere alınmaması gibi teamüller var. Tüm bunları araştırıyoruz" diye konuştu.

FAZLA BİLE YATTI

Demirbağ, Ağca’nın tahliye olmasının hukuki olmadığı yönündeki değerlendirmeleri de eleştirdi. Demirbağ, "Bu dosya 26 yıllık bir dosya. Ben 1.5 yıldır bu dosya üzerinde çalışıyorum. Sadece 9 aydır, cezasının müddetiyle ilgili incelemeler ve değerlendirmeler yapılıyor. Bu konuda çok değerli hukukçulardan mütalaalar aldım. Emsal Yargıtay kararları sundum. Dosyayı tartışma konusu yapanlar, dosyanın bir ucundan tutuyorlar. Elimizde en son Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2003 yılında düzenlenmiş bir müddetname var. Buna göre Ağca, 10 Ocak’ta serbest kalmalıydı. Bize göre fazla yattı. Hatta bu konuda devletten tazminat hakkımız var. Ancak Ağca, bu konuda devletten bir talepte bulunmak istemiyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!