Hürriyet’in kampanyası Avrupa’da iyi örnek

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet’in kampanyası Avrupa’da iyi örnek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2015 21:08

Avrupa Konseyi, kadına şiddetle ilgili Avrupa’da atılan adımları raporlaştırdı. Raporda, Hürriyet’in ‘Aile İçi Şiddete Son’ sloganıyla başlattığı sosyal sorumluluk projesi de övüldü.

Haberin Devamı

Hürriyet’in kampanyası Avrupa’da iyi örnek

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın başkanlığını yaptığı Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu’nda hazırlanan rapor, ‘Kadına Karşı Şiddetle Mücadelede En iyi Uygulamaları Teşvik’ başlığını taşıyor. Hürriyet gazetesinin başlattığı ‘Aile İçi Şiddete Son-Acil Yardım Hattı’ projesine raporda özel atıf yapıldı. Hattın, ülke çapında şiddet mağduru olan tüm kadınlara yardımı amaçladığına dikkat çekilen raporda, Hürriyet’in öncülük ettiği projeye, özel şirketlerin de bağışlarıyla katkı yaptığı vurgulandı. Rapordaki değerlendirmeler özetle şöyle: 

ÜCRETSİZ HUKUKİ YARDIM

Fransa ve Lüksemburg’da, şiddet mağduru kadınlar için bütün mahkemeler ve mahkeme süreçleri, Almanya, Belçika, Danimarka, Macaristan, İtalya ve Litvanya’da hukuki yardım ücretsiz.

Haberin Devamı

ARABULUCULUK SUÇ

İsveç’te savcıların eğitiminde, aile içi şiddet ve cinsel saldırıya özel bölüm açıldı. Başsavcılardan biri aile içi şiddet konusunda uzman. Uzman savcıların sayısı da artıyor. İsveç Kamu Bakanlığı bünyesindeki 32 yerel bürodan 31’i bu konu üzerinde çalışıyor. İsveç hükümeti, bir kadın polis komiserini bu alanda ulusal koordinatör atadı. İspanya’da elektronik kelepçe uygulamasıyla izlenen kişi sayısı 1800’den fazla. Ülkede 2014’ten bu yana şiddet konusunda arabuluculuk suç sayılıyor.

REKLAMLARA DİKKAT

İtalya Bakanlar Konseyi Başkanlığı Fırsat Eşitliği Birimi, kadını aşağılayıcı içerikteki reklamların yasaklanmasını talep edebiliyor. Bu doğrultuda 7 reklam geri çekildi. 19 saldırgan reklamın da dağıtımı durduruldu.

11 YILDIR AMANSIZ TAKİP

2004’te aile içi şiddetle ilgili farkındalık yaratmak için yola çıkan Hürriyet’in kampanyası çerçevesinde uzman bir ekip oluşturuldu. Kampanya dahilinde kurulan Acil Yardım Hattı’yla 16 binden fazla kişiye yardım edildi.

Kesekâğıdı işe yaradı

ALMANYA’da 2013’te şiddet mağduru kadınların ulaşabilecekleri acil bir yardım hattı açıldı. Bu yardım hattının bilgileriyle bilinçlendirme mesajları ekmek sarılan kâğıtların üzerine yazıldı, böylece herkesin numaralara kolay erişimi sağlandı. Acil hat, 15 ayrı dilde 24 saat hizmet veriyor. 2011’den bu yana erken ve zorla evlendirmeler Almanya’da 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

Haberin Devamı

Mağdura iltica hakkı

BELÇİKA ve İrlanda, şiddet uygulayan kocasından ayrılmış göçmen kadınların ülkede ikamete devam etmesini sağlayan düzenlemeyi uygulamaya başladı. Belçika, iltica taleplerini toplumsal cinsiyet eşitliğini de göz önünde bulundurarak değerlendiriyor. Göçmen kadınların haklarını öğrenmesi için çıkarılan broşür 7 dile çevrildi.

Psikolojik destek

Lüksemburg’da, 3-18 yaş arası şiddete maruz kalmış veya şiddetle bağlantılı görüntüler görmüş kişilere ücretsiz psikolojik destek veriliyor. İngiltere’de tedavi merkezleri 7 gün 24 saat açık. Kadınlar ücretsiz avukat hizmetini bu servis aracılığıyla alabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!